Валери Божинов(ич) - българският националист със сръбско сърце


Валери Божинов(ич) - българският националист със сръбско сърце

6777 0

През изминалата година се наслушахме на какви ли не критики за големите звезди във футбола. Меси не бил се влагал за Аржентина, бил слаб в леглото, бил престъпник, укриващ милиони... Но каза ли Лео лоша дума за родината си? Не, даже се върна в националния отбор, който напусна под напора на емоциите.

Пол Погба бил слаб за Франция, слаба покупка за Манчестър Юнайтед... Но каза ли халфът лоша дума за Франция? Не, няма и да каже.

Кристиано Роналдо бил много мразен в родината си. Даже мнозина щели да се радват, ако Меси му отмъкне "Златната топка". Бил гей, бил егоист, бил симулант и какъв ли още не. Но каза ли лоша дума за Португалия? Не, той просто взе микрофона на журналист от плюеща го тамошна медия и го хвърли в езерото. Но не тръгна на война с Португалия.

Така постъпват звездите. Така постъпват големите футболисти. Те знаят, че когато си на върха, омразата и завистта понякога надвишават любовта.

На другия полюс е Валери Божинов - един роден талант, призван за големи неща в световния футбол, но не постигнал нищо съществено в кариерата си, немалко и заради самия себе си.

Наскоро същият този Божинов каза, че след една година в Партизан и Белград се чувства повече сърбин, отколкото българин. Добре, ще си кажете, заявил го е, за да спечели сръбските фенове. Но не е така. Не е само това. Нападателят под път и над път се кълне в любов и вярност на Сърбия, на Партизан, на "гробарите". Доста неприятно за хората в България, които го харесват и искат да го виждат с националната фланелка.

Неотдавна Валери каза, че си обича България и е един от малкото футболисти с татуировка на трибагреника. Каква полза от това, щом казва, че иска да живее в Сърбия или Италия след края на кариерата си?

По-рано тази годинa нападателят на Партизан даде блиц интервю пред сръбския "Телеграф". Там на въпроса българки или сръбкини предпочита той категорично посочи сръбкините. На друг въпрос - "гробари" или български фенове предпочита, Божо не се поколеба и отсече "Гробари".

Zelim samo da te pozdravim i cestitam na debitovanju za prvi tim. Svaka cast tebi i treneru na svom poverenju. Malo si me podsetio na moje debitovanje, imao sam isto 15godina. 💪👏👏👏👏👏💪sve naj boljie ti jelim bravo

Снимка, публикувана от Valeri Bojinov Official (@valeribojinov86) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Сега феновете на Партизан и сръбските медии си умират от кеф, когато Божинов продължава своята родоотстъпническа линия и взе, че написа обръщение към младата надежда на Локомотив (Пловдив) Ияд Хамуд на чист... сръбски език. "Божинов, сърбине", радват се сърбите, докато българските фенове в по-голямата си част споделят огорчението си от божиновото пренебрежение на майчиния му език.

Божинов си има своето обяснение - у нас го мразят, плюят и му завиждат. Да, вярно е, че жълтите сайтове прекаляват в търсене на някоя подла пикантерия около личния му живот, но къде видя в спортната преса или чу от спортните хора лош коментар за себе си?!

Плюс това Валери сам си е виновен - докато беше в България, а и след това, не се обвърза с нито една жена с добро име и положителен имидж - чалгаджийки, плеймейтки, силиконови студентки, за капак на всичко целува и се гушка с Азис.

Върхът на всичко е, че още през 2015 г., малко след като бе дошъл в сръбската столица, бившият български национал се снима гордо изпънал три пръста. Три пръста - символът на Триединна Сърбия, на сръбските националисти. Това вече идва малко в повече.

Затова вече нямам желание да виждам Валери Божинов с националната фланелка, дори и да бележи голове всяка седмица. Самият той не се е отказал от идеята да играе за България - призна го преди 3 месеца. Но какво? Ако в някой важен международен мач България излезе срещу Сърбия, кое знаме да очакваме Божинов да целува?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички