"Х факторът" за Ливърпул, който им спечели финал в Шампионска лига


"Х факторът" за Ливърпул, който им спечели финал в Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4358 0

Отборът на Ливърпул се подготвя за втори пореден финал в Шампионска лига, но това едва ли би се осъществило, ако не бе един магически момент от полуфиналите на турнира срещу Барселона - виртуозният ъглов удар на Трент Александър-Арнолд, който заби и последния пирон в ковчега на каталунците.

В навечерието на големия сблъсък на "Уанда Метрополитано" е хубаво да си припомним вълшебния и незабравим миг, но през призмата на алтернативния поглед. Как всъщност един на пръв поглед куриозен гол се оказа, че е бил пряко зависим от ред "Х фактори", а не единствено от бързите и точни действия на един футболист?

Тактикът Юрген Клоп

Любопитното, е че голът в 79-тата минута на "Анфийлд" води своето начало още от първия сблъсък между Барса и Ливърпул на "Камп Ноу" - седмица по-рано. Причината е наблюдателните умения на мениджъра на "червените" Юрген Клоп, който е открил "пролука" в играта на своя съперник, макар "блаугранас" да спечелиха убедително с класическото 3:0.

Водейки си записки, германецът забелязал, че играчите на Барселона се подреждат много бавно при изпълнения на статични положения и в частност корнери. Мудните действия на каталунците са провокирали Клоп в последния момент да проведе инструктаж с момчетата, които подават топките на "Анфийлд". Заповедта е била кратка и много ясна - когато има корнер за Ливърпул, топката да се подава към флагчето в момента, в който е напуснала очертанията на игрището.

"Подавачът" Оукли Каноние

Мудните действия на играчите на "лос кулес" продължават и в реванша в Англия. Това се забелязва при всяко спиране на играта, което е използвано от гостуващите футболисти да контактуват помежду си или да търсят обяснения от главния арбитър в срещата. По този начин каталунците сами отвличат вниманието си и действат разконцентрирано при по-бързи статични изпълнения.

"Подавачите" покрай тъчлинията следват неотлъчно разпорежданията на Юрген Клоп и предоставят възможно по-бързо топката на играчите, облечени в червено, които и без това нямат време за губене, изоставайки с три попадения. И тъкмо след бързата работа на "подавач", Ливърпул стига до така бленувания четвърти гол.

Става въпрос за 14-годишния Оукли Каноние. През цялото време на мача той е с топка в ръка, за да може да я подаде на секундата, в която има корнер или тъч в близост до аутлинията на Барселона. Така в знаковата 79-та минута подаването на Каноние с ръка към Арнолд се превръща в още една част от "Х фактора", към който спада и наставника Юрген Клоп.

Мигът на гениалност 

Юрген Клоп е свършил работата си, Оукли Каноние вече е осигурил топката за изпълнението на ъгловия удар, а сега всичко е в ръцете на 20-годишния Трент Александър-Арнолд. Английският национал постави топката на полуокръжността, понечи да центрира, а впоследствие уж реши да предостави топката на свой съотборник. Последва рязко връщане и пас към непокрития Дивок Ориги, за когото остана да разстреля вратата и мечтите на Каталуния.

Скромният Александър-Арнолд обаче не пожела да приеме ролята на символичен герой и бързо прехвърли "вината" на голмайстора Дивок Ориги: "Корнерът беше спонтанен. Това бе един от онези моменти, когато виждаш възможност и се възползваш от нея. Дивок бе готов и отбеляза. Може би топката му дойде малко бърза, но той е страхотен футболист и успя да я отиграе. Той отбеляза два гола тази вечер и това ще се помни дълго."

"Интересно е, че този удар съм го пробвал няколко пъти в тренировка. Точно от това място и точно към този ъгъл. Хубаво е, че топката не подскачаше, а дойде в права линия към мен. Всичко това ми помогна. Бях уверен, че мога да вкарам, защото съм тренирал същия този удар. Разбира се обаче, при десетина опита съвсем спокойно можеш да прехвърлиш на няколко пъти вратата", каза той за liverpoolfc.com от Марбейя.

"Завършващият удар не беше лесен, защото бях с гръб към топката при паса. Все пак обаче видях с ъгълчето на окото ми, че Трент започва да се движи. Реагирах бързо, завъртях се на 180 градуса и се концентрирах върху мрежата. Вкарах, за мое щастие"

"Интересно е, че този удар съм го пробвал няколко пъти в тренировка. Точно от това място и точно към този ъгъл. Хубаво е, че топката не подскачаше, а дойде в права линия към мен. Бях уверен, че мога да вкарам, защото съм тренирал същия този удар", заяви Ориги.

"Завършващият удар не беше лесен, защото бях с гръб към топката при паса. Все пак обаче видях с ъгълчето на окото ми, че Трент започва да се движи. Реагирах бързо, завъртях се на 180 градуса и се концентрирах върху мрежата. Вкарах, за мое щастие", добави още французинът по отношение на втория си гол в мача.

Каталунският провал

Трябва да отдадем "заслуженото" и на Барселона, който до голяма степен подпомогна своя опонент. Липса на концентрация, мудност и/или подценяване на ситуацията - независимо каква е причината, клуб от ранга на Барселона не може да си позволи подобно лековерие, с което пропиляха шансовете си за така мечтания финал в турнира.

Недопустимо и нелепо е в толкова важен момент, когато остават десет минути до последния съдийски сигнал, да си позволиш дори за миг да оставиш играта на терена без контрол. Действия по невнимание на един играч е разбираемо, но когато това се случи вкупом на целия отбор, тогава очевидно има проблем... който в крайна сметка доведе и до рухването на Барселона и поредния провал в Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички