Испания не иска повече Стоичков за почетен консул


Испания не иска повече Стоичков за почетен консул

2671 0

Испания е дала ясен знак, че повече не желае Христо Стоичков да изпълнява длъжността почетен консул на България в Барселона. Това заяви испански дипломатически източник, позовавайки се на официална нота, изпратена от испанското посолство в София до Министерството на външните работи.

Мадрид обмисля за анулира екзекватурата за консулските правомощия на бившия футболист, с която той беше упълномощен през 2011 година, информира "24 часа". Реакцията на правителството на Испания се дължи най-вероятно на факта, че в интервю за мексиканската телевизия Унивижън Христо Стоичков разкритикува властите в страната за полицейските бруталности по време на опита за референдум за независимост на Каталуня.

Камата обвини вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, че е последователка на диктатора Франко. “Дядо й е франкист, баща й е франкист, тя е франкист и дори и синът й е франкист”, каза Стоичков в типичния си стил и призова Сантамария да подаде оставка, защото е пратила полицията да бие невинни хора по време на референдума.

Сорая Саенс де Сантамария от своя страна обяви, че ще съди Стоичков заради квалификациите, но беше засегната най-вече от намесването на непълнолетния й син, като не се трогна от последвалото извинение на Камата.

Бившият футболист беше назначен за почетен консул на България в Барселона през юни 2011 година от първото правителство на Бойко Борисов. Според издадената му от Испания консулска екзекватура освен за провинция Каталуня, той отговаря и за българите, живеещи в Арагон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички