Новак Джокович за ужаса: Едновременно плачехме заради бомбите и заради това, че мама не реагираше


Новак Джокович за ужаса: Едновременно плачехме заради бомбите и заради това, че мама не реагираше
Снимка: GettyImages

5861 0

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович си спомни едни от най-тежките моменти в живота си. Става въпрос за ужаса от войната, с който се сблъсква като дете. А именно - бомбардировките в Белград през 1999 година.

Те са в периода 24 март - 10 юни, а сърбинът разказа накратко за момент, в който майка му е изпаднала в безсъзнание след удар на главата в парното, провокиран от огромна експлозия.

"Тъкмо щяхме да заспиваме отново, когато се случи огромна експлозия. Майка ми се изправи много бързо и си удари главата в парното, след което изпадна в безсъзнание. Ние плачехме и заради бомбардировките, и заради това, че мама не реагираше" - спомня си Ноле.

"Изобщо не си давах сметка какво се случва. За щастие, баща ми успя да помогне на мама да се върне на себе си и бързо събрахме най-необходимите си неща, след което излязохме от къщата. Навън нямаше никакво улично осветление. Всичко беше изключено. Имаше такъв шум, че не можехме да се чуем помежду си, ако ще и да крещим.

Баща ми носеше братята ми, а майка ми отговаряше за вещите ни. Тогава се подхлъзнах и паднах. Отправих поглед нагоре и видях летящ самолет, който пускаше бомби и цялата земя се тресеше. Разбира се, това е едно от най-травматичните преживявания, които имах в детството си, което продължава да ме спохожда и до днес.

Как е възможно големите държави да се обединят и да бомбардират малките страни, безпомощните хора на улицата и просто да унищожават всичко? Това не можах да го разбера. Няма оправдание за войната. Няма оправдание да убиеш някого, да отнемеш дома му... Тук говорим за крайна жестокост. Тези събития предизвикаха огромен гняв у мен и всички сърби. Истината е, че белезите от тези емоции все още не са изчезнали. Аз обаче работих над себе си и се опитах да простя. Нищо не може да подхранва, така както го прави любовта, а тя сама по себе си е прошка. Това е моята философия за живота" - спомня си още той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички