За пръв път в историята: Жени ще ръководят мачове на Световното първенство по футбол за мъже


За пръв път в историята: Жени ще ръководят мачове на Световното първенство по футбол за мъже
Снимка: Getty Images

2567 0

Жени съдии ще ръководят Световно първенство по футбол за мъже за първи път, потвърдиха от ФИФА, като към тях ще се присъединят три жени асистент-съдии. В пробив за равенство между половете във футбола, Стефани Фрапар от Франция, Салима Мукансанга от Руанда и Йошими Ямашита от Япония бяха включени в списъка от 36 рефери, които ще излязат на терена в Катар през ноември и декември.

Към триото ще се присъединят Неуза Бек от Бразилия, Карен Диас Медина от Мексико и Катрин Несбит от САЩ, които са част от 69-членния списък на асистентите.

Според шефа на съдиите към ФИФА - Пиерлуиджи Колина подборът на длъжностните лица е направен без съобразяване с пола. " Това приключва един дълъг процес, който започна преди няколко години с разполагането на жени рефери в турнирите на ФИФА за мъже .“, каза Колина

По този начин ние ясно подчертаваме, че за нас е важно качеството, а не полът. Надявам се, че в бъдеще изборът на елитни женски съдии за важни състезания при мъжете ще се възприема като нещо нормално, а не като сензация. Те заслужават да бъдат на Световното първенство по футбол, защото постоянно се представят на наистина високо ниво и това е важният фактор за нас.

Фрапар е един от водещите съдии в женския футбол и пионер в мъжката игра. През 2019 г. тя ръководи финала на Световното първенство за жени и стана първата жена съдия на мач от френската Лига 1, както и съдия на Суперкупата на УЕФА за мъже между Ливърпул и Челси . На следващата година тя беше първата жена, която ръководи мач от Шампионската лига за мъже, а през 2021 г. беше първата жена, която ръководи квалификация за Световно първенство за мъже.

36-годишният Ямашита направи подобен пробив в азиатските състезания. Тя стана първата жена съдия на мач от J1 лигата през май миналата година, а тази година ръководи мачовете от Азиатската купа за жени и азиатския еквивалент на Шампионската лига за мъже. Мукансанга ръководи Купата на африканските нации за жени, Шампионската лига на CAF за жени и Олимпийските игри през 2020 г. в Токио.

А ето и пълният списък на реферите за Световното първенство в Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички