Мондиал 2022: Надменна Бразилия бе на минути от 1/2-финал, но борбена Хърватия пак би с дузпи (ГАЛЕРИЯ)


Мондиал 2022: Надменна Бразилия бе на минути от 1/2-финал, но борбена Хърватия пак би с дузпи (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

12875 0

Първата сензация на четвъртфиналите на Световното първенство по футбол е факт! Най-големият фаворит според анализатори и специалисти Бразилия отпадна от Хърватия след изпълнения на дузпи. Двата тима завършиха при 0:0 в редовното време, а в продълженията си отбелязаха по един гол, за да се стигне до дузпите, които отново бяха спечелени от "шахматистите"!

Очаквано "селесао" доминираше в редовното време по отношение притежание на топката и повече голови положения. Сребърният медалист от Мондиал 2018 обаче показа сърцата игра в отбрана, а Доминик Ливакович направи феноменален двубой, спасявайки в редица случаи тима си, въпреки че оставаше очи в очи със звездните нападатели на противника. При дузпите отново вратарят бе герой, тъй като хвана още първото изпълнение, дело на Родриго.

Двете продължения бяха пълни противоположности. През първото атаките бяха почти изцяло посока Ливакович и в последните му секунди Неймар успя да открие след страхотна индивидуална акция, подкрепена от две двойни подавания, завършена с технично преодоляване на Ливакович и гол в освободената врата.

През второто очаквано "шахматистите" не спряха да атакуват, като правеше впечатление, че някои бразилци изобщо не се връщаха в защита и видимо бяха изтощени - най-вече Неймар. При една ситуация около пет минути преди края над половината тим на "селесао" остана в противниковата половина, което позволи сериозно числено предимство за втурналите се в атака хървати. Това завърши с изстрел от наказателното поле на Петкович. След рикошет Алисон се оказа безпомощен.

След това при дузпите сребърните медалисти от Русия не пропуснаха нито веднъж, докато за Бразилия първо това стори Родриго, а накрая Маркиньос нацели страничния стълб!

Интересни факти около Хърватия - Бразилия:

- Неймар вкара своя гол номер 77 за Бразилия, с което изравни лидера по този показател Пеле.

- Пет от последните седем мача на световни, които отиват в продължения, са с участието на Хърватия. Те продължават напред след всеки от тези случаи.

- Бразилия е 13-ият отбор, който повежда с 1:0 в продълженията на световно, НО първият от тези 13, който впоследствие бива елиминиран.

Бразилия е аут от Световното! Хърватия шокира надменни звезди (ГАЛЕРИЯ)

Стартови състави:

Хърватия (4-1-2-3): Доминик Ливакович - Борна Соса, Йошко Гвардиол, Деян Ловрен, Йосип Юранович - Марсело Брозович - Матео Ковачич, Лука Модрич - Марио Пашалич, Андрей Крамарич, Иван Перишич

*Златко Далич извършва 2 промени спрямо 1/8-финала с Япония - Борна Соса се появява на мястото на Борна Баришич, а Марио Пашалич заменя Бруно Петкович!

Бразилия (4-1-2-3): Алисон - Данило, Маркиньос, Тиаго Силва, Едер Милитао - Каземиро - Лукас Пакета, Неймар - Рафиня, Ричарлисон, Винисиус Жуниор

*Тите пуска същия състав, който победи Южна Корея с 4:1 на 1/8-финалите!

Хърватия - Бразилия по ТВ: Къде да гледаме 1/4-финала на Мондиал 2022?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първият изстрел в двубоя дойде още в 5-ата минута и се оказа точен. Винисиус опита да изненада Ливакович от неособено удобен ъгъл от средна дистанция, но стражът се справи безпроблемно!

В 13-ата минута Хърватия организира страхотна атака - Пашалич центрира остро от десния фланг, като намери Перишич в наказателното поле. Той обаче не съумя да осъществи добър контакт с топката и да я насочи от чудесна позиция. Трябва да се отбележи, че около него имаше противникови футболисти, които му попречиха.

В 20-ата минута Винисиус направи отлично двойно подаване с Ричарлисон и стреля от движение в наказателното поле, но ударът му попадна точно в ръцете на Ливакович.

Малко след преполовяването на частта Данило закъсня със своя намеса в отбрана, вдигна високо крака си и почти уцели противников футболист в главата. Майкъл Оливър моментално показа жълт картон и Модрич застана зад топката при статично положение. След центрирането му обаче не се стигна до нищо по-опасно и бранител в жълто изчисти.

Пет минути преди края на редовното време селекцията на Златко Далич стоеше все така добре на терена. "Шахматистите" играеха компактно в отбрана, спирайки звездното нападение на Бразилия, а освен това организираше атаки при всеки удобен момент. Модрич и компания не се притесняваха и за задържат по-дълго топката, като не отстъпваха много по това отношение на южноамериканците.

В 42-рата минута Винисиус бе спрян непозволено и си спечели нарушение от ъгъла на границата на наказателното поле. Неймар се нае с изпълнението и стреля, като топката мина между играчи, застанали на стената. Рикошетът все пак не заблуди Ливакович, който улови.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Две минути след началото на второто полувреме се стигна до най-чистото положение за гол до момента. Бразилия осъществи опасна атакава вдясно по нападението. Стигна се до остро центриране, при което Гвардиол се намеси, но топката пое по посока собствената му врата. Ливакович внимаваше и спаси майсторски.

Само секунди след това "селесао" организира друга опасна атака, при която Неймар стреля от наказателното поле след завъртане. Майкъл Оливър изчака преразглеждане на ситуацията за дузпа, но в крайна сметка се оказа, че е имало засада.

Десетина минути след старта на второто полувреме бразилците отново комбинираха на скорост, което им осигури чудесна възможност за гол. Неймар стигна до извеждащо подаване и от малък ъгъл стреля в близката страна на Ливакович, но стражът показа страхотен рефлекс и спаси с крак.

В 66-ата минута се стигна до нова чудесна ситуация за селекцията на Тите. След неразбирателство в отбраната на Хърватия Пакета се оказа очи в очи с Ливакович. Стражът на "шахматистите" успя бързо да скъси дистанцията и по този начин да спаси сигурен гол.

Ричарлисон и Неймар комбинираха за пореден път в двубоя, като атакуващият футболист на ПСЖ отново излезе на чудесна позиция за гол - сам срещу Ливакович (отново от по-малък ъгъл), но там стражът пак излезе предвидливо и скъси ъгъла за отрицателно време, за да спаси тима си.

До края на сблъсъка нямаше още 100%-ови голови ситуации, като видимо хърватите играха за равенство в редовното време и го постигнаха чрез компактна отбрана и не без помощта на Ливакович.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Първото продължение бе преполовено без сериозна голова опасност пред някоя от двете врати. Играчите на Тите търсеха повече атаките и гола, но не съумяха да наложат сериозен натиск върху хърватите, които опитваха да контраатакуват при всеки удобен момент.

В 103-ата минута Бруно Петкович се справи с двама в жълто, след което привлече нови двама към себе си и подаде перфектно към освободилия се Брозович, който от отлична позиция стреля високо във въздуха.

45+1' - 0:1! Невероятна индивидуална проява на Неймар. Той направи двойни подавания със свои съотборници около и в противниковото наказателно поле, след което финтира Ливакович и отблизо нямаше проблем да се разпише, извеждайки своя тим напред в резултата по изключително красив начин.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Разбира се, събитията на терена в началото на второто продължения станаха коренно различни. Хърватия започна да владее топката и през първите минути бразилците рядко стигаха до нея. Прави впечатление, че Неймар е изтощен и изобщо не участва в отбрана, като дори и в нападение се усеща тази умора, което пречи на тима в дадени ситуации да задържи топката за по-дълго време.

116' - 1:1! Бразилия загуби топката в противниковата половина, след което обаче половината отбор остана на място и не се върна, за да се брани. Хърватите пък се втурнаха напред и се оказаха с числено преимущество. Подаване към Петкович в наказателното поле, изстрел и след рикошет Алисон бе безпомощен.

В последните секунди от срещата се стигна до разбъркване в наказателното поле на Хърватия след центриране от статично положение. При него топката застана на пътя на Каземиро, който стреля отблизо, но право в тялото на Ливакович!

ДУЗПИ

1:0 - Влашич с безпощаден силен изстрел всредата на вратата не пропуска!

1:0 (пропуск) - Родриго стреля на средна височина и слабо, което позволи на Ливакович да спаси, веднъж щом бе усетил ъгъла.

2:0 - Майер също избра центъра на вратата, този път доста по-ниско в сравнение с удара на Влашич, но Алисон отново избра да се хвърли в своя дясно.

2:1 - Каземиро показа как се бие дузпа и въпреки че Ливакович хвана ъгъла, силата бе твърде голяма, за да спаси.

3:1 - Модрич също не пропусна, изпращайки Алисон в грешния ъгъл.

3:2 - Педро намали изоставането си, след като направи лек подскок, изчака да види къде ще се хвърли Ливакович, след което насочи топката в противоположната посока.

4:2 - Оршич също вложи много мощ в изстрела си и Алисон бе безпомощен, въпреки че хвана ъгъла, тъй като топката бе пласирана много близо до гредата.

4:2 (пропуск) - Маркиньос уцели страничния стълб и в крайна сметка Бразилия се сбогува с Мондиал 2022!

ПРЕДИ МАЧА

Хърватия на Златко Далич стигна до тази фаза, завършвайки на второ място в Група "F" с актив от 5 точки - 0:0 с Мароко, 4:1 срещу Канада и 0:0 с Белгия.

На 1/8-финалите хърватите се изправиха срещу Япония и редовното време завърши 1:1. В продълженията не видяхме други голове и така се стигна до дузпи. При тях Доминик Ливакович бе във вихъра си и спаси три удара на японците от бялата точка...

Макар и да загуби от Камерун (0:1) в 3-ия кръг, Бразилия на Тите завърши на първо място в Група "G", след като преди това победи Сърбия с 2:0 и Швейцария с 1:0.

Последва 1/8-финал срещу Южна Корея, който бе спечелен с категоричното 4:1! Още до почивката "селесао" изкова преднината си чрез Винисиус, Неймар, Ричарлисон и Пакета, а през вторите 45 минути "азиатските тигри" отбелязаха почетно попадение...

*Четири са мачовете между Хърватия и Бразилия в исторически план - два приятелски и два на световни първенства:

17 август 2005 г. - Хърватия 1:1 Бразилия (приятелски мач)

13 юни 2006 г. - Бразилия 1:0 Хърватия (групова фаза на Световното първенство)

12 юни 2014 г. - Бразилия 3:1 Хърватия (групова фаза на Световното първенство)

3 юни 2018 г. - Бразилия 2:0 Хърватия (приятелски мач)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички