Красота и традиции в едно – любопитни факти за новата топка за Световното по футбол (ВИДЕО И СНИМКИ)


Красота и традиции в едно – любопитни факти за новата топка за Световното по футбол (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

5324 0

Световният спортен бранд – Adidas, за пореден път надмина себе си, създавайки изключително красива и привлекателна футболна топка за Световното първенство по футбол в Катар.

Компанията получи правото за 14-и пореден път да създаде официалната топка за Мондиал. Всички в Adidas са страшно развълнувани да видят как световната общност ще реагира на техния продукт, когато той бъде заложен на центъра на терена на 20 ноември тази година.

В настоящия материал ще ви запознаем малко повече с топката кръстена "Al Rihla" (Ал Рила), което преведено от арабски означава "пътуване".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пълната еволюция на топката за Световното през годините (СНИМКИ) 

Вдъхновението зад кълбото

Дизайнът на топката е вдъхновен от Катар – отличителните знаци на страната и нейните околности. Това включва знамето, културата, архитектурата, природата и дори известните лодки на страната – арабските лодки "Доу", използвани за търговия. Официалната топка за Мондиал 22‘. се отличава с живи цветове, които се открояват на перления фон на топката.

"Моделът на топката наистина е вдъхновен от архитектурата в Катар. Тези невероятни сгради там – те са много напредничави в своите проекти, идеи и развитие. Мисля, че цветовата палитра наистина идва от природата, която заобикаля Катар", казва в интервю за "SoccerBible" дизайн директорът на "Адидас" – Франсиска Льофелман.

"Залезът в пустинята, червените и жълти тонове, които заслепяват, също и синият оттенък на океана – опитахме се вкараме всичко в това в едно кълбо. Това е една експлозия от емоции, чувства и красота и смятам, че уловихме всичко това по един доста добър начин", добавя още тя.

ВИЖТЕ ОЩЕПълната еволюция на топката за Световното през годините (СНИМКИ)

Характеристиките на "Ал Рила"

Adidas твърди, че тази топка е преминала строги тестове. Компанията е използвала най-различни софтуери и учени, за анализ на данни отвътре-навън във вятърни тунели от най-различни части на игровия терен. Adidas също така гарантира, че "Ал Рила" осигурява най-високите нива на точност и надеждност на игралното поле.

Популярният бранд също така е инвестирал страшно много време в направата на иновативното "CRT" ядро (сърцевината на топката). Само по себе си то се отличава много от модерните футболни топки. Това ядро осигурява скорост, точност и последователност дори в най-динамичните мачове, като същевременно запазва максимална форма, точност във въздуха и отскока на топката.

Adidas обаче не спира с изненадите дотук. Компанията се похвали с ново въведение – обвивката на самата топка. Тя е изградена от стабилна текстурирана полиуретанова кожа с иновативна 20-панелна форма, която подобрява прецизността, стабилността и въртенето на топката във въздуха благодарение на макро- и микро-текстури, както и контрарелеф на повърхността.

ВИЖТЕ ОЩЕПълната еволюция на топката за Световното през годините (СНИМКИ)

Световният отзвук

Мнозина футболни фенове останаха доволни от видяното – намират топката за красива и привлекателна, като дори се възхищават на иновациите около нея. Разбира се, ги има и тези, на които никой никога не може да угоди, а те заявяват, че това е поредното разочарование на Adidas. Какво обаче мислят играчите за кълбото всъщност?

Експертите на "Адидас" твърдят, че професионалните футболисти са много доволни от кълбото. Те го намират за доста иновативно и се наслаждават на играта с него дори са се чудели защо компанията не е представила подобен проект по-рано.

Ние можем само да се надяваме, че от Adidas ще останат верни на думата и гаранциите си, че топката няма да създаде никакви проблеми и всеки един мач, изигран с нея, ще мине "по вода".

ВИЖТЕ ОЩЕПълната еволюция на топката за Световното през годините (СНИМКИ)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички