Красивата "южна перла", затваряща се за 30': стадионът-бижу на Световното първенство (ГАЛЕРИЯ)


Красивата "южна перла", затваряща се за 30': стадионът-бижу на Световното първенство (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

6211 0

Ал Джануб е един от двата стадиона, на които ще се играят срещите от Световното първенство в Катар, които могат да бъдат затворени. Другият е Ал Байт. Същевременно Ал Джануб е най-южната арена за сблъсъци през тази зима в Катар. Научете повече за съоръжението:

Ал Джануб - начало

Основните и фундаментните работи започнаха още през 2014-а година, но същинското строителство на стадиона, първоначално назовавах Ал Уахра, започва през януари 2016-а. То беше открито с голяма церемония през 2019-а и на него беше игран тазгодишният финал на Emirates Cup. Арената беше готова втора от всички стадиони след Халифа Интернешънъл сред стадионите, построени „от нулата“.

Отличителните му черти:

Мястото се намира в Ал-Уахра, град близо до Доха на Персийския залив. Стадионът се намира на по-малко от 20 километра от центъра на столицата на Катар. Това е най-южното съоръжение на предстоящия Мондиал, а препратка може да се намери и в името – Ал Джануб, (стадионът на юга).

Той е проектиран в известното студио на иракския архитект Заха Хадид, като това е първият стадион в портфолиото на фирмата му в сътрудничество с AECOM. Архитектурата се позовава на местните традиции, като хората там ловят риба и гмуркат перли от векове, използвайки традиционни ветроходни лодки (дох). Моделите на тези платноходи вдъхновяват формата на стадиона и се превърнаха в негов лайтмотив. Отвън куполният покрив е проектиран така, че напободява именно плавателните средства, а отдолу наподобява корпуса на кораб, докато седалките образуват композиция, подобна на морски вълни.

Това е вторият стадион след Ал Байт, който е с подвижен покрив за Катар 2022, а системата донякъде наподобява тази на Националната арена във Варшава, Полва. Сгънатата мембрана е скрита на две, а процесът на отваряне и затваряне трае около половин час.

Стадионът е на два етажа и може да побере до 40 хиляди човека. В два срещуположни ъгъла има големи монитори, а отвън арената е заобиколена от големи зелени площи, които са част от най-големия парк в страната – Ал-Уахра.

Мачовете на Ал Джануб:

Франция – Австралия

Швейцария – Камерун

Тунис-Австралия

Камерун – Сърбия

Австралия – Дания

Гана – Уругвай

1 1/8-финал

Вижте повече от "южната перла" на Мондиал 2022, която се отваря и затваря за 30' (ГАЛЕРИЯ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички