Аутсайдерът Полша на пътя на могъщата Франция към четвъртфиналите на Мондиал 2022


Аутсайдерът Полша на пътя на могъщата Франция към четвъртфиналите на Мондиал 2022
Снимка: Getty Images

2535 0

Действащият световен шампион Франция излиза тази вечер срещу тима на Полша в мач от 1/8-финалите на Световното първенство по футбол в Катар. "Петлите" счупиха "проклятието" на световните шампиони и прескочиха уверено груповата фаза, а сега мечтаят да се преборят за трета световна титла в историята си.

Как Франция и Полша стигнаха до 1/8-финалите?

Франция стигна до елиминациите, след като финишира първа в група D - с две победи над Австралия и Дания и поражение от Тунис в последния си мач. Полша пък изненадващо успя да излезе от група C, завършвайки на второ място след Аржентина и пред Мексико и Саудитска Арабия, а мнозина определят "Дружина полска" за най-слабия тим в елиминациите.

Възпитаниците на Дидие Дешан разгромиха Австралия в първия си мач с 4:1, а след това победиха и "кошмара" си Дания с 2:1, след като по-рано през годината "червения динамит" на два пъти победи "петлите". В последния мач Франция излезе с по-резервен състав и бе победен от Тунис, но Австралия в крайна сметка се пребори за второто място.

Що се отнася до Полша, тимът стартира участието си в груповата фаза с нулево реми срещу Мексико в мач, който поляците можеха и да спечелят, и да загубят. След това дойде много важна победа над Саудитска Арабия с 2:0, а в последния кръг отстъпиха на Аржентина, но се класираха пред Мексико с по-добра голова разлика.

В каква форма се намират Франция и Полша?

Противно на очакванията, Франция показа много добър футбол в груповата фаза. След всички кадрови проблеми преди, а и по време на Мондиала, футболните анализатори прогнозираха трудности за френския тим. Нищо подобно: Франция си свърши работата в първите два мача и се класира безпроблемно, а играта на отбора се доближава до шампионското представяне от Мондиал 2018.

Както вече споменахме, Полша е считан за един от най-слабите осминафиналисти на Световното първенство, ако не и най-слабият. Поляците не показаха почти нищо откъм игра в груповата фаза и минаха между капките, за да се озоват на 1/8-финалите. Тимът е считан за абсолютен аутсайдер срещу Франция, който е с далеч по-голяма класа в състава си.

Отпочиналата Франция среща изтощената Полша

Селекционерът на Франция Дидие Дешан направи цели девет промени в стартовия си състав за последния мач в групите срещу Тунис, за да съхрани титулярите си за осминафиналната фаза. Този ход бе с цената на загуба от тунизийците, но сега почти целият състав на "петлите" ще влезе отпочинал в двубоя срещу Полша.

В същото време Полша хвърли всичките си сили в последния двубой от групата си срещу Аржентина, като в продължение на 90+ минути гонеше "гаучосите" из целия терен, за да опази вратата си от повече попадения. В играчите на Полша със сигурност има натрупана умора, а селекционерът Чеслав Михневич едва ли ще направи някакви ротации за осминафиналния сблъсък срещу Франция.

Килиан Мбапе срещу Роберт Левандовски: основните оръжия на Франция и Полша

В отборите на Франция и Полша играят двама от най-добрите нападатели в света - Килиан Мбапе и Роберт Левандовски. Мбапе вкара три гола до момента на Мондиала и е един от претендентите за "Златната обувка". Левандовски пък отбеляза първия си гол на световно първенство, след като се разписа срещу Саудитска Арабия. 

Мбапе обаче не е единственият "коз" на Франция - тимът разполага с много силна атака, в която личат още имената на Антоан Гризман, Оливие Жиру, Усман Дембеле, а на скамейката чакат достойни заместници. Левандовски обаче едва ли може да разчита на особена подкрепа в предни позиции. Карол Свидерски или Аркадиуш Милик вероятно ще партнират на Лева, а отдясно ще се разчита на друг класен играч - Пьотр Желински.

Какво казва историята за Франция - Полша?

В исторически план Полша има само една победа над Франция в осем мача, но тя е от далечната 1982-ра. Иначе "петлите" имат пет успеха срещу този съперник, както и две равенства. Полша има две трети места на световни първенства, но и двете са от миналия век. Франция пък продължава да е една от най-силните нации в света и един от големите фаворити за световната титла и през тази година.

Как ще изглеждат съставите на Франция и Полша?

Франция се очаква да излезе в стандартната си схема 4-2-3-1, както и с изпълнителите, на които Дешан заложи в мача срещу Дания. В центъра на отбраната вероятно ще играят Рафаел Варан и Дайо Упамекано, а тяхна алтернатива е Ибрахима Конате. Оливие Жиру по всяка вероятност ще води атаката, разчитайки на подкрепата на Мбапе, Гризман и Дембеле.

В тима на Полша едва ли ще има много промени от състава срещу Аржентина. Тимът играе в традиционно 4-4-2, като е възможно и Левандовски да остане сам на върха на атаката, за да се насити повече халфовата линия. Войчех Шчесни ще пази на вратата, а Полша отново ще разчита на неговите великолепни намеси, за да спре нападателите на Франция.

Потенциални стартови 11 на Франция и Полша:

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Т. Ернандес, Чуамени, Рабио, Дембеле, Гризман, Мбапе, Жиру

Полша: Шчесни, Кеш, Глик, Кивиор, Берешински, Франковски, Биелик, Криховяк, Желински, Милик, Левандовски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички