Гонки с полицията, отвличане и мизерия - невероятната история на един рекордьор


Гонки с полицията, отвличане и мизерия - невероятната история на един рекордьор
Снимка: Getty Images

1849 0

Еквадор определено няма успехите на Бразилия, Аржентина и Уругвай на световната футболна сцена, но през новия век започна да се утвърждава като един от най-стабилните и израстващи отбори от Южна Америка. Все повече футболисти на „Ла Три“ заиграха в елитни клубове от Европа и придобиха нужното самочувствие.

Един от тях е Енер Валенсия. Преди броени дни нападателят навърши Христовата възраст. Той ще поведе Еквадор с капитанската лента на чукащото на вратата Световно първенство в Катар. На него ще се падне и най-голямата отговорност да бележи голове във вратата на противниците. При общо чевъртото участие на „Ла Три“ на Мондиали тимът се падна в една група заедно с отборите на домакина Катар, Нидерландия и Сенегал. Еквадор е играл на най-големия форум само през 21 век.

Самият Енер ще бъде в състава за второ Световно след това в Бразилия. 33-годишният стрелец вече е водещ реализатор на всички времена за Еквадор със своите 35 попадения. Той дели и рекорда за най-много отбелязани голове на Мондиали за „Ла Три“ с Агустин Делгадо. И двамата са с по 3.

Нападателят на турския гранд Фенербахче, направил кариера в Европа и във Висшата лига на Англия, ще има възможност да продължи да пише история по терените в Катар.

КАК ОТ МИЗЕРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ С ПОЛИЦИЯТА И СЪДА И ОТВЛИЧАНЕТО НА СЕСТРА МУ СЕ ПРЕВЪРНА В РЕКОРДЬОР И ЛЕГЕНДАРНА ФИГУРА ЗА ЕКВАДОР?

В момента Валенсия вече е легенда на националния отбор на южноамериканската страна. Но нека да проследим през какви перипетии премина Енер, за да достигне до този статут!

Той е роден на 4 ноември 1989 година в провинция Есмералдас в Еквадор. Енер е от афро-еквадорски произход. Първите си стъпки във футбола прави в школата Карибе. Там прекарва 3 години, след което се мести в академията на Емелек през 2008 година. 

Енер живее в нищета от малък, семейството му е бедно. При пристигането си в Емелек, който е  и първият професионален клуб в кариерата му, е принуден да спи в скромните общежития на клуба. Той не разполага с достатъчно средства, за да си позволи да отседне и да живее при по-благоприятни условия. Налагаше му се води тежка борба, за да има пари поне за прехраната си.

След Емелек той продължава кариерата си в мексиканския Пачука, откъдето осъществява трансфер в Европа – отбора на Уест Хям от Висшата лига на Англия.

Един от най-скандалните моменти в кариерата и живота му е през октомври 2016 година, когато е издадена заповед за ареста му в Еквадор за предполагаемо неплащане на издръжка за дете. Любопитното е, че полицията се готви да го арестува след квалификацията за Мондиала в Русия между Еквадор и Чили. Органите на реда са на стадиона и чакат края на срещата, за да му щракнат белезниците.

Това обаче се оказва никак нелека задача, защото опитът му за арест се превръща истински екшън достоен за Холивуд. Валенсия не смята да се предаде и прави всичко възможно, за да се отскубне от лапите на полицията. За тази цел той симулира контузия. В крайна сметка успява да се измъкне от терена. Качен е на линейка, като се надява, че така арестът ще му се размине. Полицията обаче тръгва след тях и се заформя нещо като гонка.

За негов късмет заповедта му за арест е отменена след края на двубоя с чилийците, спечелен с 3:0. Той се присъединява отново към националния отбор на Еквадор и не се стигна до задържането му, докато трае съдебният процес по случая.

През лятото на 2020 година той и семейството му преживяват истински кошмар. На 18 август сестра му Ерчи е отвлечена от банда от 8 тежко въоръжени души. Еквадорските сили за сигурност успяват да спасят 28-годишната жена на 10-ия ден от похищението й. Любопитното е, че Ерчи е измъкната от лапите на престъпниците точно в деня, в който Енер Валенсия официално стана футболист на турския гранд Фенербахче.

Сега нападателят вече е превъзмогнал всичко случило се в живота му и превратностите на съдбата, превърнал се е в рекордьор и истинска легенда на Еквадор, като е готов да даде всичко от себе си, за да успее „Ла Три“ да запише най-доброто си представяне на Световно първенство. Той, а и целият тим на Еквадор е допълнително амбициран и заради разразилия се скандал около отбора покрай Байрон Кастийо, който заплашваше до последно участието им в Катар.

ВИЗИТКА

Енер Валенсия е роден на 4 ноември 1989 година. Преминава през юношеските школи на Карибе и Емелек. Първият му професионален клуб е именно Емелек, за който играе в периода 2010 – 2013. С тима печели Еквадорската Серия А през 2013 година. През същата година получава и Златната обувка на Копа Судамерикана. След това преминава в мексиканския Пачука, където се подвизава през сезон 2013/14 и печели и Златната обувка на Лига МХ в Клаусура.

Кариерата му в Европа стартира от лятото на 2014 година, когато срещу 12 млн. паунда е продаден на английския Уест Хям. При лондончани прекарва 3 сезона, като през последния от тях е преотстъпен на Евертън.

Последва завръщане в Мексико, където облича екипа на Тигрес. През лятото на 2020 година прекратява договора си с мексиканския клуб и осъществява трансфер в настоящия си отбор Фенербахче. Той е водеща фигура и голмайстор на гранда от Истанбул.

За националния отбор на Еквадор дебютира през 2012 година. Защитава честта на „Ла Три“ на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, както и на Копа Америка през 2015 г., 2016 г., 2019 г. и 2021 г. До момента е изиграл 74 мача за родината си, в които е реализирал 35 гола, което го направи най-резултатният футболист на всички времена. Също така си поделя с Агустин Делгадо рекорда за най-много голове на Мондиали – по 3.

ПОЗИЦИИ НА ТЕРЕНА

Енер Валенсия си се подвизава на върха на атаката и по лявото крило. В националния отбор играе по-близо до фланга, особено когато на върха на нападението се подвизава Микаел Естрада.

Опитният нападател се отличава с бързина и повратливост. Очаква се той да бъде най-голямата заплаха за противниците на Еквадор в Катар. 

ЗАЩО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ФУТБОЛИСТ НА „ЛА ТРИ“

Неслучайно Валенсия е капитан на отбора. Той е един от най-опитните в състава на Густаво Алфаро. Нападателят е сред малкото играчи в селекцията, които имат по-солиден стаж и в Европа.

Значението му за съблекалнята на тима е огромно. Фактът, че е най-добрият реализатор за всички времена за Еквадор говори сам по себе си. Енер обаче не е само консуматор, а често асистира и за попадения на съотборниците си.

СУПЕРФОРМА ПРЕДИ МОНДИАЛА

Енер Валенсия е в отлична форма преди световното първенство. Той е водещ реализатор на Фенербахче. Тимът му е на върха на класирането в местната Суперлига.

Самият Валенсия е реализирал 12 гола от началото на сезона в Турция, като се е отчел и с 4 асистенции в 11-те си мача в шампионата.

 

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички