10-те най-неочаквани герои във финали на Шампионска лига


10-те най-неочаквани герои във финали на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5493 0

Защитници, които никога не вкарват голове. Вратари, които спасяват четири дузпи, нападатели, влезли като резерви и възползвали се от своя шанс... Финалите на Шампионска лига са създали някои невероятни герои в миналото. Ливърпул и Тотнъм ще се изправят един срещу друг на "Ванда Метрополитано" тази вечер, като единият клуб иска да спечели шестия си евротрофей, а другият - първият такъв в своята витрина.

"Marca"припомни играчите и треньорите, които решиха финалите в най-престижния европейски клубен турнир, без някой да го е очаквал от тях.

Дик Ван Дайк - 1971

Въпреки че не беше регулярен титуляр за Аякс, Ван Дайк се появи, за да отбележи гол с глава във финала срещу Панатинайкос на "Уембли". "Лъвовете" спечелиха с 2:0, а този гол им гарантира първи триумф в най-комерсиалния клубен турнир.

Ханс-Георг Шварценбег - 1974

Финалът не се развива по план за Байерн Мюнхен, а в добавеното време Луис Арагонес наказва германската селекция и извежда Атлетико Мадрид напред. В 120-ата минута обаче Шварценбег вкарва историчеси гол с мощна тупалка от далечно разстояние - 1:1. След няколко дни е преиграването на срещата, а баварците печелят с категоричното 4:0.

Алан Кенеди - 1981

Малко познат футболист от легендарния отбор на Ливърпул. Левият бранител вкара победния гол във финала срещу Реал Мадрид на "Парк де Пренс", и то само 10 минути преди края на мача. Интересното е, че това е и единственият му гол в турнира.

Брус Гробелаар - 1984

Едва ли много от вас помнят, но през 84-а година Рома беше пълна със звезди и водена от Бруно Конти и Пауло Роберто Фалкао се надяваше да вдигне Купата с Големите уши, а и финалът беше на "Стадио Олимпико". "Вълците" се изправиха срещу Ливърпул и мачът завърши 1:1 в редовното време и продълженията. На сцената излезе Брус Горебелаар, който с номерата си на голлинията разсея Конти и Грациани, спасявайки и двете дузпи, носейки поредния европейски трофей на Ливърпул.

Хелмут Дъкадам - 1986

Познат още като "героя от Севиля", вратарят Хелмут Дъкадам спаси 4 дузпи на Рамон Санчес Писхуан, а Стяуа (Букурещ) поднася една от най-големите изненади в историята на Шампионска лига, побеждавайки Барселона след изпълнение на 11-метрови наказателни удари. В редовното време и продълженията резултатът е 0:0, а Дъкадам е просто зашеметяващ през цялото време.

БАЗИЛ БОЛИ - 1993

Тимът на Милан, включващ Паоло Малдини, Франко Барези, Франк Рийкард и Марко ван Бастен, излезе срещу Олимпик Марсилия с Ален Боксич, Руди Фьолер, Абеди Пеле и Дидие Дешан в Мюнхен. Обаче защитникът Базил Боли беше този, който вкара единственият гол в мача, за да осигури победата за Марсилия.

ОЛЕ ГУНАР СОЛСКЯЕР 1999

Мнозина смятаха, че Теди Шерингам ще спаси Манчестър Юнайтед, когато той изравни в добавеното време срещу Байерн Мюнхен на "Камп ноу", но Оле Гунар Солскяер беше този, който "открадна" заглавията, вкарвайки няколко минути по-късно, за да донесе успеха на "червените дяволи" в този мач. Често "златна резерва" за Юнайтед, това бе най-добрият момент на сегашния бос на Юнайтед в блестящата му кариера на резервна опция.

РАФАЕЛ БЕНИТЕС - 2006

Докато Ливърпул падаше с 0:3 срещу Милан в Истанбул, с мотивираща реч на полувремето Бенитес вдъхнови "червените" за обрат, който ще остане в историята вероятно като най-великия. Както е известно, в крайна сметка Ливърпул спечели след изпълнение на дузпи.

ЖУЛИАНО БЕЛЕТИ 2006

Бразилският десен бек се превърна в герой за Барселона на Рийкард, вкарвайки победния гол в 81-ата минута срещу Арсенал в Париж. Това бе единственият гол на Белети за клуба за неговите 3 години на "Камп ноу".

СЕРХИО РАМОС 2014

Докато времето на Реал Мадрид да вкара на Атлетико (мадрид) в Лондон изтичаше, Серхио Рамос намери мрежата в самия край на редовното време, за да вкара мача в продължения. "Белите" успяха да спечелят Десетата благодарение на голове на Гарет Бейл, Марсело и Кристиано Роналдо в продълженията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички