Албанският лидер на Швейцария, който е същински Гранит


Албанският лидер на Швейцария, който е същински Гранит
Снимка: Getty Images

2141 0

Швейцарският национален отбор продължава безгрешното си класиране на Световни първенства в последните 20 години, а това, което предстои а „кръстоносците“ в следващите седмици им се явява 12-о в историята на футбола. Селектираните футболисти ще имат сложна задача в група с Бразилия, Сърбия и Камерун, но те са решени да постигнат нещо повече от прословутите „четвъртфинали“, до които нацията стига на три пъти.

Изборът на родина и дългът към нея

Най-ключов в тази борба вероятно ще се яви дългогодишният национал на западноевропейската страна и неизменна част от Арсенал през последните години – Гранит Джака, приел да се подвизава за „кръстоносците“. Полузащитникът е роден на 27-и септември 1992 г. в швейцарския град Базел и въпреки, че родителите му са албанци – той смело приема предизвикателството да се бори за по-елитната селекция, въпреки че брат му Талант избира точно обратното.

Именно непрестанния труд и големите възможности оформят Гранит в един от най-разпознаваемите швейцарски футболисти през последното десетилетие, а освен това дори получава капитанската лента на Швейцария. Той преминава през всички възможни юношески формации на „кръстоносците“, за да направи своя дебют при мъжете през 2011 г.

Креативността на швейцареца, пораждаща вариативност по терена

30-годишният футболист е типичен дефанзивен полузащитник, но в солидната си кариера е преминал през много случаи, в които е оперирал от централен защитник до полузащитник с атакуващи функции, като се вземат под предвид срещите и като ляв бек. Най-много срещи обаче има като дефанзивен полузащитник – 285, и именно в тази си роля е най-полезен, тъй като се е отчел с 11 гола и 22 асистенции.

Интересна е ситуацията около играча преди началото на Световното първенство, тъй като е взел участие в 18 срещи за Арсенал и в 16 от тях се е подвизавал като класически полузащитник в центъра на терена, докато в шестте си ангажимента с Швейцария през календарната година, от които не е изпуснал и минута, e бил използван в традиционната си позиция по-близо до отбраната.

Призванието да бъдеш същински „гранит“ и лидер

Джака се очертава като третият най-опитен играч за Швейцария на Мондиал, след като само Джердан Шакири и Рикардо Родригес имат повече минути от състезателя на Арсенал по време на световни финали.

Активът на полузащитника с родината му е 106 срещи, 12 гола и 10 асистенции. Отделно на клубно ниво има 13 сезона, 351 срещи и 21 попадения. По този показател той отново е на трета позиция, но след Фабиан Фрай и Ян Зомер, които имат с три изиграни сезона повече.

Той може да се похвали и с редица трофеи, сред които се отличават титлата и Купата в Швейцария с родния му Базел, както и ФА Къп и Къмюнити Шийлд с тима на Арсенал. Неговото отлично представяне му донесе и „Играч на годината“ през 2017 г. в Швейцария, а в последно време получава и функциите на капитан на „кръстоносците“, като от центъра на терена единствено би могъл да подпомага с наставления или практически действия съотборниците си.

Състоянието на футболиста преди Мондиал 2022

Полузащитникът е неизменна част от плановете на Микел Артета в Арсенал през цялата кампания, но в последно време бива заменян в част от срещите, като получава почивка в по-леките двубои на „топчиите“. Той се е отчел с 4 гола и 3 асистенции от началото на сезона във всички турнири, но най-важното е, че не страда от контузии в последната година.

Именно на другата крайност бе около началото на пандемията, но последният отчетен проблем, който го е извадил от игра е контузия на коляното за около два месеца в последното тримесечие на 2021 година.

Неговото представяне също бива оценено сравнително високо, като се бори за по-висока позиция в импровизираната клубна класация с Габриел Жезус и Уилиам Салиба.

Любопитно около играча

Интересен момент от футболния път на Джака е спечелената световна титла с „кръстоносците“, което се случва през 2009-а година. Тогава родината му печели при юношите под 17-годишна възраст. Неговото участие не и просто формално, тъй като във въпросната гарнитура бива повикан година преди надпреварата, а по време на нея изиграва 7 мача и се отчита с гол и асистенция.

Във времето се превръща и в много важен елемент от Арсенал, в който продължава да играе вече 6 години, докато преди това се е подвизавал само за два тима на най-високо ниво – Базел и Борусия Мюнхенгладбах.

Именно с екипа на „топчиите“ обаче се замеси в сериозен скандал през миналата кампания, след като бе разследван от службите на Острова поради жълт картон срещу Лийдс през декември. Имаше съмнения, че националът го е изкарал нарочно в последните десет минути от срещата, а във всичко това да е била замесена и албанската мафия.

Eто какво може да очаквате от Швейцария на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички