Желязна Хърватия матира Мароко и се окичи с втори поредни медали от световно първенство


Желязна Хърватия матира Мароко и се окичи с втори поредни медали от световно първенство
Снимка: GettyImages

8443 0

Хърватия  победи Мароко в предпоследната битка от Световното първенство в Катар, съпоставяща третия и четвъртия в среща, решаваща бронзовия медалист от надпреварата.

"Шахматистите" матираха "атласките лъвове" в много оспорван двубой, а в герои за балканския тим се превърнаха Йошко Гвардиол, който реализира още в 7-ата минута и Мирослав Оршич в 42-ата минута. Почетното попадение за Мароко бе дело на Ашраф Дари в 9-ата минута.

Мароко не успя да се похвали с отличие от Мондиала, но подвизите на "атласките лъвове" ще бъдат помнени вечно. Те станаха първият африкански отбор, достигнал 1/2 финали на световно първенство

ВИЖТЕ: ЛЮБОПИТНИ КАДРИ ОТ ДВУБОЯ ХЪРВАТИЯ - МАРОКО (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

ГОООЛ! Хърватия започна мълниеносно двубоя. Страхотно изпълнен пряк свободен удар достави топката на главата на Иван Перишич в наказателното поле, който по брилянтен начин отклони към младия Йошко Гвардиол, за да открие той резултата. (7')

ВИЖТЕ: Видео от откриващия гол на "шахматистите"

ГОООЛ! Срещата загатна, че ще бъде "взривоопасна" още преди да са изтекли и 10 минути от нея. Само 2 минути след откриващото попадение на "шахматистите", Мароко отговори на удара. Отново след статично положение Ашраф Дари засече топката и опъна мрежата на Хърватия, за да започне всичко отначало. (9')

ВИЖТЕ: Видео от изравнителното попадение на "атласките лъвове"

Страстите изобщо не се охладиха след двете мигновени попадения. Двата тима започнаха да се атакуват още по-настървено. В 23-ата минута близо да изпрати отбора си отново напред бе Лука Модрич, който стреля силно и точно, но шутът му намери Буну, който отрази.

Любопитен факт е, че единствено Лео Меси е бил замесен в повече голове (16) в последните 3 световни първенства от Иван Перишич (11), който записва 6 гола и 5 асистенции.

Мароко от своя страна зачести набезите си посока вратата на съперника, който леко понижи темпото след шокиращото изравнително попадение.

ГОООЛ! Продължително разиграване в близост до наказателното поле на Мароко отклони топката вляво, където беше Мислав Оршич. Играчът на Динамо Загреб фалцира по страхотен начин коженото кълбо, изпращайки го в противоположния ъгъл на вратата, пазена от Буну. (42')

ВИЖТЕ: Видео от претендента за гол на турнира на Мислав Оршич

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Още в 47-ата минута Мислав Оршич можеше да реализира и втория си гол. От гранцата на наказателното поле той стреля мощно. Изстрелът му срещна гърба на противников състезател и профуча на сантиметри от левия страничен стълб.

Нова голова ситуация пред вратаа на "атласките лъвове" в 53-ата минута. Ловро Маер излезе очи в очи с вратаря Буну. Ъгълът обаче бе малък, поради което полузащитникът избра да търси комбинация, но сгреши.

Хърватия постепенно се оттегли на по-заден план, оставяйки съперника да атакува по-често и чакайки удобна възможност за контраатака. Мароканците се възползваха от пространството, установявайки се в противниковата половина, но без да създават особени положения. Владението на топката към 67-ата минута бе 55% на 45% в полза на "шахматистите".

В 76-ата минута Ен-Насири засече с воле центрирана на втора греда топка. Шутът му, който бе на непосредствена близост от вратата на Доминик Ливакович, бе отразен по страхотен начин от стража.

Хърватия можеше да реши почти всичко в двубоя в 87-ата минута. Ковачич получи отляво на пеналтерията и стреля много добре, но топката премина встрани от вратата.

Двата тима така и не си отбелязаха повече попадения, което прати бронзовите медали у балканските състезатели, които за втори пореден път си тръгват с отличия от най-големия футболен форум.

СЪСТАВИТЕ

Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Гвардиол, Перишич, Модрич, Ковачич, Крамарич, Маер, Оршич, Ливая

Мароко: Буну, Хакими, Дари, Ел Ямик, Атият Алах, Ел Канус, Амрабат, Сабири, Зиеш, Ен-Несири, Буфал

ПРЕДИ МАЧА

Мечтите на Хърватия и Мароко бяха разбити на крачка от финала в Катар. Сега обаче и двата тима, които бяха отписвани от мнозина, ще получат шанс да си тръгнат от Близкия Изток с високо вдигната глава.

Хърватия успя да отстрани Япония и Бразилия след изпълнение на дузпи съответно на осминафиналите и четвъртфиналите, преди "ватрените" да бъдат елиминирани от Лионел Меси и Аржентина на полуфинала.

Мароко, наричан от мнозина "приятната изненада на турнира", се разправи с два основни фаворита - Испания (след дузпи) и Португалия, водена от Кристиано Роналдо на четвъртфинала, но не успя да премине през защитаващия световната си титла Франция в предпоследната фаза.

"Ватрените" и "атласките лъвове" се срещнаха в мач от група "F" по-рано в турнира, но тогава не излъчиха победител, завършвайки наравно 0:0. Въпреки че сега ще мерят сили в така наречения "малък финал", феновете очакват люта битка, в която двата тима ще дадат всичко от себе си.

Главен арбитър на сблъсъка ще бъде Абдулрахман Ал-Джасим от Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички