Гана е готова за Парт(ей) на Световното първенство в Катар


Гана е готова за Парт(ей) на Световното първенство в Катар
Снимка: GettyImages

1298 0

Гана е една от страните, способни да поднесат приятна изненада на Световното първенство в Катар. Неповторимият дух на африканските нации е способен да обърка сметките на считащите ги за аутсайдери техни противници.

Националният селекционер на тима Ото Адо не разполага с най-големите имена в състава си, но има достатъчно класни футболисти, на които може да разчита в битката срещу Португалия, Уругвай и Южна Корея в Група "H" на Мондиала. В редиците на Гана безспорно най-ярко блести името на Томас Партей

Кой е Томас Партей?

Томас Партей е родом от Кробо Одумасе, но още като малък се мести в Испания, за да преследва най-голямата си мечта, а именно да играе футбол. Първоначално той е част от школата на Леганес, а в последствие е взет в тази на един от грандовете в Ла Лига Атлетико Мадрид. Неговата кариера не започва гладко, след като до 2015-а година е част от дублиращия отбор на "дюшекчиите", като в този период бива преотстъпван в Майорка, а по-късно в Алмерия.

Едва през сезон 2015/16 "червено-белите" взимат ганайския полузащитник в представителния тим, но не грешат с избора си. Партей изиграва 188 срещи с екипа на Атлетико, в които записва и 16 гола и 12 асистенции.

Под ръководството на легендарния Диего Симеоне, през сезон 2020/21 г., става шампион на Испания, триумфира в Лига Европа през сезон 2017/18, а по-късно вдига и Суперкупата на УЕФА.

Солидните му изяви са забелязани от редица клубове извън страната, а подписа му през 2020 г. си осигурява Арсенал. Към момента, с екипа на "артилеристите", ганаецът има на сметката си 73 двубои, 4 попадения и 4 асистенции. Той се превръща в твърд титуляр и ключова фигура в състава на "топчиите", които се радват на страхотна форма и са на върха във Висшата лига.

Къде предпочита да играе Партей?

29-годишният състезател може да бъде използван като дефанзивен полузащитник или като типичен халф. Най-добре обаче се чувства като дефанзивен и като такъв прекарва по-голямата част от игровото си време на терена. 

В последните 50 двубои той е бил едва 7 пъти в средата на игрището. Подобна роля беше по-присъща за него по време на периода му в Атлетико, докато Микел Артета предпочита да го използва в по-заден план, където е и по-ефективен и показва по-добри резултати.

С какво той изпъква пред съотборниците си в Гана? 

Мнозина биха оспорили твърдението, че Томас Партей е най-ценният играч в състава на Гана. Те биха определили като такива Иняки Уилямс, Мохамед Салису, Джордан Аю или намиращия се в страхотна форма Мохамед Кудус. Истината е, че те трудно биха могли да бъдат сравнявани.

Уилямс не е типичният хищник пред гола, а в последно време не се радва и на най-добрата си форма. Изискваното от Салису е да брани вратата си. Той е далеч от нападателното трио на Гана и затова ролята му се ограничава в дефанзивен план. Братята Андре и Джордан Аю са много ценни, поради големия си опит, но реализират попадения много рядко.

Кудус определено ще е под светлините на прожекторите, поради голмайсторските си умения и страхотните си изяви с Аякс. Партей обаче е от ключова роля в изграждането на атаките, които неговите сънародници ще трябва да оползотворят. Неговата задача ще бъде да руши играта на съперника и да изгражда тази на своя отбор. Фактът, че играе в един от най-популярните отбори във Висшата лига, носи големи позитиви на Гана, която бива представяна достойно в "родината на футбола".

Формата на Партей

Партей стартира сезона с Арсенал на познатото високо ниво. Той обаче пропусна 7 срещи за "артилеристите" през новата кампания, като в 6 от тях като причина бе посочена контузия в бедрото. Преди отпътуването за Катар той записа 14 двубои с лондончани, в които вкара и 2 гола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички