Добър футбол, но и много треперене - единственият начин, по който Аржентина трябваше да стане световен шампион


Добър футбол, но и много треперене - единственият начин, по който Аржентина трябваше да стане световен шампион
Снимка: Getty Images

3165 0

36 години по-късно Аржентина отново е на върха на световния футбол - играчите на Лионел Скалони завоюваха трета титла за страната от мондиал, след тези от 1978-а и 1986-а, побеждавайки Франция след изпълнение на дузпи на стадион "Лусаил" в Катар.

Пътят на "гаучосите" до върха

Всичко започна на 22 ноември, когато Лионел Меси и компания поведоха на Саудитска Арабия в 1-ия кръг от груповата фаза, след това на 3 пъти ВАР се намесваше, за да отмени голове на Лионел Меси и Лаутаро Мартинес, а в крайна сметка мачът бе загубен с 1:2 и така бе сложен край на серията от 35 поредни двубоя без поражение. Рекордът на Италия от 36 остана непокътнат, а въпросителните бяха много - защо се провали Аржентина, какво липсваше, значи ли всичко това край на амбициите в Катар...!?

Последва успех с 2:0 срещу Мексико във втория кръг, но той не дойде никак лесно - до 64-ата минута резултатът бе 0:0, преди Меси да се разпише след пас на Анхел ди Мария. Енцо Фернандес пък удвои преднината в 87-ата след подаване на Бълхата. Временно спокойствие!

В третия кръг Аржентина се изправи срещу Полша в пряк сблъсък за първото място в Група "С". Тогава съставът на Скалони за пръв път показа, че може да доминира изцяло върху стойностен противник, макар и капитанът Меси да профука дузпа през първите 45 минути. През втората част "изгряха звездите" на Алексис Мак Алистър и Хулиан Алварес и по този начин "гаучосите" финишираха първи в групата си и се класираха за 1/8-финал. Не може да не се спомене фактът, че срещу "Дружина Полска" аржентинците създадоха 25 голови положения и не допуснаха точен удар към вратаря си Емилиано Мартинес!

Дойде ред на Австралия и въпреки сериозното си игрово предимство и аванса от 2:0 до 77-ата минута, играчите на Скалони се отпуснаха и позволиха на "кенгурата" да се върнат в мача, било то и чрез автогол на Енцо Фернандес. Да, победата и класирането за четвъртфинал бяха факт, но ясно се забеляза, че тази Аржентина е колеблива в края на срещите си и някой по-сериозен съперник може да ѝ създаде големи неприятности...

Още в следващата фаза точно това се случи - "Албиселесте" водеше на Нидерландия с 2:0, отново след солидна игра и хубав футбол, а Науел Молина и Лионел Меси бяха автори на попаденията. Този път сривът стартира в 83-ата минута, когато "лалетата" намалиха аванса си, и стана окончателен факт в последните секунди на добавеното време, след като Вегхорст направи 2:2 и прати мача в продължения. Следващите 30 минути не предложиха нови голове и дойде ред на дузпите, при които Мартинес бе герой, отразявайки изпълненията на Върджил ван Дайк и Стивън Бергюс.

В 1/2-финала срещу Хърватия Аржентина сякаш вече си бе научила урока и този път успя да вкара трети гол след втория и да запише класическа победа. Лука Модрич и компания владееха повече топката, но не създадоха нищо кой знае колко опасно пред вратата на опонента си, докато Доминик Ливакович трябваше да се намесва решително на четири пъти. 

Аржентиците влязоха много уверено във финала срещу Франция, надиграха напълно актуалния световен шампион, поведоха му с 2:0 и вече виждаха как празнуват... Тогава обаче настъпи поредният срив - в рамките на 97 секунди Килиан Мбапе отбеляза два гола и прати битката в продължения. Лео Меси направи 3:2 в 108-ата минута, но съотборникът му в ПСЖ възстанови равенството в 118-ата, оформяйки своя хеттрик. При дузпите двама "петли" сбъркаха, а четиримата "гаучоси" бяха перфектни. Краен резултат - 4:2 за Аржентина и трета световна титла...!

Така е трябвало да бъде

В 45-милионна Аржентина футболът е религия и това не е просто фраза. Малки, средни и големи са "закърмени" с най-гледания спорт в световен мащаб и изживяват всеки момент на терена особено емоционално. 

Преди първото място на Мондиал 2022, огромна част от запалянковците не бяха простили на Лионел Меси факта, че въпреки огромните си успехи на клубно ниво, той така и не е успял да постигне нещо значимо с националната фланелка. Тези мнения бяха започнали да оредяват на фона на триумфите за Копа Америка и "Финалисима", но световният връх все още липсваше, а Диего Армандо Марадона бе в друга "орбита" спрямо Бълхата.

Е, след като Меси вече също е "стъпвал" на футболния Еверест, то "тронът" на Дон Диего ще бъде споделен с него за вечни времена в аржентинската памет. И да, това покоряване на върха бе изключително драматично, изпълнено с напрегнати моменти и доста треперене. Но нямаше друг начин!

В страна, която е измъчвана от проблеми като висока инфлация, бедност, корупция и престъпления, само спортът е това, което може да откъсне хората от ежедневните им главоболия. Но успехът нямаше да има същата стойност за тях и нямаше да им донесе същата радост, ако беше постигнат лесно, ако не беше толкова изстрадан и ако не беше дошъл след 36 години на мъчително чакане. Трудностите, през които премина селекцията на Лионел Скалони в Катар, бяха напълно нужни - те олицетвориха по своеобразен начин живота, който милиони аржентинци водят всеки ден. И може би този успех успя да "пречисти", поне временно, голяма част от тях.

Фиестата е в ход в Аржентина: Стотици хиляди куфеят в Буенос Айрес (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички