7 герои, които решиха финала в Шампионска лига от скамейката


7 герои, които решиха финала в Шампионска лига от скамейката
Снимка: Guliver/GettyImages

1874 0

Да избереш оптималния стартов състав във финал на Шампионска лига не винаги е рецептата за успех в най-важната срещата за сезона. Това доказват няколко от финалите, изиграни откакто най-елитната европейска клубна надпревара носи това име.

Довечера в 21:45 часа българско време един срещу друг се изправят Ювенус и Реал Мадрид, но спокойно някой измежду резервите (Куадрадо, Мората, Ринкон, Хамес, Бейл или друг) може да се окаже с решаващо значение за успеха на своя отбор. Ето и част от играчите, които са влезли на терена като резерви, но с тях идва и победата.

Патрик Клуиверт (1995)

Бившият нападател на Аякс заменя Яри Литманен в 65', като той вкарва в 85' гол за своя тим, носейки трофея.

Ларс Рикен (1997)

Годината е 1997 година, а Ювентус е фавотир да спечели Шампионска лига. Тогава "старата госпожа" можеше да стане първият отбор, защитил трофея си, но... Ларс Рикен влиза от скамейката и бележи победното попадение с първото си докосване в мача - прехвърлящ удар над Перуци.

Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер (1999)

Митът, че "немците играят винаги до последната секунда" беше разбит от двете резерви на Манчестър Юнайтед. В продълженето на мача срещу Байерн двамата отбелязаха по един гол, а "червените дяволи" обърнаха от 0:1 до 2:1 в рамките на 180 секунди.

Икер Касияс (2002)

Въпреки че това беше вторият финал в Шампионска лига за младока на Реал Мадрид, именно мача срещу Байер Леверкузен го постави в челото на най-добрите вратари в света. Той направи фамозни спасявания през второто полувреме, влизайки като резерва на мястото на Сесар, който се контузи. Класата на Касияс усети и Бербатов, чиито удари така и не успяха да попаднат в мрежата на Касияс.

Владимир Шмицер (2005)

Ако победата на Юнайтед срещу Байерн е впечатляваща, то какво да кажем за обрата на Ливърпул срещу Милан в Истанбул? Шмицер е един от героите в този мач, след като се появи като резерва, вкара гол и реализира победната дузпа.

Жулиано Белети (2006)

Арсенал игра почти цял мач с човек по-малко срещу Барселона, но "артилеристите" едва не се добраха поне до дузпи. Уви, десният бек Белети, влязъл като резерва, вкара победния за "блаугранас" гол.

Марсело (2014)

Карло Анчелоти предпочете Фабио Коентрао като титуляр във финала между Реал и Атлетико през 2014 година. След разочароващи 59' португалецът отстъпи мястото си на Марсело, а Реал Мадрид автоматично стана много по-опасен в атака. Големият герой на "белия балет" беше Серхио Рамос, вкарал изравнителен гол в последните секунди на мача, но ролята на бразилеца в натиска, упражнен от Реал, беше огромна. Това беше и мачът, който бетонира Марсело в титулярния състав на "кралете".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички