Това ли е "групата на смъртта" на Световното по футбол?


Това ли е "групата на смъртта" на Световното по футбол?
Снимка: БГНЕС

2405 0

Група "Е" на Световното по футбол в Катар е най-близко до любимото журналистическо понятие "група на смъртта". Не защото и четирите отбора са колоси и са равностойни, а най-вече заради присъствието на шампионите от 2010 и 2014 г. - Испания и Германия. Това е групата, която е събрала минимум два доста силни отбора, които ще си оспорват първото място и изглеждат сигурните излезли от нея.

Другите два отбора, които са тук, изобщо не са тотални аутсайдери и със сигурност ще объркат плановете на "Ла Фурия" и Бундестима да вземат пълен комплект точки срещу тях. "Самураите" са един от най-силните азиатски отбори към момента, въпреки че в последно време имат проблеми в атака. Коста Рика пък показа през 2014-а, че не е отбор за подценяване, но представянето им в Катар едва ли ще повтори, камо ли да надмине, проблясъка им в Бразилия.

Интересни факти за група "Е":

- Германия и Испания са в топ 6 на отборите, класирали се за Мондиал 2022, които имат най-висока пазарна стойност на състава. Маншафтът заема четвърта позиция със състав за 824,5 милиона евро, докато Испания е на шесто място със 751 млн. евро.

- "Ла Фурия" е един от отборите в Катар, който най-много владее топката в мачовете си - средно в 76% от времето.

- Коста Рика стартира на Мондиал 2022 със серия от 6 мача без победа на ниво "световно първенство".

- Бундестимът стана първият отбор след домакина Катар, класирал се за големия форум. Това се случи след 9 победи в 10 мача. Катар, както е известно, се класира по право като домакин. Любопитно е и че Коста Рика пък спечели последния билет за азиатската страна.

ОТБОРИТЕ В ГРУПАТА

Всички анализатори смятат, че в Катар ще видим един силен и много амбициран тим на Германия, защото те се представиха ужасяващо зле на последния шампионат на планетата. През 2018 г. в Русия Бундестимът отпадна още в групите, като завърши на последното място в компанията на Швеция, Мексико и Република Корея.

Отговорът им беше шеметното представяне в квалификациите за Мондиал 2022 - те първи се класираха след домакина Катар, спечелвайки 9 от 10-те си мача. Маншафтът е в добра форма и е под ръководството на много успешен треньор - Ханзи Флик е известен и като майстор на разгромите. Той бе помощник на Йоги Льов, когато Германия разнебити Бразилия на домашния им мондиал през 2014-а, налагайки се със 7:1. Флик водеше Байерн Мюнхен, когато тимът унижи Барселона с Лео Меси в състава с разгромната победа с 8:2 в Шампионска лига.

Испания също има за какво да се поправя на мондиала, тъй като в Русия отпадна в осминафиналите, елиминиран от домакина след изпълнение на дузпи. Селекционерът им Хулен Лопетеги пък бе уволнен 2 дни преди началото на форума. В момента "Ла Фурия" е водена от Луис Енрике, с който играе добър футбол и изглежда доста мотивиран да блесне в Катар.

Отборът на бившия наставник на Барселона е добра сплав от млади и по-опитни играчи, владее преимуществено топката и влиза в надпреварата като първи в своята квалификационна група. Тимът на Енрике спечели 6 от 8-те си мача в пресявките и беше най-добър измежду Швеция, Гърция, Грузия и Косово.

Япония е един от най-силните отбори в Азия и очакванията са този тим да създаде проблемите на Германия и Испания в групата. През миналия мондиал "самураите" се класираха на осминафинал, където отпаднаха от Белгия след 2:3. Досега азиатският отбор никога не е достигал елиминациите в две поредни световни първенства. С организираната си отбрана и бързите пасове Япония никога не трябва да бъде подценявана.

Коста Рика пък пристига в малката азиатска страна с един от най-опитните си състави. За играчи като Навас, Кембъл, Руис и Борхес това ще бъде трето поредно световно първенство.

Този шампионат вероятно ще е последен за златното поколение на "Лос Тикос". На Мондиала в Русия те завършиха последни в групата си, като спечелиха само 1 точка. Това бе разочарование за феновете след вдъхновяващия порив на тима през 2014-а, когато Коста Рика стигна до 1/4-финалите.

Програма на групата

23 ноември

15:00, Германия - Япония

18:00, Испания - Коста Рика

27 ноември

12:00, Япония -Коста Рика

21:00, Испания - Германия

1 декември

21:00, Япония - Испания,

Коста Рика - Германия

5 декември

17:00, Победител група Е - Втори група F (53)

6 декември

17:00, Победител група F - Втори група E (55)

9 декември

17:00, Победител мач 53 - Победител мач 54 (58)

10 декември

17:00, Победител мач 55 - Победител мач 56 (60)

13 декември

21:00, Победител мач 57 - Победител мач 58

14 декември

21:00, Победител мач 59 - Победител мач 60

17 декември

17:00, Мач за третото място

18 декември

17:00, Финал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички