Мондиал 2022: много бе (отново) набутано в устата на Роналдо, този път го задави


Мондиал 2022: много бе (отново) набутано в устата на Роналдо, този път го задави
Снимка: Getty Images

10885 0

Мнозина определят легендата на Португалия Кристиано Роналдо за едно от разочарованията на Световното първенство по футбол. Нивото на бившия нападател на Манчестър Юнайтед категорично е на светлинни години от най-добрите му години - факт, но как можеш да си разочарован от даден футболист, ако не си имал очаквания към него?

Роналдо на Мондиал 2022: "разочарование" без очаквания?!

Тук идва и голямата ирония. В последните месеци критиките към Кристиано бяха особено жестоки - по традиция касаеха и чисто футболните му качества, и всичко останало, което се случва в живота му. С действията си на терена Роналдо не успяваше да опровергае критиците си - пропуски, каквито не сме свикнали да виждаме в негово изпълнение, липса на сериозна ефективност за отбора (не се визират само голове), егоцентрично държание. Резерва. С нищо не е показал, че можем да очакваме силно Световно от него. И въпреки това очевидно има(ше) очаквания за необикновено представяне. Защо?

Защото още от първия му период в Юнайтед наблюдаваме едно и също. Въпреки че Кристиано Роналдо и Лионел Меси са единствените футболисти в историята, които задържат такова доминиращо на индивидуален план ниво спрямо съвременниците си, и двамата са подлагани на неспирни критики през всички тези години (проблемът са неоснователните такива). Личността на португалеца обаче дава повече поводи за такива, така че има "преимущество" над аржентинеца в това отношение.

Той самият неведнъж е отбелязвал, че тези критики го мотивират още повече да се представя на най-високо ниво. Да не забравяме, че такива е имало към него не само от медиите и противникови фенове, но и от привърженици на клубовете, в които играе, както и от треньорите му (визират се публични критики от тяхна страна).

Красноречиво описание за Роналдо и като личност, и като футболист, както и за отношението към него: през 2015 година Реал Мадрид играе срещу Байерн Мюнхен в Шампионска лига. През първото полувреме "кралския клуб" не убеждава с играта си, а Роналдо не показва на какво е способен. Така собствените фенове на Реал го освиркват на "Бернабеу" (не е единственият такъв случай). През второто полувреме (и впоследствие в продълженията) обаче Кристиано избухва с хеттрик. Няма помен от освиркванията - те вече са овации. Горе-долу същата е ситуацията и с медийното отношение към него.

И докато години наред португалецът разбиваше на пух и прах критиките за формата си, а с тях и твърденията, че е "приключил с големия футбол" (които стартираха преди вече доста години), сега сякаш не може да ги преглътне, да ги опровергае.

Роналдо остава емблема на футбола - това няма да се промени. За образа му в Португалия каквото и да се каже, ще бъде малко - там той просто е Бог. Твърдеше се, че дори португалски привърженици са се настроили срещу него, но е показателна реакцията им, когато бе изпратен да загрява в мача с Швейцария. Спекулираше се за отношенията му с Бруно Фернандеш, но халфът не спира да го защитава и да призовава да бъде оставен на мира. В съблекалнята на "мореплавателите" пък все още всички го виждат като лидер на този отбор, макар и да остане резерва.

И въпреки това медиите продължават да създават истории там, където не съществуват (достатъчно са реалните такива около Кристиано и в негативен, и в положителен план - не са необходими съчинени).

Набутаха много в устата на Роналдо - доста медии започнаха да разсъждават вместо него, да говорят вместо него - всичко това умело вплетено в заслужени (що се отнася настоящата му форма и някои изказвания) критики. Този път обаче изглежда сякаш 37-годишният Роналдо се задави. Не успя да се справи с тях. Не може да отговори там, където го правеше най-добре - на терена. Изходът изглежда предрешен - всички го знаят. Най-големият проблем на Роналдо е, че той самият не го е осъзнал все още. Или не може да го приеме.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички