Аржентинец с британска фамилия, когото Меси спаси от бъзици: Кой е Алексис Мак Алистър?


Аржентинец с британска фамилия, когото Меси спаси от бъзици: Кой е Алексис Мак Алистър?
Снимка: Getty Images

3626 0

В третия мач на Арженина от груповата фаза на Световното първенство по футбол изгря звездата на полузащитника Алексис Мак Алистър. Футболистът на Брайтън вкара за 1:0 срещу Полша, с което снижи напрежението след пропуснатата дузпа от Лионел Меси и помогна за успеха с 2:0. Благодарение на победата "гаучосите" се класираха за осминафиналите на турнира.

Оказва се, че Мак Алистър произлиза от много футболно семейство - баща му Карлос е играел като ляв бек и дори се е засякъл с Диего Марадона в националния отбор навремето. Чичо му Патрисио също е играл футбол професионално, а братята му Франсис и Кевин играят в местните Талерес и Архентинос Хуниорс. Тримата братя биват записани в една от най-известните академии в Буенос Айрес, след като Алексис навършва 5 години.

"Много играчи израснаха там: Тевес, Камбиасо, Рикелме. бях дете и научих много, тренирахме 2 пъти седмично. там ни възпитаха в любов към играта. Има бащи, които просто искат синът им да печели пари от футбола. Това не е хубаво. Може би това ще стане норма, защото футболът вече е работа. Играта за пари не е ок. Трябва да се наслаждавате", казва аржентинецът.

От 2016 до 2019 г. Мак Алистър играе в родния си Архентинос Хуниорс и постига голям напредък, заради който е забелязан в Европа. Но дълго време предложения за него не постъпват и след дълго чакане, за него идват "маниаците" от английския Брайтън. Тяхното ръководство е "вманиачено по статистиката".

"Те разговаряха с мен и агента ми и казаха, че съм в списъка им от дълго време като един от най-добрите играчи под 21 години според статистиката. И трябва да отида при тях. Брайтън работи с много числа. Знам, че направих правилния избор", спомня си футболистът.

Случайно или не, аржентинецът има нетипичните за "гаучосите" червена коса и британско фамилно име. "Не знам дали има нещо шотландско в мен, но семейството ми е от Ирландия", посочва халфът. И признава, че си е имал проблеми заради цвета на косата си в аржентинския национален отбор.

"Наричаха ме "червен". Не ми хареса. Тогава се намеси Лео (Меси, бел.ред.). Той е авторитетът за всички. Лео каза, че това не ми харесва и тогава изведнъж всичко спря. Радвам се, че ми помогна", казва той с усмивка.

В националния отбор Алексис е повикан за първи път през 2019 г. След това повиквателните спират, и така 2,5 години. Върнат е в отбора през 2022 г. от Лионел Скалони, който търси заместник на Ло Селсо и се спира на него като на най-близкия му като игрови качества футболист. Той е много щастлив да представлява страната си и да играе рамо до рамо със "защитника си" Лео Меси.

"Да играя с Меси е мечта. Беше невероятно първият път. Честно казано, не говоря с него много извън терена, защото съм много срамежлив човек и не искам да го безпокоя. Той е много мил, тих, има добри отношения с всички", споделя мак Алистър. А ето защо Пауло Дибала е закотвен на пейката в Катар. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички