Меси, Роналдо, Марадона: Кои са най-фаулираните футболисти на Световни първенства по футбол?


Меси, Роналдо, Марадона: Кои са най-фаулираните футболисти на Световни първенства по футбол?
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

4269 0

Световното първенство по футбол е най-големият спортен форум в света, където се състезават най-добреи. От тях се очаква не само да покажат технически блясък, но и да бъдат смели, дори пред предизвикателства, които могат да приключат кариерата им. Тяхната вродена способност да дриблират, създават и отбелязват рядко се харесва на защитниците, които предприемат всички необходими мерки, за да ги спрат по пътя им.

В настоящия материал ще ви представим петимата най-фаулирани футболисти в историята на световните финали от 1930 година в Уругвай до 2022 в Катар.

5. Кристиано Роналдо (Португалия) - 58 нарушения

Единственият европейски футболист в този списък, легендата на Португалия Кристиано Роналдо е бил фаулиран 58 пъти в 22 изяви на пет мондиала. Европейският шампион от 2016 година, който претърпя разочароващо отпадане на четвъртфиналите от Мароко на Световното първенство в Катар, има осем гола на мондиали. Той е единственият играч в историята, отбелязал на пет различни световни финали.

В първите си три Световни първенства (2006, 2010, 2014) Роналдо играеше предимно на лявото крило. Той разчиташе на скоростта си, способността си да дриблира и хитростта, за да надделее над опонентите си. Защитниците, често разочаровани от неспособността си да спрат Роналдо, прибягнаха до непозволено възпрепятстване на пробивите му.

4. Неймар (Бразилия) - 60 нарушения.

Безспорният символ на Бразилия - Неймар, може да се похвали с осем гола, четири асистенции и 60 нарушения срещу него в 13 мача на световни първенства. Със средно 4,6 фаула на мач, суперзвездата на ПСЖ е най-често фаулираният активен играч на Мондиала в Катар.

Неймар почти изведе Бразилия до полуфинал на Световното първенство в Близкия Изток, но Хърватия, в крайна сметка, се върна и отказа "Селесао" на четвъртфиналите (4:2 след дузпи; 1:1 след продължения).

3. Жаирзиньо (Бразилия) - 64 нарушения

Благословен с типичния бразилски чар и "танцуващи крака", Жаирзиньо с право беше наречен Furacão da Copa ("ураганът от Световната купа"). Талантливото дясно крило участва в 16 мача от Световното първенство, вкарвайки девет пъти и издържайки зашеметяващите 64 фаула.

Жаирзиньо участва в три издания на световните финали, като го печели веднъж през 1970 година. Жаирзиньо беше сила, с която всеки трябваше да се съобразяват на Мондиал 1970, като той отбеляза гол във всеки един мач, за да помогне на "Селесао" да спечели трофея. Бразилецът вкара седем гола и направи асистенция в шест мача, като един от головете и единствената му асистенция дойдоха при победата с 4-1 над Италия във финала.

2. Лионел Меси (Аржентина) - 66 нарушения

Позволеното спиране на Лионел Меси е може би една от най-трудните задачи в света. Така че едва ли е изненада да видим необикновения аржентинец в този списък. Фаулиран 66 пъти досега на Световното първенство по футбол, Меси е вторият най-фаулиран играч в историята на турнира и най-много фаулиран активен играч.

Меси, който може би има най-завидната витрина с трофеи във футбола, ще се опита да спечели първия си Мондиал в Катар на 18 декември. Той беше много близо до победата преди осем години, но беше надвит от Германия на финала. Изпълненията на Меси (четири гола, една асистенция) бяха забележителни на Световното първенство през 2014 година и той с право беше награден със "Златната топка" на турнира.

1. Диего Марадона (Аржентина) - 152 нарушения

Един от най-великите футболисти, които някога са играли този спорт, Диего Марадона е бил фаулиран с удивителните 152 фаула в 21 мача от Световното първенство по футбол в кариерата си.

За голям ужас на опонентите си, непрекъснатите нарушения срещу него не му попречиха да поведе страната си към голямата награда, като изведе Аржентина към славата през 1986 г. В хода на четири световни първенства Марадона вкара осем пъти и направи осем асистенции, а с това завинаги влезе във фолклора на страната си.

Марадона вкара пет гола и направи пет асистенции на Световното първенство през 1986 г., постигайки забележителни резултати в почти всеки мач. Той изигра най-добрия си мач срещу Англия на четвъртфиналите, отбелязвайки и двата гола, за да изведе "Ла Албиселсте" до победа с 2-1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички