В Италия потърсиха Божинов за интервю, той роди нов бисер


В Италия потърсиха Божинов за интервю, той роди нов бисер

2662 0

В Италия продължават да се интересуват от българския нападател Валери Божинов. Приближеното до Ювентус интернет издание "tuttojuve.com" направи ексклузивно интервю с българина, в което той беше попитан за най-различни теми от сегашния му отбор Партизан, до спомените с Ювентус и Фиорентина.

Разбира се, Божинов не изневери на стила си и роди поредния бисер. Запитан за коментар относно бившият му треньор в Ювентус Дидие Дешан, българинът обясни, че в онзи отбор на Ювентус почти не е имало нужда от треньор и опитните играчи са водели тренировките.

"Дешан беше много тих и сериозен. Когато обаче имаш играчи от подобен калибър, почти не ти трябва треньор. Поне аз така мисля. Дел Пиеро, Недвед, Буфон, Трезеге, Каморанези – те водеха тренировките, защото изгаряха от глад и желание да направят разликата на терена. Треньорите си вършеха своето разузнаване, но такива футболисти не се нуждаят от технически напътствия", обяви Божинов.

Той призна, че е бил много горд да играе рамо до рамо с футболисти като  Дел Пиеро, Буфон, Недвед, Каморанези и Трезеге.

"Постоянно се усмихвах, това си спомням. Когато трябваше да се работи, всички се трудехме, когато моментът беше подходящ, всички се шегувахме. Никога не е имало проблеми, основната цел беше да върнем отбора обратно в Серия А колкото се може по-скоро.

Беше трудна година за Ювентус заради проблемите, които отборът имаше, но в същото време и чудесна, защото се срещнах с велики футболисти като Недвед, Дел Пиеро, Буфон. Разбирам какво означава манталитетът на победител.

Беше страхотно, защото винаги сме си говорили, когато бяхме конкуренти, ала когато станахме съотборници, изживяването беше неописуемо. Спомням си много неща за тези велики шампиони, които първо и преди всичко бяха хора, а след това – футболисти." 

Той направи и съпоставка между настоящият му клуб Партизан и Юнетус.

"Партизан е като Юве, защото и двата отбора имат черно-бели екипи. Когато играхме дербито срещу Цървена звезда миналата година, феновете направиха хореография как зебра изяжда лъв. Цветовете ни са еднакви, манталитетът – също, но ни липсват трофеите, които притежават италианците."

На Балканите това е един много важен тим. Тук много млади играчи получават шанс да покажат потенциала си, а после да направят следващата стъпка и да се справят добре в Европа.

Сръбското първенство не прилича на никое друго на континента, нито пък на италианското, ала за сметка на това е пълно с таланти. Винаги казвам на по-младите, че най-важно е да побеждаваш, без значение какъв е мачът. Историята помни само победителите.

За престоя си във Фиорентина той сподели:

"Бях пратен под наем от тосканците, но нямам намерение да съжалявам защо не играх толкова много за Ювентус. Беше страхотна година, след която отборът се завърна в Серия А.

Видях саможертвите, които направиха всички големи фигури, и смиреността да играеш на по-ниските нива в Италия. Те спечелиха толкова много, защото направиха всичко от любов към фланелката. Постъпката им трябва да бъде пример за всички."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички