Отборите на Световното: Германия поема към Катар за скалпа на Бразилия и да измие срама от 2018-а


Отборите на Световното: Германия поема към Катар за скалпа на Бразилия и да измие срама от 2018-а
Снимка: Getty Images

2546 0

Както във всеки турнир, в който участва, от много време насам Германия е един от фаворитите на Световното първенство по футбол 2022 в Катар. В последно време обаче Бундестимът не се представя на очакваното ниво на най-големия футболен форум в света.

Откакто спечели световната титла през 2014 г, германският тим не постигна нищо забележително - на Световното в Русия през 2018 г. завърши последен в групата си и отпадна в тази фаза. На Евро 2016 отпаднаха в полуфиналите срещу Франция, а на континенталния шампионат през 2020 г. отстъпиха на Англия в 1/8-финалите.

В коя група на Световното е и какви са очакванията към отбора

Групата на Бундестима не е точно "група на смъртта", но е далеч от лесните - съперници ще им бъдат отборите на Испания, Коста Рика и Япония. Заради факта, че в тима биват налагани млади и неопитни играчи, както и заради представянето им на последните силни форуми, Германия не е категоричен фаворит.

Довод в тази насока дава и представянето им в Лига на нациите, което беше неубедително. Германия зае трето място в група 3 на Лига А, като спечели само 7 точки в 6 мача. Въпреки това очакванията са да завърши поне втори и да продължи към фазата на елиминациите.

Пътят към Световното

Под ръководството на Ханзи Флик тимът се класира уверено за финалния етап в Катар. Германия спечели квалификационната си група, след като постигна 9 победи в 10-те си мача. Единствената им загуба дойде срещу Северна Македония у дома с 1:2.

В тези 10 срещи Бундестимът вкара 36 гола и допусна само 4. Трябва обаче да се отбележи, че и съперниците не бяха от световна класа - Германия беше в група с Армения, Румъния, Исландия и Лихтенщайн.

История на отбора на Световните първенства

Германия е един от най-успешните отбори на световни първенства, като е печелил трофея 4 пъти. Само Бразилия има повече световни титли - 5. Бундестимът триумфира на най-големия форум през 1954, 1974, 1990 и 2014 година.

Последният за тях успех засега дойде на шампионата в Бразилия, когато силният им тим разби домакина със 7:1 в полуфиналите и грабна трофея след успех с 1:0 над Аржентина на финала.

Първия си триумф на световна сцена Германия постига през 1954 г., когато тимът е воден от Зеп Хербергер. Във финала Бундестимът побеждава Унгария с 3:2, като до този момент съперникът им не е губил в 32 поредни мача.

Едно от най-слабите им представяния на тези шампионати беше на последния такъв - в Русия през 2018 г. Тогава Бундестимът отпадна в групата, завършвайки на последно място. Отборът, воден от Йоахим Льов, допусна неочаквани загуби срещу Южна Корея и Мексико.

Германия е играла финал, но е отстъпвала в него 4 пъти - през 1982, 1986, 1996 и 2002 г. Четири пъти "Маншафтът" е ставал и трети на мондиали - през 1934, 1970, 2006 и 2010 г. Статистиката на отбора на световни финали е 66 победи, 21 равенства и 22 загуби в 109 мача. Германия не е взела участие само 2 световни първенства, и двете далеч във времето - 1930 и 1950 г.

Селекционер и основна тактическа схема

Германия отива на Световното в Катар, водена от един сериозен и много стабилен треньор в лицето на Ханзи Флик. Под негово ръководство Бундестимът има една-единствена загуба за една година съвместна работа. Тя се случи на 23 септември тази година срещу Унгария у дома в груповата фаза на Лига на нациите.

Флик беше назначен начело на футболния колос след Евро 2020. До края на сезон 2020/21 той беше начело на Байерн Мюнхен, в който работеше от 2019 г. С "баварците" специалистът спечели требъл още в първия си сезон, завоювайки Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионска лига.

Към април 2021 г. той бе треньорът на германския гранд, който спечели най-много точки средно на мач - коефициентът му за 82 срещи беше 2,57. В края на 2021 г. той бе включен от "FourFourTwo" в най-добрите 50 треньори в света, като зае петата позиция.

Флик напусна Байерн след отпадането от ПСЖ в 1/4-финалите на Шампионска лига през сезон 2020/21. Той пожела да разтрогне договора си с клуба, който бе в сила до лятото на 2023 г. Скоро след това подписа с Германската футболна федерация и пое националния отбор, в който бе работил в периода от 2006 до 2014 г. като асистент на Йоахим Льов. С бившия селекционер спечелиха Мондиал 2014 в Бразилия.

57-годишният треньор започна много добре в Бундестима и стана третият в историята, който не губи нито един от първите си 10 мача начело на колоса. Той постигна в тях 8 победи и 2 равенства. В биографията му ще останат два сюблимни резултата - успехът с Германия над Бразилия със 7:1 като асистент и разгрома над Барселона с 8:2 в Шампионска лига като старши треньор на "баварците".

Oсновната тактическа схема, която използва Флик в германския отбор, е 4-2-3-1, която предлага асиметрична атакуваща форма и често включва седем играчи, които напредват, за да атакуват пред защитниците, които играят с топката. Веднъж специалистът се отклони от тази схема, като използва двама атакуващи крайни защитници, и това доведе до първата му и единствена загуба досега - срещу Унгария. Тогава той се зарече да не експериментира повече.

Вижте подробни разработки за всички отбори на Световното по футбол 2022 в Sportlive.bg

Състав за Световното:

Вратари: Мануел Нойер, Марк-Андре тер Щеген, Кевин Трап

Защитници: Армел Бела-Котчап, Матиас Гинтер, Кристиан Гюнтер, Лукас Клостерман, Давид Раум, Антонио Рюдигер, Нико Шлотербек, Никлас Шюле

Халфове и нападатели: Карим Адейеми, Юлиан Брандт, Никлас Фюлкруг, Серж Гнабри, Леон Горецка, Марио Гьотце, Илкай Гюндоган, Кай Хаверц, Йонас Хофман, Джошуа Кимих, Юсуфа Мусиала, Томас Мюлер, Лерой Сане

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички