"Умният стадион" на Мондиал 2022: първо Роналдо и Левандовски, после студентите (ГАЛЕРИЯ)


"Умният стадион" на Мондиал 2022: първо Роналдо и Левандовски, после студентите (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

1645 0

Едюкейшън Сити ще усети присъствието на мегазвездата Кристиано Роналдо поне веднъж, след като ще приеме най-малко един мач на Португалия от Световното първенство в Катар. Любопитно е какво ще се случи с арената след това - отговорът се намира по-долу в материала.

Как е изграден Едюкейшън Сити?

Решението за изграждането на този стадион беше взето след обявяването на домакинството на Катар за Световно първенство. Съоръжението е вдигнато за по-малко от четири години, между 2016-а и 2020-а, в източните предградия на Доха, в така наречения Едюкейшън Сити. Самият квартал обединява клонове на реномирани чуждестранни университети, откъдето произлиза и наименованието на арената.

Отличителните черти?

Стадионът разполага с три етажа за зрителите, които могат да наброяват 40 хиляди. Първият е леко повдигнат, за да подсигури по-добра гледка, като седалките са оцветени в зелено и бяло. По подобие на повечето стадиони в Катар, то и този има два големи LED-екрана и охладителна система.

Всички хора, които ще гледат мачове на живо, ще бъдат под покрив, който свързва фасадата с красиви метални ромбовидни панели. Цветът им се променя в зависимост от слънчевата светлина, а през нощта се осветява. Идеята е да се пресъздаде формата на диамант, като това е и лайтмотивът на арената „Диамантът на пустинята“. Затвореният обем също така позволява доста по-добър термичен контрол на интериора, а вкопаването му малко под земята също носи своята ползотворна роля върху топлоизолацията му.

Как ще бъде използван?

По време на Мондиала през 2022 мястото ще бъде домакин на шест мача от груповата фаза, един осминафинал и още един четвъртфинал. Създаването му е тясно свързано с провеждането на Световното първенство, ала след края му то ще остане, за да обслужва предимно студенти от университетите в околността, но вторият етаж ще бъде демонтиран.

Мачовете:

Дания – Тунис-Австралия

Уругвай – Южна Корея

Полша – Саудитска Арабия

Южна Корея – Гана

Тунис – Франция

Южна Корея – Португалия

1 1/8-финал

1 1/4-финал

Вижте повече от стадиона за Мондиал 2022, на който дори Роналдо и Меси имат да учат (ГАЛЕРИЯ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички