Футболно съвършенство


Футболно съвършенство
Снимка: Getty Images/Guliver

3586 0

Веднъж на няколко години в спорта се ражда момент, който остава запечатан в историята. Времето със сигурност няма да измие спомените от него, независимо дали е преживян извън ерата на социалните мрежи, или в техния пик. Има мигове, които остават вечни - първо в спомените на тези, които са ги видели с очите си, а след това и в историите, предавани от поколение на поколение. И точно такъв момент за вечността преживяха всички, които станаха свидетели на един от най-красивите голове във футболната история.

Ден след неописуемата задна ножица на Кристиано Роналдо всички продължават да говорят за това. Споделят се снимки, видеа, припомнят се велики головев от миналото, а всеки иска да сподели какво е изпитал в този момент. Дори привърженици на играта, които не могат да понасят португалската суперзвезда, смирено ръкопляскаха на едно от най-брилянтните отигравания в историята на спорта. Има ги и тези, които не понасят вниманието, което му се отдава. Но и те не мълчат, защото никой не може да остане безразличен към случилото се в Торино.

Голът, отбелязан от Кристиано Роналдо със задна ножица, е може би най-доброто изпълнение на този удар, което някога сме виждали, най-вече заради нивото на трудност, което изискваше. Португалецът засече топката на височина от 2.38 метра над земята (някои източници изчисляват, че върховата му височина всъщност е 2.48) - ниво, което някои футболисти достигат трудно дори с глава. Нужно е само да споменем, че откокът на човек от място е средно между 40 и 50 сантиметра. Накратко - това означава, че ако някой с ръст 1.80 отскочи от място и достигне въпросните 50 сантиметра отскок, то главата му ще достигне връхна точка от 2.30 метра - 8 сантиметра под точката, в която CR7 засече по феноменален начин центрирането на Дани Карвахал за попадението си. Трудността на изпълнението от физическа гледна точка е абсурдна, но Роналдо направи така, че да изглежда като най-лесното отиграване в живота му.

Освен това се замислете в какъв момент дойде голът. Авансът на Реал беше крехък, Серхио Рамос точно си беше изкарал жълт картон и получи директно наказание да не играе в следващия мач. Ювентус натискаше и голът във вратата на Кейлор Навас изглеждаше сигурен. И точно в този момент цялото усещане за равностойност в срещата се изпари. Адската атмосфера на "Ювентус Арена" беше заменена от миг на тишина, последван от минута на възхищение и аплодисменти. С едно историческо отиграване Кристиано Роналдо изтръгна душите на 11 от най-добрите футболисти на планетата и за пръв път в кариерата си имаше честта просто да се наслади на един от най-красивите моменти - 80 хиляди души, които го освиркваха 90 минути, да станат на крака и просто да аплодират гениалния му гол.

След мача нито един футболист на Ювентус не беше свел глава. "Бианконерите" изиграха силен мач и, ако не беше настъпил този момент, кой знае какво щеше да се случи в студената торинска вечер. Фортуна обаче имаше други планове. В 64' Кристиано достигна футболно съвършенство и сложи черешката на тортата в представянето на може би най-добрия отбор в Шампионска лига, който някога сме виждали. И светът онемя...

Поклон, Кристиано. От името на всички футболни фенове по света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички