Драма, изящество и безкрайни емоции: Топ 10 момента от Световното първенство по футбол в Катар


Драма, изящество и безкрайни емоции: Топ 10 момента от Световното първенство по футбол в Катар
Снимка: GettyImages

2205 0

Аржентина стана световен шампион на Световното първенство по футбол през 2022 година. Турнирът в Катар постигна огромен успех със сензационен футбол, особено във финала, който накара дори и тези, които не гледат играта, да застанат пред телевизорите.

Мондиалът бе изпълнен с запомнящи се резултати, гледки, постижения и спиращи дъха моменти, които наистина направиха Световното първенство по футбол в Катар едно от най-добрите през последните години.

За зрителите по стадионите и зрителите у дома това издание на мондиала беше незабравимо по много причини. Сред безбройните сензационни моменти от турнира, правим опит да ги сведем до десет и в този материал ще ви представим най-добрите десет момента от Катар 2022.

10. Холивудски сценарий

Четвъртфиналът между Нидерландия и Аржентина беше един от най-вълнуващите мачове на Световното първенство. По време на мача Меси и компания бяха на секунди от това да стигнат до полуфиналите, но Вут Вегхорст имаше други идеи. В 11-ата минута на добавеното време, практически с последния удар в мача, нападателят вкара изравнителния гол след добре изпълнен пряк свободен удар, за да прати мача в продължения. Емоциите и от двете страни бяха екстремни след попадението.

9. Сривът на една суперзвезда

Според мнозина Португалия и Кристиано Роналдо разочароваха с представянето си на Мондиала. А най-големият шок може би беше, когато капитанът на "мореплавателите" се озова на пейката за осминафиналния сблъсък срещу Швейцария. Това решение беше шокиращо и все пак говорещо за срива на Роналдо. Гонсало Рамош вкара хеттрик вместо него и въпреки това бившият нападател на Манчестър Юнайтед бе във всички заглавия на следващия ден.

8. Победа, равняваща се на хиляда триумфа

Не само Аржентина и Лионел Меси, но и целият свят бе "разклатен", когато Саудитска Арабия победи "гаучосите" с 2:1 в груповата фаза. Бъдещите световни шампиони бяха в серия от 36 мача без загуба в мача, преди срещата със "зелените соколи". Фактът, че следващият ден след победата бе обявен за почивен в Саудитска Арабия говори достатъчно колко ценен е бил този успех за нацията.

7. Футболът не се прибра "у дома"

Англия загуби своя четвъртфинален мач срещу Франция с 2:1 и срещата ще се запомни най-вече с пропуснатата дузпа на Хари Кейн. В самия край на срещата, след като вече бе реализирал веднъж от 11 метра, Кейн застана зад бялата точка втори път, но пропусна непростимо. Изглежда напрежението е било твърде голямо, за да попречи на лидера на "трите лъва" да реализира и да прати цяла Англия в екстаз.

6. Тихият протест

По време на първия мач на Иран срещу Англия на Световното първенство играчите не изпяха националния химн в знак на протест. Това беше мащабна проява на подкрепа и солидарност с жените в Иран, които се борят за правата си и потискането им от правителството в ислямската република. Жестът стигна до целия свят и хората похвалиха смелостта, показана от националния отбор на Иран, който застана в подкрепа на антиправителствените протестиращи, знаейки, че това ще доведе до опасност, но въпреки това го направи.

5. Радостта на един континент

Съвсем спокойно можем да наречем Мароко приятната изненада на турнира. Африканската нация завърши група "F" на върха, пред отбори като Хърватия, Белгия и Канада. След това "атласките лъвове" продължиха, изхвърляйки Испания на осминафиналите. Най-големият им тест обаче дойде на четвъртфинала срещу високо летящата Португалия и победата с 1:0 над осеяния със звезди европейски отбор - за мнозина това бе мечта, превърната в реалност.

Мароко се превърна в първата нация от континента Африка, която достига до полуфинал на Мондиал. Резултатът срещу "мореплавателите" накара Кристиано Роналдо да напусне стадиона разплакан, знаейки, че вероятно е изпуснал последния си шанс да вдигне световната купа.

4. Инфарктният финал на група "E"

Група "E" включваше бившите победители от Световното първенство - Германия и Испания, а Япония и Коста Рика я допълниха. Малко хора предполагаха, че бившите световни шампиони в един момент ще излязат от групата. За няколко секунди обаче това бе факт, когато Япония водеше срещу Испания, а Коста Рика поведе на Германия в последния мач от групите. В крайна сметка Япония стигна до фазата на елиминациите с емблематична победа срещу Испания, но Германия беше елиминирана въпреки победата си над Коста Рика.

3. "Шахматистите" превзеха футбола

Сребърният медалист от Мондиал 2018 - Хърватия, за пореден път показа защо трябва да се счита за футболна сила. Националният отбор, воден от 37-годишния Лука Модрич, показа блестяща дисциплина и най-вече нерви по пътя си до полуфинала на световното в Катар. Мечтите на "ватрените" бяха "покосени" от Аржентина крачка преди финала. В крайна сметка, "шахматистите" си тръгнаха от Близкия Изток с високо вдигната глава, след като победиха Мароко в малкия финал и грабнаха бронза.

2. Френската машина

Шампионът от Мондиал 2018 - Франция, успя да се добере до втори пореден финал, но не успя да повтори успеха, след като бе сломен от Аржентина след изпълнение на дузпи. "Петлите" обаче трябва да бъдат благодарни на своя 23-годишен лидер - Килиан Мбапе. Звездният нападател наниза 3 гола в решаващата среща, превръщайки се във втория футболист, който реализира хеттрик на финал на световно първенство.

Въпреки загубата на Мондиала Мбапе се превърна в голмайсторa на турнира със своите 8 попадения. Звездата на ПСЖ може да се похвали с цели 12 попадения на световни финали, а е играл само на два такива (Русия 2018 и Катар 2022).

1. Аржентинецът, който се превърна в Божество

Приказният край бе факт. Лионел Андрес Меси донесе така желаната световна титла обратно в Буенос Айрес. Аржентина чакаше този триумф цели 36 години, когато през 1986 в Мексико, Марадона изведе "гаучосите" до световната купа.

Според мнозина почитатели на целия свят Лионел Меси вече е Бог. Някои го нареждат до Марадона, а втори твърдят, че той вече го е задминал по величие. В Катар Бълхата счупи редица рекорди,а и се превърна в първия футболист, който печели наградата за най-добър играч на световни първенства два пъти (2014 в Бразилия и 2022 в Катар).

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Топ 10 попадения на Мондиал 2022.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички