Сложихте ли си нови, модерни фарове


Сложихте ли си нови, модерни фарове
Снимка: unsplash.com

19593 0

Светлинната система на автомобила се състои от автомобилни фарове, задни светлини, фарове за мъгла (не при всички модели МПС), мигачи или “сигнални светлини” и спирачни светлини.

Безспорно, всички светлини са важни, но най-важни за безопасността са автомобилните фарове. Тяхната основна функция е осигуряват добра видимост в тъмната част на денонощието на шофьора и да сигнализират на останалите участници в движението, че на пътното платно има автомобил.

 

Източник снимка:unsplash.com

Ако ви предстои смяна на старите фарове с нови, този съвсем кратък материал може да ви е полезен.

Халогенни - Този тип автомобилни фарове се считат за стандартни и се използват в голяма част от автомобилите. Особеното при тях е, че използват волфрамова жичка и халогенен газ, за да възпроизведат жълтеникава светлина.

Плюсовете им са, че могат да се открият на много достъпни цени и се предлагат в магазините за авто фарове втора ръка в голямо разнообразие от модели.

Основните им недостатъци са, че за да могат да генерират силна светлина консумират много енергия, което ги прави и по-неефективни.

Освен това могат да осигурят не повече от 100 метра осветеност на пътя. Това е и главната причина, поради която все по-голям брой производители ги заменят с ксенони или светодиоди, които осигуряват по-добро осветление, а и са по-ефективни.

Ксенонови/HID фарове - HID или High-Intensity Discharge използват инертен газ, известен като ксенон вместо стандартната волфрамова нажежаема жичка. В резултат на това, ксеноновите фарове предлагат много по-добро и силно осветяване на пътя. Плюс това не консумират много енергия и са с доста дълъг експлоатационен живот.

Тъй като са с доста по-сложната си конструкция, което оскъпява крайната цена на продукта, голяма част от производителите използват ксенони за дълги светлини, а конвенционални халогени за късите светлини.

LED - Светодиодните светлини в сравнение с халогените и ксеноните са с най-дълъг експлоатационен живот. Плюс това излъчват светлина, много по-близка до дневната, използват много по-малко енергия и разполагат с много допълнителни функции.

Обикновено LED фаровете се монтират в по-високия клас автомобили или в хибриди, което означава, че и цената им не е никак ниска.

Все пак, ако моделът на автомобила ви позволява да замените старите си фарове със светодиодни, можете да откриете LED модели на сносни цени, ако потърсите в магазините за авто фарове втора ръка.

Задни светлини - Те се намират в задната част на автомобила, свързани са с основните автофарове и произвеждат само червена светлина. Тази светлина сигнализира на останалите шофьори, че пред тях се движи автомобил.

Фарове за мъгла - Разположени в близост до основните фарове, тези светлини обикновено се монтират по-ниско, за да предотвратят пречупването на светлината, когато МПС - то се движи в мъгла. Този вид фарове се използват единствено при мъгла, когато стандартните фарове не са ефективни.

Сигнални светлини - Наричани още “мигачи”, тези светлини се намират в предната и задната част на автомобила, точно до предните и задните светлини. Когато са активирани те показват на останалите шофьори, че ще извършвате някакъв вид действие (завиване, изпреварване и други).

Спирачни - Монтирани са от страни на задните авто фарове втора ръка и сигнализират на шофьорите, че намалявате скоростта или спирате. Тъй като се активират автоматично, след натискане на спирачката, не е необходимо да се притеснявате, че няма да се включат, когато се налага. Все пак, не е зле да ги проверявате, за да сте сигурни, че наистина светят.

 

Източник снимка:unsplash.com

Нови или авто фарове втора употреба?

Откровено казано, решението е изцяло ваше. Но ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме да разгледате фаровете, които се предлагат в магазините за употребявани авточасти.

Казваме това, тъй като в подобни магазини се предлага не само огромно разнообразие от видове авто фарове втора ръка, но и почти 95% от фаровете са ОЕМ. А що се отнася до цените, на които можете да ги откриете, то те са в пъти по-ниски от цените, на които се предлагат като нови.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички