Това ли са 5-те най-велики песни, правени за световното по футбол? (ВИДЕО)


Това ли са 5-те най-велики песни, правени за световното по футбол? (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5328 0

Световното първенство 2022 г. в Катар дойде, а въпреки смесените чувства от времето и мястото, на което се провежда то, стотици милиони фенове по цял свят вече живеят с най-големия форум в света на спорта.

Запалянковците са нещо, без което Мондиала никога не би бил същият. А какво е той и без своята официална песен? Традиция е всяко издание да има една или няколко мелодии, които се превръщат в негов символ.

Последната такава, създадена за предстоящия турнир, носи името "Hayya Hayya (Better Together) или "По-добри заедно". Тя предизвика полюсни настроения у феновете. Някои я определят като недостойна, а на други им харесва. Почти всички обаче са на едно мнение - песента не попада сред най-великите в историята. А кои са петте такива?

5. Live It Up - Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi

Преди своя старт, Мондиалът през 2018 година в Русия беше приет от мнозина със скептицизъм. Нравът и обичаите на хората в най-голямата държава по площ в света е в пълна противоположност с тези от западните страни. Въпреки това, Русия опроверга очакванията във всички аспекти и предостави на стотиците милиони фенове по цял свят едни паметни световни финали.

"Сборная" изуми всички, стигайки до 1/4 финалите, а щом се отнасяше до чисто организационно ниво на най-големия спортен форум, то страната издържа всички тестове. Освен всичко, Мондиалът предложи и една хубава песен, с която да бъде запомнен.

"Live It Up", в изпълнение на Ники Джем, Уил Смит и Ера Истрефи, предостави на запалянковците прекрасен и емоционален клип, който по неизвестна причина бе скрит от широката общественост. В периода, който беше в "YouTube" обаче, видеото бе гледано от над 235 милиона души. 

4. Ricky Martin - La Copa de la Vida

Докато е на турне, пуерториканската звезда Рики Мартин, привлича вниманието на "FIFA" със своята песен "Maria", част от третия студиен албум на певеца. От асоциацията веднага се свързват с младия изпълнител, искайки от него да направи химн за предстоящото Световно първенство във Франция през 1998 г. 

"Трябва да призная, че предизвикателството ме изнерви малко, но огромният потенциал за издигане в кариерата ми беше такъв, че реших да приема. Това беше уникална възможност да представя очарованието на латино музиката пред останалия свят", пише самият Мартин в своята автобиография "Аз". 

И го прави. Песента му "La Copa de la Vida" или "Купа на живота" е сред най-запомнящите се и най-високо оценени от публиката такива в историята на Мондиалите. Редица класации я поставят дори на първо място в класациите си за мелодии на световни финали, а фактът, че Мартин издава парчето на два езика - английски и испански, го прави още по-успешно. 

3. Shakira - La La La и We Are One (Ole Ola)

Третото място е престижна позиция, поделена от две песни с различни изпълнители, но обща тема - Световното първенство в Бразилия през 2014 г. Те попълват топ 3 на химните на форума с най-много гледания онлайн (1.2 милиарда за "La La La" и 854 милиона за "We Are One". 

Шакира не изненадва особено с изключително високото качество на своята продукция. Тя вече е записала името си сред топ изпълнителите на световни финали и произведнието ѝ през 2014 г. затвърждава, че тя е точният човек за тази работа. 

Песента и албумът на колумбийката са част от кампанията на Активиа "Осмели се да се чувстваш добре". Намесването в нейното видео на хора от различни националности, както и световноизвестни футболисти, е носталгична препратка за феновете към легендарното парче "Waka Waka", което най-вероятно е и един от факторите за огромния ѝ успех.

"We Are One" от своя страна доставя на привържениците нови лица, които се справят великолепно със сериозната задача. Неповторимите чар и енергия на американския рапър Питбул, подкрепени от безспорните качества на очарователните Дженифър Лопес и Клаудия Лейте, предизвикват небивал интерес. 

2. K'NAAN - Wavin' Flag

Мнозина биха спорили дали популярната песен не заслужава първото място в тази класация. И не биха сгрешили. Едно от най-паметните изпълнения Световни първенства, това в Африка през 2010 г., логично носи и 2 от най-великите песни в историята на форума. Едната от тях е именно "Wavin' Flag". Въпреки че тя бива смятана от много за официален химн на Мондиала, то истината е, че е част от рекламно видео на "Кока Кола", свързано с турнира. 

Нейната неподправеност, красота, както и историята зад създаването ѝ, я нареждат сред най-популярните. Парчето е римейк на песента на Young Artists for Haiti, създадена с благотворителна цел по повод ужасяващото земетресение в Хаити пред 2010 г., отнело живота на повече от 250 000 души и ранило над 300 000 други.

Тя се превръща в истински хит, след като е избрана от "Кока Кола" за промо видео към Мондиала в Южна Африка. Една трогателна история, заслужила високата оценка на футболната общественост.

1. Shakira - Waka Waka

Ето го и номер 1, който също споделя емоциите от невероятните финали в Южна Африка. Легендарното изпълнение на Шакира не само заема челното място в таблицата за най-популярни песни от Мондиали, а нейният клип е в топ 30 на най-гледаните в "YouTube" със своите 3.2 милиарда показвания.

Безспорен феномен, който и до ден днешен е напълно актуален и бива слушан от милиони хора, чийто незаличими спомени от едно лудо лято, навява произведението. 

Видеото на "Waka Waka" е ретроспекция към едни от най-паметните моменти от миналото на турнира. В него участват едни от най-големите величия в света на футбола, както и представители на нациите, участнични в надпреварата, които се забавляват истински и грабват сърцето на слушателя.

Песента става истински хит още с пускането си онлайн и печели редица признания, сред които номинация за най-добра песен. Шакира от своя страна също получава много награди. Тя бива избрана за артист на годината, любим латино изпълнител, най-добър поп певец в света и десетки други признания, кое от кое по-големи. Всяко едно от тях обаче е напълно заслужено. Колумбийката и "Waka Waka" са следа, която никога не може да избледнее от съзнанието на футболните запалянковци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички