Когато сър Алекс призна пред Бербатов: Бербс, това ме убива, но пропускаш финала в ШЛ"


Когато сър Алекс призна пред Бербатов: Бербс, това ме убива, но пропускаш финала в ШЛ"
Снимка: Getty Images/Guliver

33401 0

В първия ден на 2023 година в Манчестър се върнаха на може би най-болезнения момент за Димитър Бербатов в успешната му кариера. Той е свързан с Манчестър Юнайтед и по-специално с решението на сър Алекс Фъргюсън да не включи българина в състава за финала в Шампионска лига през 2011 година.

Тогава съперник на "червените дяволи" беше Барселона и каталунците успяха да победят с 3:1. Решението на Фъргюсън за Бербатов изуми всички, тъй като през изминалия сезон той стана голмайстор на тима и сподели наградата за най-много реализирани попадения във Висшата лига с Карлос Тевес.

Една от възможните причини за решението на мениджъра е фактът, че Бербатов реализира 20 попадения в шампионата на Англия, но в Шампионска лига се отчете само с асистенция в полуфиналите срещу Шалке. В атака срещу Барса шотландецът заложи на Уейн Рууни и Хавиер Ернандес, а на пейката беше Майкъл Оуен.

Изданието, което се връща към болезнения за родната звезда момент - "Manchester Evening News", пише следното: "Имаше и все още съществува, усещането, че той можеше да направи разликата, дори и да бе от резервната скамейка.

"Беше точно преди мача, той ми се обади и каза: "Бербс, това ме убива, но трябва да те пропусна, сподели бившият нападател пред talkSPORT през 2020 година. - Беше болезнено да го чуя, защото бях голмайстор на отбора и на Висшата лига. Бях изненадан, защото се чувствах уверен, че ако мога да стрелям отнякъде, то ще влезе. Беше трудно за приемане, не беше приятно, не бе добре за мен, защото бях голмайстор на моя отбор и на лигата и бях толкова уверен!".

"После, с течение на времето започваш да поглеждаш назад и да се опитваш да разбереш решението. Знам, че не бях само аз, и други играчи в отбора бяхме в същата позиция в този финал и понякога трябва да се правят жертви, а работата на мениджъра не е лесна. Все още смятам, че това не беше правилното решение, но това е в миналото. Когато пораснеш, започваш да виждаш нещата от различна гледна точка", допълва Бербатов.

Самият сър Алекс призна, че е допуснал грешка и съжалява, в интервю за клубния канал. "На "Уембли" не пуснах Димитър Бербатов и той го прие зле. Той не го заслужаваше. Никой играч не заслужава да бъде оставен извън финала. Ето защо на тези европейски семинари с треньорите се стараем да опитаме да вземем 11 заместници на финала", бяха думите му. Впоследствие легендата прие да напише предговора към автобиографичната книга на Бербатов "Моят начин". Там той също се разкая за решението си.

"Когато за първи път видях написаното от него, изпитах много смесени емоции. Първо, трябва да си наистина силен като личност, за да кажеш 'съжалявам", и фактът, че го направи, само показва какъв човек е сър Алекс. Думите му ме накараха да се почувствам по-добре", заяви българинът пред "The Guardian".

"Бербатов може да погледне назад към времето си на "Олд Трафорд" с голяма гордост. Българският ас спечели две титли във Висшата лига, едно Световно клубно първенство и още една Купа на лигата, регистрирайки 56 гола и 27 асистенции в 149 мача за "червените дяволи", посочва "Manchester Evening News" в материала си. А ето какъв съвет е дал сър Алекс на Бербатов за БФС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички