Младата и гладна "Фурия" на Луис Енрике зрее за ново "Waka waka" (ВИДЕО И СНИМКИ)


Младата и гладна "Фурия" на Луис Енрике зрее за ново "Waka waka" (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1392 0

Въпреки че е ставал само веднъж шампион в историята си и е далеч в това отношение от сили като Бразилия и Германия, през новия век отборът на Испания редовно е сред фаворитите за големите форуми. Сред фаворитите е и за Световното първенство по футбол Катар.

Въпреки това, изминаха 12 години от деня, в който Испания показа, че е най-добрият отбор на планетата и го ознаменува със световната титла в ЮАР. На последните два мондиала "Ла Фурия" не стигна по-далеч от 1/8-финалите. На Евро 2020 тимът стигна до полуфиналите, където отпадна след равностойна битка с Италия.

В момента Испания на Луис Енрике е млад и гладен за успехи отбор. В групата за Катар 2022 обаче ще има и достатъчно на брой опитни и успешни играчи, като от тази сплав треньорът се надява да изгради новия световен шампион. Или поне да се представи повече от достойно.

История на отбора на Световните първенства

Най-добрият момент на Испания на световни първенства е триумфът през 2010 г. в ЮАР. Това остава засега и единствената им световна титла. Вторият им най-добър резултат на този форум е четвъртото място през 1950 г. Общо "Ла Фурия" има 16 участия на мондиали, като не е пропускала последните 12 от тях.

От първите в исторически план световни обаче тимът пропусна 6 и показа най-добър резултат във второто си участие - четвърто място през 1950 г. в Бразилия. И въпросът не беше в липсата на звезди от световна класа, а в невъзможността на треньорите да построят сплотен и сработен отбор. Причините за това донякъде бяха и политически.

Нещата тръгват по-добре чак през 1978 г., като отборът отпада в груповата фаза, но именно оттогава насам не е пропускал да се класира на световни финали. Особено добър състав Испания имаше на Мондиал 1986 в Мексико и през следващия в Италия. Сред играчите им се открояваха имената на Мичел, Бакеро, Субисарета, Бутрагеньо и други.

Но тимът така и не успя да постигне нещо значимо - през 1986 г. испанците паднаха в 1/4-финалите от Белгия след дузпи, а през 1990 г. бяха победени от Югославия в 1/8-финалите. През 1994 г. на сцената излязоха играчи като Луис Енрике, Хосеп Гуардиола, Чики Бегиристайн, които 2 г. по-рано бяха спечелили златото на домашната си олимпиада в Барселона. Този тим обаче беше спрян в 1/4-финалите от бъдещия финалист Италия.

През Мондиал 1998 във Франция в испанския тим вече блестеше звездата на Раул, но той не бе достатъчен за излизане дори от групата. Тимът на шампионата през 2002 беше още по-звезден - с Мориентес, Йеро, Касияс и др., но с известна съдийска намеса бяха елиминирани от домакина Корея в 1/4-финалите.

След това първенство в Испания се проведе поредната смяна на поколенията и в отбора влязоха имена като Торес, Иниеста, Шави, Вия, Алонсо. Техният звезден час настъпи през 2008 г., когато спечелиха Европейското в Австрия и Швейцария, а 2 години по-късно и Мондиал 2010.

В ЮАР съставът на "Ла Фурия" загуби в първия си мач с Швейцария, но след това спечели всичките си оставащи 6 мача. Давид Вия стана един от голмайсторите на турнира с 5 попадения, но най-важния гол реализира Иниеста - на финала срещу Нидерландия в 116-ата минута.

В коя група на Световното е и какви са очакванията към отбора

Групата на иберийците не е най-трудната възможна, но е достатъчно сериозна. Като за начало, те ще трябва да се борят за първото място с тима, който наследи тяхната световна титла през 2010-а - Германия. Другите два отбора в групата далеч не са за подценяване - един от най-добрите тимове в зона КОНКАКАФ - Коста Рика, и един от най-силните азиатски представители - Япония.

Очакванията към Испания са да излезе от групата минимум като втори, а защо не и да я спечели. В 1/8-финалите съперниците, които се очертава да срещнат, също са силни и непредвидими - Белгия или Хърватия. На последния мондиал Белгия спечели бронзовите медали, а хърватите - сребърните.

Не само дотук, но пътят и нататък изглежда сложен за един млад отбор, който все още не е познал вкуса на успеха, увенчан с трофеи.

Селекционер и основна тактическа схема

Бившият испански национал Луис Енрике е в треньорската професия от 2008 г., когато пое Барселона Б. Когато пое тима, той се подвизаваше в трета испанска дивизия, а Енрике успя да го вкара в Сегунда дивисион. Последваха престои в Рома и Селта, преди през 2014 г. ръководството на Барселона да му повери мъжкия тим.

Под негово ръководство в отбора се извърши сериозно обновление и още през първия сезон Енрике изведе Барса до златен требъл - спечели титлата, Купата на Краля и Шампионска лига. Последваха дубли, победа в Суперкупата на УЕФА и на Световното клубно първенство.

Именно Луис Енрике създаде тризъбеца на каталунците Меси-Суарес - Неймар. Под негово ръководство "блаугранас" спечели за 3 години 9 от възможни 16 трофеи. Той бе начело, когато тимът постигна най-големия си обрат в Шампионска лига - 6:1 над ПСЖ след 0:4 в първия мач. Годината беше 2017-а.

След като напусна клуба, през 2018 г. специалистът застана начело на Испания, но ръководи тима само в 2 мача. Испанецът напусна отбора заради семейна трагедия - смъртта на малката му дъщеря. През ноември 2019 г., след малък скандал, той се върна на поста. Преди шампионата в Катар той все още няма значими успехи с испанския национален отбор.

Луис Енрике обича да играе в схема 4-3-3 и се придържа към философията "всеки се защитава и всеки атакува". Той е фокусиран върху отбора като цяло, а не върху отделни играчи. Затова е трудно да се отгатнат стартовите му 11 всеки път. "Ла Фурия" пресира мощно и не обича да дава топката на съперника.

Пътят към Световното

За Испания той беше лек този път - тимът спечели 6 от 8-те си мача в група с Швеция, Гърция, Грузия и Косово и завърши първи в нея с 19 точки. Единствената им загуба в тази фаза дойде срещу Швеция през септември 2021 г. "Ла Фурия" записа и едно реми срещу Гърция в квалификациите.

Състав за Световното

ВРАТАРИ: Унай Симон, Роберт Санчес и Давид Рая

ЗАЩИТА: Дани Карвахал, Сезар Аспиликуета, Ерик Гарсия, Уго Гийямон, Пау Торес, Лапорт, Жорди Алба и Гая

ХАЛФОВЕ: Бускетс, Родри, Гави, Карлос Солер, Маркос Йоренте, Педри и Коке

НАПАДАТЕЛИ: Феран Торес, Сарабия, Йереми Пино, Мората, Асенсио, Нико Уилямс, Ансу Фати и Дани Олмо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички