Отборите на Световното: "Драконите" готвят "огнени" неприятности за всички (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: "Драконите" готвят "огнени" неприятности за всички (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1524 0

Малкият, но амбициозен Уелс никога не се е славил като футболна сила. Сега обаче селекцията на Роб Пейдж, водена от голямата си звезда Гарет Бейл, е готова да се раздаде на максимума и да постигне нещо голямо на третото участие на нацията на световни финали на Световното първенство по футбол в Катар.

Амбициите на Уелс и група "B"

Очакванията към "драконите" за Мондиала определено не са завишени. Редица специалисти прогнозират, че Уелс ще отпадне още в груповата фаза, но има и такива, които им дават повече – достигане до осминафинал или четвъртфинал. Уелс бе отписван и на Евро 2016, но тогава затвори устите на критиците си, достигайки до полуфиналната фаза на турнира. Жребият отреди Уелс да попадне в група "B" на световните финали. Там компания на драконите ще прави друг отбор от Великобритания – Англия, заедно със САЩ и Иран.

Спокойно може да се каже, че статистиката на "драконите" срещу Англия е ужасна. В 11 мача срещу "трите лъва" Уелс има 10 поражения и само веднъж е успявал да стигне до равенство.

Уелс и САЩ са се изправяли само два пъти до момента в приятелски срещи. През 2003 "янките" печелят с 2:0, а 17 години по-късно – през 2020, контролата завърша при нулево равенство.

Уелс и Иран не са се срещали нито веднъж – било то на голям турнир или в приятелски срещи. Мнозина смятат пък, че първото им съревнование ще бъде безкрайно интересно.

Пътят на Уелс до Катар

"Драконите" завършиха на второ място в своята квалификационна група "E" на УЕФА с 15 пункта. Това им даде шанса да играят на плейофи за продължаване към световните финали. Уелс бе поставен в поток "А", където на полуфинала срещна тима на Австрия и успя да го победи с 2:1 след две попадения на Гарет Бейл. В заключителната фаза "драконите" срещнаха Украйна и успяха да победят страната с минималното 1:0 с гол от дузпа – отново дело на лидера на тима Гарет Бейл.

Участията на "драконите" на световни финали

Това е едва второто класиране на Уелс на световни финали. Първото такова е на Мондиал 1958 в Швеция, където отборът стига до четвъртфинал, без да спечели нито един мач. Тогава Уелс прави 3 равни в груповата фаза, а на четвъртфинала отстъпва с минималното 0:1 от евентуалния шампион Бразилия.

От 1930 до 1938 Уелс не взима участия на Световно първенство, защото не е член на ФИФА. 1950 и 1954 не успява да се класира, както и в периода 1962-2018. Сега обаче Гарет Бейл и компания ще направят всичко по силите си да отмият този срам и да се представят достойно в Катар.

Роб "Атакуващият" Пейдж

Роб Пейдж е човекът, който ще изведе този амбициозен отбор на Уелс в Катар. 48-годишният специалист започва треньорската си кариера в Порт Вейл в Англия, преминава и през Нортхемптън Таун, преди да се върне в родния Уелс. Той води младежката гарнитура на „драконите“ до 21 години в периода 2017-2019 г.

На 3 ноември официално е обявен за нов селекционер на основния национален отбор на Уелс, наследявайки легендарния Райън Гигс. В 28 мача като наставник на тима той има 10 победи, 9 равенства и 9 загуби. Интересното е, че неговата селекция е отбелязала 32 гола и допуснала точно толкова под неговото ръководство.

Пейдж залага на схеми с трима защитници, като най-често се вижда разположение от 3-5-2 или 3-4-2-1. Специалистът обича да дава свобода на своите уингбекове, които да помагат в атакуващ план, а в средата на терена обича да залага на дефанзивен и атакуващ полузащитник, за да се стигне до перфектния баланс.

Голямата звезда - Гарет Бейл

Със сигурност играта на Уелс ще бъде диктувана от капитана и лидера на отбора – Гарет Бейл. Бившият футболист на Реал Мадрид е ключът към евентуално добро представяне на „драконите“ на световните финали.

Неслучайно уелсецът е и рекордьор по най-много голове отбелязани за своята нация (40). Именно Бейл бе и човека, който изведе „драконите“ до полуфинал на Евро 2016 във Франция. Да, 33-годишният футболист отнесе малко критика, след като не успя да помогне за класирането на Уелс на Мондиал 2018, но сега със сигурност неговата мотивация ще бъде огромна за постигане на нещо съществено в Катар.

Избраниците на Уелс за Мондиала

Вратари: Уейн Хенеси, Дани Уорд, Адам Дейвис

Защитници: Бен Дейвис, Бен Кабаго, Том Локьер, Джо Родон, Криес Епам, Ийтън Ампаду, Крис Гънтър, Неко Уилямс, Конър Робъртс

Полузащитници: Сорба Томас, Джо Алън, Матю Смит, Дилан Левит, Хари Уилсън, Джо Моръл, Джони Уилямс, Арън Рамзи, Рубин Коуил

Нападатели: Гарет Бейл, Кийфър Мур, Марк Харис, Бренън Джонсън, Дан Джеймс

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички