Вдъхновяващият Кристиан Ериксен: От срещата със смъртта на ЕВРО 2020 до Катар 2022


Вдъхновяващият Кристиан Ериксен: От срещата със смъртта на ЕВРО 2020 до Катар 2022
Снимка: Getty Images

5308 0

В ранната вечер на 12 юни 2021 г. Кристиан Ериксен трябваше просто да бъде щастлив, че е жив. Датчанинът получи сърдечен арест на терена, докато играеше за страната си срещу Финландия в мач от груповата фаза на Европейското първенство по футбол през 2021 година, внезапно рухвайки на тревата без никой около себе си.

Веднага стана ясно колко сериозен е инцидентът. Той буквално почина на терена и беше върнат към живота благодарение на бърза и спешна реанимация с помощта на дефибрилатор. Не много хора биха предвидили, че Ериксен ще присъства на Световното първенство по футбол в Катар. И все пак ще го направи, надявайки се да вдъхнови страната си, която е сред скритите фаворити на състезанието.

От това да бъде принуден да напусне в Интер - до сега да играе за Манчестър Юнайтед, през звезден шестмесечен престой в Брентфорд - това беше адско пътуване за 30-годишния играч. А сега ще разгледаме подробно какво означава Кристиан Ериксен за Датския национален отбор по футбол

Онзи съдбовен ден през юни

Това, което можеше да бъде краят, в крайна сметка беше началото на едно дълго и трудно завръщане към върха на футбола. Неговите смели съотборници моментално го заобиколиха, за да попречат на любопитните камери да видят техния поразен приятел, капитанът Саймън Кяер и вратарят Каспер Шмайхел да прегръщат разплаканата партньорка на Ериксен - Сабрина Квист Йенсен.

Светът на футбола се обедини с фенове на всички отбори, които пееха подкрепящи песни, показваха плакати с пожелания за успех и огромни фланелки с името му, изнесени на терена преди мачовете на турнира.

След операция той посети съотборниците си от Дания в техния лагер Хелзингор, преди да се върне у дома при семейството си. Неговата страна, водена от неговите думи, стигна до полуфинала, където нямаха късмет и напуснаха турнира след късна, спорна дузпа за Англия. Благодарение на бързата медицинска помощ, която получи, Ериксен се възстанови напълно и носи имплантиран кардиовертер-дефибрилатор (ICD), което му позволява не само да продължи да живее, но, както се оказва, да играе добре футбол на най-високо ниво.

В Катар, Ериксен ще вдъхновява съотборниците си от терена, а не от трибуните, докато се опитват повторят успеха си от ЕВРО 2020.

Завръщането към най-големите в света на футбола

Датският халф бе принуден да напусне италианския Интер, тъй като на "Ботуша" е забранено професионалните футболисти да се състезават с устройства, които регулират сърцето, каквото притежава Ериксен в гърдите си. Отборът, който му подаде ръка и му даде шанс да се завърне в редиците на Висшата лига бе Брентфорд. Там той получи шансове за изява, стана любимец на феновете и успя да възстанови до голяма степен формата си. Всъщност, след края на сезон 2021/2022 година, само двама полузащитници от топ 5 отборите бяха създали повече положения от датчанина - Кевин де Бройне (Манчестър Сити) и Мартин Йодегаард (Арсенал).

Определено може да се потвърди, че "пчелите" опитаха по всякакъв начин да задържат Ериксен, но той бе подписал само за 6 месеца и опашката от грандове, които пожелаха услугите му го изкуши, за да премине при Манчестър Юнайтед и амбициозния нов мениджър - Ерик тен Хаг. При "червените дяволи" халфът бе само част от тройката в полузащитата, която определено към момента прави разликата за "червените" заедно с Каземиро и Бруно Фернандеш. 

Отново в "бизнеса" с Дания

Индивидуалното му завръщане в международния футбол едва ли можеше да върви по-добре. На 26 март Ериксен влезе като резерва на полувремето срещу Нидерландия, като отбеляза две минути след стъпването си на терена.

Тази година той игра осем пъти за отбора на Каспър Хюлманд, като вкара три пъти, включително 90-минутен майсторски клас при победата с 2-0 срещу световния шампион Франция в последния им мач преди Световното първенство.

Едва преди 18 месеца Ериксен лежеше безпомощен на терена на стадион Паркен в Копенхаген. Но сега, като се има предвид как играе за клуба и страната, това също изглежда далеч във времето - и никой във футбола не би му съжалил за това.

* Всичко случващо се на Световното първенство по футбол в Катар следете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички