Кой ще е първият 1/4-финалист: Нидерландия и САЩ в епична битка на Световното по футбол


Кой ще е първият 1/4-финалист: Нидерландия и САЩ в епична битка на Световното по футбол
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

3353 0

Световното първенство по футбол в Катар навлиза в своята същинска част - елиминациите. Първите осминафинали на Мондиал 2022 са още днес (2 декември), а ранната среща от деня противопоставя отборите на Нидерландия и САЩ. Срещата е с начален час 17:00 българско време, като ще можете да проследите Нидерландия - САЩ НА ЖИВО в SportLive.bg!

Как Нидерландия и САЩ стигнаха до елиминациите в Катар

Нидерландия оправда очакванията откъм резултати и успя да излезе от групата си на първа позиция, изпреварвайки Сенегал, които финишираха на второ място. "Лалетата" обаче показаха колебания и в трите си срещи, като далеч не убедиха с играта си. Тимът записа две победи и едно равенство - срещу Еквадор.

Къде да гледаме двубоя Нидерландия - САЩ?

И докато Нидерландия бе сравнително спокоен за класирането си в последния мач от групите, то САЩ трябваше на всяка цена да запише победа срещу Иран. Успехът дойде с минимален резултат - 0:1, а младата селекция на Грег Берхалтер показа достатъчно класа, за да завърши втора в група В след победителя Англия.

Голямата въпросителна за САЩ 

В състава на Нидерландия само един играч е под въпрос за осминафиналния сблъсък и това е бранителят Джереми Фримпонг. Но ако неговата липса не е от решаващо значение за "лалетата", то в състава на американците много важен играч остава под въпрос: Кристиан Пулишич. Футболистът на Челси се надява да вземе участие в мача след контузия в областта на таза, но не гарантира, че това ще се случи. В последния мач контузия получи и Джош Сърджънт - друг важен офанзивен играч за Щатите.

В каква форма са Нидерландия и САЩ?

Както вече споменахме, Нидерландия не успя да убеди с играта си, че се намира в достатъчно добра форма, за да стигне далеч в надпреварата. "Лалетата" показаха колебания както в дефанзивен, така и в офанзивен план - и то срещу отбори, които не са толкова амбициозни. Нидерландия трудно стига до голове, като разчита основно на Коди Гакпо - играчът, който несъмнено е в най-добра форма.

Що се отнася до формата на САЩ, тимът записа само една победа в групата си, както и две равенство. И в двете равенства обаче американците показаха солиден футбол и можеха да стигнат до победата. Срещу Англия съставът на Грег Берхалтер игра като равен с равен и дори превъзхождаше съперника си на моменти. Силната игра обаче не бе подплатена с резултати - нещо, което е водещо в елиминациите.

Играчите, които ще решат битката Нидерландия - САЩ

В съставите на Нидерландия и САЩ се отличават няколко футболисти, които са във фокуса на вниманието преди срещата. В състава на "оранжевите" играчът в най-добра форма е Коди Гакпо, след като се разписа в три последователни мача. Френки де Йонг обаче също има много ключова роля в средата на терена, а в отбрана е един от най-добрите бранители в света - Върджил ван Дайк.

В тима на САЩ най-голямата звезда е Кристиан Пулишич, но той може и да не започне като титуляр в срещата. Футболисти като Уестън МакКени, Сержиньо Дест, Брендън Арънсън, Тимъти Уеа, Юнус Муса и Тайлър Адамс са ядрото на американския отбор, който ще иска да докаже, че "сокърът" може да стигне далеч на футболната сцена.

Съставите на Нидерландия и САЩ

Отборът на Нидерландия се очаква да излезе в постройка 3-4-1-2, като ще разчита на активната роля на своите уингбекове в лицето на Дейли Блинд и Дензъл Дъмфрис. Партньор на Коди Гакпо в атака най-вероятно ще бъде Стивън Бергвайн, докато зад тях ще оперира Дейви Клаасен. При САЩ системата е стандартно 4-3-3, като трима са футболистите, които ще се грижат за отбелязването на попадения - въпросът е дали сред тях ще са Пулишич и Сърджънт, или не.

Ето и как потенциално ще изглеждат съставите на Нидерландия и САЩ:

Нидерландия: Ноперт, Тимбер, Ван Дайк, Аке, Дъмфрис, Де Руун, Де Йонг, Блинд, Клаасен, Гакпо, Депай

САЩ: Търнър, Дест, Картър-Викърс, Рийм, Робинсън, МакКени, Адамс, Муса,  Уеа, Сърджънт, Пулишич

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички