ВИДЕО: Фалшив футбол, фалшива "тики-така" - кой е големият виновник за Испания?


ВИДЕО: Фалшив футбол, фалшива "тики-така" - кой е големият виновник за Испания?
Снимка: Istock/GettyImages/Sportlive Колаж

9444 0

Смъртта на стила "тики-така" във футбола отново беше обявена след голям форум, на който Испания разочарова с безгранични подавания и нулева идея в атака. Масовите привърженици на футбола обаче трябва да имат едно наум, когато обявяват тактиката на Хосеп Гуардиола (която използва и до днес с модификации) за отживелица. 

Единствената причина, както за това мнение, така и за провала на Испания на Световно първенство 2022 в Катар, е човекът, който се намира на скамейката за "ла фурия роха" - Луис Енрике. Гледайте видеото, посветено на резила на Испания, или продължете да четете повече за това защо Енрике е големият проблем на Испания. 

 

Големият виновник за Испания на Световното първенство по футбол

Бившият треньор на Барселона се самопровъзгласи за единствения лидер на Испания, но пък не пое отговорността за посредственото представяне на тима в Катар. Нещо повече - очаква се той да остане на поста си след трагикомичното представяне на Испания и срещу Япония, и срещу Мароко. 

Начело на Испания е треньор, напълно обзет от собственото си его. Той не повика изключителни играчи като Серхио Рамос, Тиаго Алкантара, Яго Аспас и други - все играчи, които имат оръжията да се справят с ниския блок, използван за неутрализиране на Испания от 2008 година насам. Не ги повика, обявявайки че не му трябват лидери. 

Срещу Мароко реши да държи бековете си далеч от атакуващата част на играта - решение, което не съществува като опция в стила "тики-така". Ролята на бековете е изключително важна в офанзивен план, независимо от корекциите, които Пеп Гуардиола внесе в последните 2-3 сезона, използвайки бековете повече като плеймейкъри и играчи, градящи атаките от центъра на терена. 

 

Луис Енрике е фалшив последовател на "тики-така" 

Единственият случай, в който Енрике имаше успех с базирания на владеене на топката футбол, беше с Шави, Иниеста, Бускетс, Меси и Пике на върха на спортната им форма. На всичкото отгоре той беше пред уволнение през януари 2015 година преди Меси да навлезе във формата на живота си, а Барселона да заиграе най-силния си футбол. Разбира се, играта не се дължеше на корекции от страна на Енрике, а по-скоро на факта, че тези играчи сами знаеха какво да правят след години работа с Хосеп Гуардиола и Тито Виланова. 

Можете да направите кратка справка какво направи Енрике в Рома и в Селта - два клуба, опарили се сериозно от често неадекватните треньорски решения на бившия играч на Реал и Барселона. 

Луис Енрике не е проповедник на "тики-така", а просто поредния самозванец, прилагащ идеи за футболната игра, които не напълно разбира. На хартия това, което той кара играчите си да правят, е "тики-така". На практика - в Испания само си подават топката без да използват методиката на тактиката, която отваря пространства за играчите. 

"Тики-така" е постоянно еволюиращ, дори "жив" организъм, който се базира не просто на подавания, а на креативността на отделните единици. Сходна на триъгълното нападение на Фил Джаксън в баскетбола, "тики-така" е успешна, когато имаш добри изпълнители в нападение, които могат да "четат" играта. За това обаче е важна ролята на селекционера, който трябва поне да нареди правилно играчите си. А не Педри да прекара 60 минути до Аймерик Лапорт в защита, а Бускетс да стои на едно място, заобиколен от 4-ма мароканци. И тук се доказва, че Луис Енрике е просто поредният треньор, а не геният, за когото всички го смятат след 6-тупъла на Барселона през 2015. 

Още за Луис Енрике и Испания - гледайте във видеото: 

Клипът, който гледате, е част от предаването "Точно попадение" на Sportlive.bg, което се излъчва със съдействието на Sesame.bg - онлайн платформа за спортни залози и казино игри

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички