От мияч на чинии, през среща със "смъртта" до лидера, избран да поведе "лалетата"


От мияч на чинии, през среща със "смъртта" до лидера, избран да поведе "лалетата"
Снимка: Getty Images

1686 0

Нидерландия и местният гранд  Аякс в лицето на техния бивш треньор Ринус Михелс – Генерала са създателите на тоталния футбол. „Лалетата“ са олицетворение на атрактивния и нападателен футбол. През годините лидери и играчи с най-важно значение за „оранжевите“ по традиция са били офанзивни играчи. Сега обаче най-голямата звезда в тима на Нидерландия е нетрадиционна – защитникът Върджил ван Дайк.

Да, няма грешка – 31-годишният централен бранител е основният стълб в състава, в чието ДНК е заложен тоталния футбол. Той обаче напълно си го заслужи с безспорните си качества и фактът, че е един от най-добрите в света на своята позиция на терена.

Върджил спечели най-значимите отличия в клубния футбол, както и редица индивидуални награди с екипа на Ливърпул. В момента той е в пика на своята кариера и със сигурност мечтае да стигне до върха и с националния отбор на Нидерландия, за който за първи път ще участва на голям форум на предстоящото Световно първенство в Катар.

ОТ МИЯЧ НА ЧИНИИ И РАЗМИНАВАНЕ НА КОСЪМ СЪС СМЪРТТА ДО ГОЛЕМИ ТРИУМФИ С ЛИВЪРПУЛ

Но как започва приказката за едно бедно момче, което с много упорит труд, лишения и перипетии постига футболните си мечти?

Върджил ван Дайк е роден в Бреда, Нидерландия на 8 юли 1991 година. Във вените му тече суринамска кръв, което е доста обичайно за мнозина настоящи и бивши звезди на „лалетата“. При него тя е по майчина линия. Баща му е нидерландец. В родословното си дърво той има китайски корени. През 1920 година прадядо ме Чин Фо Сиеу емигрира от Гуондонг в Суринам.

Той не е получил нищо даром. Преминава през куп перипетии, за да осъществи футболните си мечти. Върджил е сред тези играчи, които се каляват с практикуване на футбол по улиците още от най-ранна детска възраст. Определено не живее в охолство. Докато се шлифова в академията на Вилем II припечелва средства като мияч на чинии на непълен работен ден. Във въпросния клуб помощник-мениджърът Едуин Херманс го обявява за безперспективен и че няма шанс да пробие в първия отбор.

В крайна сметка се озовава в Грьонинген, с чийто екип дебютира в местната Ередивизи. Там преминава през едно от най-тежките преживявания в живота си. Веднага след 20-ия си рожден ден е приет в болница с перитонит и бъбречно натравяне. На по-късен етап самият Ван Дайк разкри, че е тогава е бил на косъм от смъртта. Дори от болницата, където му оказали спешна медицинска помощ, го накарали да подпише „нещо като завещание“, ако се стигне до смъртта му.

Той преживява още едно голямо разочарование. На 17 октомври 2020 година Върджил получава тежка контузия още в 6-ата минута на Мърсисайдското дерби срещу Евертън след сблъсък с вратаря на Евертън. Ван Вайк е със скъсани коленни връзки, претърпява операция и пропуска отложеното Евро 2020 през лятото на 2021 година.

Всички тези трудности и превратности на съдбата обаче не му попречиха, а очевидно го стимулираха още повече и в момента той е един от най-добрите централни защитници в света, лидер на един от колосите в клубния футбол Ливърпул и националния отбор на Нидерландия, където носи и капитанската лента.

Ван Дайк изигра ключова роля при спечелването на първа титла на Англия от страна на Ливърпул след 30-годишна суша – през сезон 2019/20. С екипа на „мърсисайдци“ спечели и всички останали възможни трофеи на Острова. Триумфира и в Шампионската лига. Ставал е шампион на Шотландия със Селтик.

Той се превърна и в единственият защитник, печелил наградата за играч на годината на УЕФА за мъже през сезон 2018/19, когато Ливърпул спечели трофея от комерсиалния клубен турнир. Завърши подгласник за Златната топка и за най-добър играч на ФИФА. Спечели още отличието за най-добър играч във Висшата лига през сезон 2018/19.

Така че Върджил вече завоюва всичко най-ценно в света на клубния футбол. Сега му остана да триумфира и с най-големия форум на национално ниво с Нидерландия. Дали ще успее да го спечели малко пред Коледа предстои да видим.

ВИЗИТКА

Роден е на 8 юли 1991 година в нидерландския град Бреда. Първите си стъпки в школата на Вилем II, а след това се мести и в академията на Грьонинген. Професионалната му кариера стартира именно в отбора на Грьонинген, където се подвизава в периода 2011-2013. След това преминава в шотландския гранд Селтик, където играе от 2013 до 2015 година. Оттам е привлечен в Саутхямптън (2015-2017). От януари 2018-та година е футболист на Ливърпул. Трансферът му на стойност 75 млн. паунда го прави най-скъпият защитник към онзи момент.

Ван Дайк дебютира за Нидерландия при победа като гост с 2:1 над Казахстан на 10 октомври 2015 година в евроквалификация за шампионата през 2016 година. Той получава капитанската лента на „лалетата“ през 2018 година от селекционера Роналд Куман, който го привлече в Саутхямптън години по-рано.

През май месец миналата година той обяви, че ще пропусне Евро 2020, тъй като не беше напълно възстановен от тежката контузия в коляното.

ПОЗИЦИЯ НА ТЕРЕНА

Ван Дайк се наложи като централен защитник. Както вече споменахме, той се наложи като един от най-добрите на своя пост в света.

Любопитното е, че той започва футболната си кариера като десен бек. В тази зона обаче се подвизава без голям успех. На 17-годишна възраст дръпва на височина с 18 сантиметра и е преместен в сърцето на отбраната. Там той открива призванието си на терена. Отличава се с високия си ръст от 193 см, мощната физика и отличното пласиране.

ОТЛИЧНА ФОРМА И ЛИДЕР НА „ЛАЛЕТАТА“

Върджил се намира в отлична форма пред старта на Мондиала, въпреки че неговият Ливърпул се представя колебливо най-вече във Висшата лига на Англия.

Той е безспорният стълб в отбраната на Нидерландия и има ключова роля за стабилността на „лалетата“ отзад. Неслучайно е и капитан на „оранжевите“. Вдъхва респект у съотборниците си и думата му се чува в съблекалнята.

Ван Дайк има сериозен поглед върху играта. По-силният му крак е десният. Голям плюс са включванията му в предни позиции при статичните положения.

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички