Големият коз на Катар на Световното е... голова машина от Судан (СНИМКИ)


Големият коз на Катар на Световното е... голова машина от Судан (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1568 0

Имената на футболистите на Катар едва ли говорят нещо на любителите на футбола в България. Едно от тях обаче има фундаментално значение за селекцията на малката държава от Персийския залив, която ще организира може би най-бляскавото Световно първенство за чудо и приказ. Въпросният играч е Алмоез Али, чието пълно арабско име е Алмоез Али Зайналабедеен Мохамед Абдула.

26-годишният нападател е головата машина на Катар, въпреки че не родом в страната. Али е на път да се превърне и в най-голямата легенда на националния отбор на Емирството. Роденият в Судан футболист е само на 3 гола от рекорда на Мансур Муфта за най-много отбелязани голове за представителния отбор на Катар. Той е реализирал 39 гола, докато все още държащият първото място легендарен футболист е с 42. Ако се развихри на предстоящия домашен Мондиал, може още по време на най-големия футболен форум да го счупи.

Али вече записа името си със златни букви в историята на катарския футбол. Той е човекът, повел Катар към най-значимия и исторически успех на националния отбор – триумфът с Купата на Азия през 2019 година. Алмоез  откри резултата при победата с 3:1 над Япония на финала. Али се превърна в абсолютен рекордьор в историята на континенталния турнир, забивайки цели 9 гола в рамките на едно издание на надпреварата.

Кога можете да гледате суданската звезда на Катар, както и всички други топ футболисти, вижте в пълната ТВ програма на Световното по футбол в Катар 2022

КАК ЗАПОЧВА ПРИКАЗКАТА ЗА АЛИ

Но как започва приказката за едно бедно момче от Судан, което се превърна и в любимец на Емира на една от най-богатите държави в света?

Алмоез е роден на 19 август 1996 година в Хартум, столицата на Судан. Още като дете той бяга от беднотията, местейки се в Катар в търсене на по-добър и щастлив живот. Майка му е родом от Судан. Първите си стъпки във футбола прави на 7 години, когато постъпва в школата на втородивизионния катарски  Al-Mesaimeer. През 2006 година се мести в прочутата „Aspire Academy“, където започва истинското му шлифоване, а след това продължава в Европа в клубове, които са под контрола на Емирството, за да заиграе в отбор от първенството на Катар, обличайки екипа на Ал Духаил през 2016 година. 16-години по-късно Али се превърна в живото доказателство, че моделът заложен в академията, изградена за около 1,5 милиарда долара, в действителност проработи. Вложените средства от Емирството за неговото развитие определено дадоха плодове.

При историческия триумф на Катар за Купата на Азия Али стана не само голмайстор на турнира, но и играч №1 на шампионата. Там той вече счупи един рекорд на Мансур Муфта - за брой голове за Катар на континенталния турнир – 5 срещу 9 за него.

Точно по време на този шампионат обаче гръмна грандиозен скандал около Алмоез Али. След загубата с 0:4 на полуфиналите футболната федерация на ОАЕ подаде официална жалба до Футболната конфедерация на Азия. Съперникът на катарците предяви претенции, че са използвани двама нередовни футболисти - роденият в Судан Алмоез Али и роденият в Ирак Басам Ал-Рауи. В крайна сметка Комитетът по дисциплина и етика на AFC отхвърли жалбата на Футболната федерация на ОАЕ, без допълнителни коментари или обяснения по случая. Впоследствие и Спортният арбитражен съд в Лозана отсъди в полза на Катар.

ВИЗИТКА

Роден е в столицата на Судан Хартум на 19 август 1998 година. Юношеските му години преминават във втородивизионния  катарски Al-Mesaimeer, прочутата академия за милиарди „Aspire Academy“, „Lekhwiya“, което е старото име на Ал Духаил, както и в белгийския Ойпен.

Следва няколкогодишен престой в други европейски клубове – австрийските Пашинг през 2015 година, ЛАСК Линц 2015/16 и третодивизионния испански Културал Леонеса през 2016, за да се завърне в Катар и да облече екипа на Ал Духаил през същата година. Той се превръща в истински лидер и капитан на тима от Доха, чийто треньор в момента е легендарният аржентинец Ернан Креспо.

Али направи неофициалния си дебют за представителния отбор на Катар през декември 2013 година в контрола срещу Бахрейн. Първият му официален мач за националния отбор на Емирството е на 8 август  2016 година, когато се появява като резерва при победата с 2:1 над Ирак.

Играл е и за различните юношески и младежки национални гарнитури на Катар.

ПОЗИЦИЯ НА ТЕРЕНА

Алмоез Али води атаката на Катар. 26-годишният офанзивен футболист може да вършее по целия фронт на нападението. Подзивава се като централен нападател, както и по двата фланга.

НЕ Е САМО КОНСУМАТОР

Али е ключовата фигура в състава на Катар. Алмоез не е само головата машина на националния отбор на домакина на Мондиала. 26-годишният нападател не играе ролята единствено на консуматор, който да материализира усилията на тима в офанзивен.

Нерядко той се отличава и с асистенциите си. В този смисъл той е колективен играч.

ОТЛИЧНА СПОРТНА ФОРМА

В момента Али се намира в страхотна форма. Голаджията е амбициран да се представи в най-добрата си светлина на Мондиала, който ще е дебют за Катар на най-високия футболен форум на национално ниво.

В първенството на Емирството през сезона той е забил 7 гола и се е отчел с 6 асистенции за 17 мача. Във всички турнири мачовете му са 25, като е реализирал 11 попадения и е направил 8 асистенции.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ОТБОРА НА КАТАР

  • Първият официален мач на Катар датира от 1970 година, когато на 27 март претърпява загуба с 1:2 срещу Бахрейн.
  • Най-тежката загуба на катарците е през 1973 година. Тогава тимът губи с катастрофалното 0:9 от Кувейт в приятелска среща. Най-изразителната победа пък е с 15:0 над Бутан преди 7 години.
  • Към момента Катар се намира на 50-ото място в Световната ранглиста на ФИФА. Най-високата заемана позиция в тази класация е под №42.
  • Селекцията на Феликс Санчес Бас е в серия от 3 поредни победи в последните си контроли. На 26 март катарците биха и България с 2:1. Катар регистрира само две поражения в последните си 15 мача. 

Любопитни факти за всички участници, анализ и визитки на всички отбори на Световното по футбол 2022 четете в Sportlive.bg

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички