Големите изненади на Световното: Високомерната Бразилия на колене пред Торе Андре Фло (ВИДЕО)


Големите изненади на Световното: Високомерната Бразилия на колене пред Торе Андре Фло (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

13380 0

22-рото Световно първенство по футбол започва след броени часове и по всяка вероятност не малко двубои и моменти ще влязат във вечната класация за големи изненади на мондиали.

Всеки шампионат на планетата ражда нови герои и паметни сблъсъци, а една от последните големи сюрпризи за 20-ти век идва от не кой да е, а доминиращата селекция на Бразилия.

Страховитият отбор, който се препъна

Към 1998 година Бразилия вече е четирикратен световен първенец, а на Мондиала във Франция "селесао" се хвърли здраво, за да защити златото, спечелено 4 години по-рано.

В група А на турнира ситуацията изглеждаше лесна за възпитаниците на Марио Загало, които се паднаха с Мароко, Шотландия и Норвегия. И след две победи Бразилия очакваше да излезе с пълен актив от точки от груповата фаза. В третия кръг обаче мераците на "златистите" бяха отрязани жестоко.

В мач без значение за крайното класиране на "селесао", Бразилия и Норвегия се изправиха един срещу друг, като и двата тима нямаха поражения до този момент. Норвежците влязоха в двубоя с ремита, но бяха определяни за аутсайдер преди първия съдийски сигнал. 

Резилът насред "сърцето" на Франция

Двубоят между "Давид и Голиат" се изигра на „Стад Велодром“ в Марсилия пред повече от 50 000 души, които станаха свидетели на голямо зрелище и цели 3 гола... но не всички във вратата на Норвегия!

Легендата Бебето откри за символичните домакини в 78-мата минута и Бразилия се виждаше на елиминации с перфектен старт от 3 победи в 3 мача.

Футболните мачове, обаче, се играят 90 минути, а големият герой в срещата не е Бебето, а Торе Андре Фло - един от големите нападатели на Челси в ерата "преди Абрамович". В 83' след брилянтно овладян пас и финт срещу защитник, норвежкият таран вкарва с кинжален удар покрай Тафарел. 

Само няколко минути по-късно той бив съборен (доста спорно) в пеналтерията на Бразилия и реферът отсъжда дузпа в 89'. Точно изпълненият 11-метров наказателен удар от страна на Кетил Рекдал праща Норвегия към елиминациите - един от най-сензационните обрати в историята на мондиалите. 

Паметен обрат, а след него - потоп

За Бразилия тази загуба е незначителна за първото място, но срамът от късния обрат остава. Скандинавците от своя страна отпадат още на осминафиналите от Италия - резултат, който не изненадва никого.

Норвегия обаче пази топли спомени от Мондиал 1998. Причината? Подобно на България, скандинавската селекция не се е класирала на световно първенство оттогава насам. За щастие на "викингите" обаче, в селекцията им към настоящия момент блестят младоци като Ерлинг Холанд и Мартин Йодегард, така че класирането за световен шампионат е само въпрос на време. 

Вижте репортаж от въпросния двубой през 1998 г. :

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички