"Фениксът" при стадионите на Световното първенство: създай, разруши, създай (ГАЛЕРИЯ)


"Фениксът" при стадионите на Световното първенство: създай, разруши, създай (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

2118 0

Стадион Ахмад Бин Али, познат още като Ал Раян, е един от тези, които ще приемат мачове на Световното първенство в Катар. Освен това той е и един от тези, които могат да се похвалят с едни от най-интересните истории зад себе си.

Как е направен Ахмад Бин Али?

През 2003-а година още в източните предградия на столичния регион на Доха – Ал Раян, беше открит новият стадион Ал Раян с капацитет от 20 хиляди човека. Това беше за тези години едно от най-добрите съоръжения за страната, като беше домакин за Купата на Азия през 2011-а и футболният турнир на Азиатските игри през 2006-а година. Същевременно мачовете си там играеше един от най-популярните клубове в Катар – Ал Раян СК.

По време на изграждането си съоръжението се намира насред пустинята и далеч от сгради, на повече от 20 километра от центъра на столичния град. През годините районът на изток се развива и става все по-населен, като до съоръжението вече има голям пътен възел. През 2016-а пък беше открит и голям търговски център – Mall of Qatar, а през 2019 е имплементирана и линия на метрото.

След като страната получи правото да домакинства, то през 2010-а се считаше, че седемгодишният тогава стадион да бъде една от знаковите арени на събитието. Да, ама не. Домакините решиха да сринат стария стадион и на негово място се появи чисто нов стадион от нулата.

Строителството започва през 2016-а, а самият терен преместен леко на изток. Повече от 80% от материалите от разрушаването на стария стадион се съхраняват за донаправата на новия стадион. Чисто новото спортно мяст е открито на 18-и декември 2020-а, когато е националният празник на Катар, а година по-късно стадионът приема и срещи от Световното клубно първенство и Купата на арабските нации.

Любопитен факт е, че седалките по трибуните образуват червена и черна мозайка, а зад вратите има нарисувани лъвски глави. Това е препратката към отбора на Ал Раян, който играе на този стадион, чийто прякор е „лъвовете“, а цветото му са в червено и черно. Стадионът побира 40 хиляди зрители.

Мачовете на тази арена:

САЩ – Уелс

Белгия – Канада

Уелс – Иран

Япония – Коста Рика

Уелс – Англия

Хърватия – Белгия

1 1/8-финал

Вижте стадиона "феникс" на Мондиал 2022 (ГАЛЕРИЯ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички