5 причини защо Челси ще спечели Шампионска лига


5 причини защо Челси ще спечели Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1559 0

Финалът между Челси и Манчестър Сити в Шампионска лига ще е вторият изцяло английски сблъсък в историята на най-комерсиалния клубен турнир. И както във всеки финален сблъсък, и тук е трудно да определим фаворит. Поради тази причина SportLive.bg ще анализира силние и слабите страни на двата тима преди сблъсъка за трофея. Представаме на Вашето внимание пет причини, поради които Челси ще спечели Шампионска лига.

1. Фантастичната форна на Н‘Голо Канте

Френският национал е цар и господар в центъра на терена, а двата полуфинала срещу Реал Мадрид са живото доказателство за огромния принос на Канте. Бърз, издръжлив и тактически грамотен французинът като че ли е абсолютно навсякъде на терена – участва и в пресата на съперника, изтегля се напред и при организирането на атаките. Предвид факта, че главната креативна сила на Манчестър Сити е съсредоточена в средата на терена (Де Брюйне и Гюндоган), задачата по обезвреждането ѝ ще падне именно върху Н‘Голо.

2. Напрежението върху Манчестър Сити

Още откакто арабските собственици закупиха Манчестър Сити през 2009 г. очакванията към тима са огромни. Досега обаче „гражданите“ не са били толкова близо до мечтата си, което поставя отбора под огромно напрежение – най-после крачка от заветнат цел. При Челси това напрежение е далеч по-малко, защото никой не очаква толкова много от тях, колкото от Сити. Лондончани смениха треньора по средата на сезона, изпитваха куп проблеми, а и завършването в топ 4 дава спокойствие, че сезонът е по-скоро успешен, отколкото провален. Освен това за Пеп Гуардиола това е първи финал в Шампионска лига от 10 години насам, докато за голяма част от играчите на Сити това може да е последен шанс за спечелване на трофея.

3. Стабилността в защита

Атакуващите футболисти на Манчестър Сити често разчитат на индивидуалното майсторство и надиграването в единоборства – скоростта, техниката и дрибъла са на много високо ниво. Такава обаче е и класата на отбраната на Челси – тимът допусна едва 36 гола в шампионата, като се открояват много опитният Тиаго Силва, физически силният Антонио Рюдигер, универсалният биткаджия Сесар Азпиликуета. Стабилната игра при статични положения също дава повече сигурност, а вратарят Едуард Менди се превърна в истинско откритие.

4. Тактическата гъвкавост

Томас Тухел намира начини да се справи с проблемите в тима – ако е нужно Рис Джеймс ще се върне като централен защитник, или Кай Хаверц ще застане като фалшива деветка. Срещу Реал Мадрид „сините“ могат да играят изключително на контраатаки и да чакат грешка на съперника, а срещу Сити в шампионата ту да поемат инициативата, ту да чакат в отбрана. Германецът е треньор, който знае как и умее да преследва резултата на всяка цена дори решенията му отстрани да изглеждат налудничави.

5. Опитът и историята

Тухел ще участва на втори пореден финал в Шампионска лига, като ПСЖ едва не спечели срещу добре смазаната машина Байерн Мюнхен. Освен това за последните 13 години „сините“ играха общо 5 финала в европейските клубни турнири – единственият загубен от тях беше този на Шампионска лига през 2008 г. от Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи. Достатъчно е да си припомним финалния мач от 2012 г., когато онзи гол на Дрогба обърна целия мач в полза на „сините“. Подобен беше случаят и в Лига Европа през 2013 г., когато в последния възможен момент Бранислав Иванович донесе трофея на Челси. Голяма част от сегашния състав спечели Лига Европа през 2019 г. и има манталитет на турнирен победител.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички