Как паниката от липсата на Ван Дайк направи път на възхищението към №3 (ВИДЕО)


Как паниката от липсата на Ван Дайк направи път на възхищението към №3 (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

3244 0

Още след края на груповата фаза на Шампионска лига и изтеглянето на жребия за осминафиналите, в Англия имаше едно сериозно притеснение - как ще се справи отборът без лидера на защитата Върджил Ван Дайк. Холандският бранител се превърна в безценна част от селекцията на Ливърпул, а неговата форма е в основата на отлично представящата се защита на тима, както и на атаката на титлата във Висшата лига. И наказанието му за натрупани картони беше прието като бедствие за мърсисайдци срещу отбор като Байерн.

Ситуацията на "Анфийлд" стана дори по-тежка, след като Джо Гомез получи травма, от която още не може да се излекува. Деян Ловрен също има хронична травма през този сезон и в навечерието на двубоя срещу Байерн Мюнхен паника беше обзела всички фенове и много специалисти. Единственият здрав централен защитник беше Жоел Матип, а Ливърпул беше регистрирал 10 гола в 10 мача и 2 загуби и 2 равенства, и то срещу няколко не особено претенциозни отбори. Въпросът беше не дали, а колко гола ще отбележат баварците и дали атаката на Ливърпул ще коменсира липсата на стабилност в защита.

Ако очакванията на мнозина към дефанзивния облик на тима се бяха оправдали, "червените" щяха да имат много тежка вечер, защото в предни позиции безспорно Салах и Фирмино до голяма степен "изчезнаха", а индивидуалните пробиви на Мане и Кейта не успяха да пробият дефанса на Байрн. Но защитната игра на "червените" беше просто брилянтна. Пресата през голяма част от мача изпълни ролята си защитната линия да не е под постоянен натиск, особено по крилата. Джордан Хендерсън изигра най-добрия си мач за сезона, заключвайки разиграващия халф на гостите Тиаго. Кейта и Вайналдум бяха буквално навсякъде по терена, а бившият халф на Ред Бул Лайпциг затвори устите на мнозина, които му вещеят провал на "Анфийлд". Но вечерта принадлежеше на "професора" с №3, който имаше най-тежката задача - да замени най-добрият защитник на отбора в последното десетилетие.

Фабиньо обра овациите от феновете, и то напълно заслужено. Изключвайки две неточности в играта му в началото на мача, бразилският халф, за когото всички се чудеха защо е привлечен, а не играе (в първите 2-3 месеца от сезона), показа мастър клас за игра в защита. Той лично неутрализира една от най-големите грешки в мача на Анди Робертсън, който подари топката на съперника дълбоко в собствената половина, но Фабиньо неутрализира с вещина създалата се опасност. Спокойствието, с което разиграваше топката, даде допълнително измерение на качеството, с което халфовата линия оперираше по време на двубоя. Но това е очаквано в следствие на това, което бившият ас на Монако показва през сезона. В защита обаче представянето му беше категорично.

След като се изяви като "коректор" на грешките на съотборниците си в защита през първото полувреме, през второто целият дефанзивен план на Юрген Клоп проработи, воден от най-поливалентния футболист в състава на "червените". А единственият път, в който Байерн успя да "пробие" защитата на Ливърпул, на Роберт Левандовски му се случи това:

В кариерата си Фабиньо има (вече) три двубоя като централен защитник, а в мач №3 бразилецът тотално неутрализира и извади от игра един от най-добрите нападатели в света, който е автор или асистент на 36 гола във всички турнири през този сезон. И в един от много редките случаи, в които Лева овладя топката в наказателното поле, Фабиньо го спря с такова спокойствие и вещина, че Байерн не стигнаха отново до наказателното поле.

За статистиката ще останат 66 точни паса (82% точност), 2 спечелени въздушни двубоя, 2 ключови шпагата (един от тях е споменатият вече срещу Левандовски), 4 отнети топки, 1 пресечен пас и 1 блокиран удар. Но влиянието му върху мача беше много по-важно от това, което показва статистиката, а въпросът "колко гола ще вкарат Байерн" от минута на минута отстъпваше на идеята "защо Клоп просто не постави Фабиньо до Ван Дайк до края на сезона". И идеята не звучи толкова абсурдна, колкото преди 90-те минути на "Анфийлд".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички