Проблемът за Ливърпул: Юрген Клоп и черната му статистика във финали


Проблемът за Ливърпул: Юрген Клоп и черната му статистика във финали
Снимка: Getty Images/Guliver

3394 0

Сезонът в Шампионска лига е към края си. Остана да се постави единствено черешката на тортата в един от най-интересните сезони на турнира на богатите. На 1 юни в Мадрид ще стане ясно кой е новият крал на Европа, като един срещу друг излизат отборите на Тотнъм и Ливърпул.

В ерата на Висшата лига Ливърпул така и не можеше да намери мениджърът, който да поеме тима и да го промени изцяло, да въведе свой стил и да накара играчите да играят за него. Някои се доближиха до това, но първият, който го прави наистина успешно е Юрген Клоп. Германецът пое "червените" през есента на 2015 година и обликът на неговия състав е напълно различен от това, което ни предлагаха предшествениците му.

Да, Ливърпул още не е постигнал голямата си цел в последните почти 30 години, а именно - да триумфира с най-ценното отличие в Англия. По един или друг начин "червените" на няколко пъти се разминаваха с титлата, а през този сезон бяха толкова близко, но в крайна сметка отстъпиха в крайното класиране на Манчестър Сити само с една точка.

Освен надеждите във Висшата лига, Юрген Клоп върна на "Анфийлд" нещо също толкова важно - незабравимите вечери от европейските клубни турнири. Мърсисайдци играят изключително открито пред своите фенове и това донесе много незабравими спомени в последните години. Един от най-интересните факти в кариерата на Юрген Клоп в Ливърпул е, че в Лига Европа и Шампионска лига той никога не е бил отстраняван в два мача. През 2016 година изведе тима си до финал в Лига Европа след запомнящи се победи срещу Манчестър Юнайтед и Борусия Дортмунд, а през 2018 и 2019 година играе финали в Шампионска лига. Това, което е големият проблем за германеца са финалите.

До този момент с Ливърпул той има изиграни вече три финала - Купа на Лигата през 2016 година, Лига Европа през 2016 година и Шампионска лига през 2018 година, като и трите бяха загубени. Всъщност черната статистика на Клоп датира от доста време преди той да стане част от "червеното" семейство от града на Бийтълс. Още от престоя си в Борусия Дортмунд ексцентричният треньор знаеше какво е усещането да бъдеш окичен със сребърен медал. През 2013 година той бе победен във финала на най-комерсиалния футболен турнир от Байерн Мюнхен, като единственият му триумф във финал е за Купата на Германия през 2012 година, когато постига своя дубъл с "жълто-черните".

Много са въпросите свързани с германеца. Някои от най-големите му фенове смятат, че има черна магия над него, други смятат, че той не е имал нужната доза късмет, тъй като в загубените финали играе срещу възможно най-тежките съперници - срещу Байерн през 2013 година, когато баварците постигнаха требъл, срещу Севиля и Унай Емери през 2016 година, когато тимът владее ицяло Лига Европа, срещу Хосеп Гуардиола и неговия Манчестър Сити за Купата на Лигата и срещу краля на Шампионска лига Реал Мадрид миналата пролет. Според привърженици на Ливърпул пък именно стадион "Анфийлд" е мястото, което дава нужната енергия и сила както на Клоп, така и на играчите му. Истината обаче е, че в годините си като мениджър германецът се доказа на всички сцени и това, което не му достига може би дори самият той не го е открил. Това обаче ще трябва да се случи сега, защото играта на този Ливърпул с този мениджър заслужава да бъде оценена, а какво по-добро от това да завършиш сезон с титла от Шампионска лига?

ЮРГЕН КЛОП ПОТВЪРДИ: ВАЖЕН ИГРАЧ ПРОПУСКА ФИНАЛА В ШЛ

Сега пред него се изправя нова възможност за това да развали голямото си проклятие. В рамките на 7 години той достига четири финала и не печели нито един. Може ли този път Юрген Клоп да вдигне над глава ценното отличие, което все още му обягва в кариерата му като треньор? Ще разберем на 1 юни малко преди полунощ след последния съдийски сигнал на финала между Тотнъм и Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички