Световната федерация по шахмат разследва шахматиста, обвинен в измама със секс играчка


Световната федерация по шахмат разследва шахматиста, обвинен в измама със секс играчка
Снимка: Getty Images

3289 0

Световната федерация по шахмат заяви, че ще разследва твърденията на петкратния първенец на планетата Магнус Карлсен, че американският играч Ханс Ниман е измамил със секс играчка. Светът на шаха е разтърсен от три седмици насам от противоречието между двамата състезатели, след като 31-годишният петкратен световен шампион се отказа турнира Синкфийлд Къп след поражение от 19-годишния Ниман. Миналата седмица, внезапното оттегляне на норвежеца от мач срещу американеца в онлайн надпреварата Джулиъс Бер Дженерейшън Къп повдигна отново фурора.

В писмо, публикувано в Туитър и адресирано с думите „Скъпи свят на шахмата“, Карлсен сподели: „Смятам, че Ниман е мамил повече, и то скоро, отколкото си е признавал публично преди. Неговият скок в представянето е необичаен“. Световният шампион отказа да конкретизира за какъв тип измама става въпрос, но добави, че има „още какво да кажа“.

Ниман призна, че е мамил онлайн два пъти – когато бил съответно на 12 и 16 години, но категорично отрича да го е правил лице в лице, и дори е готов да играе гол, за да докаже своята невинност. В началото на септември, големият сайт за шахмат chess.com наложи забрана на американеца за измама. АФП се свърза с Ниман за коментар, но той не отговори.

Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) заяви, че ще създаде разследващ панел от трима членове от своята комисия по феърплей, която да разгледа твърденията. „Фокусът на разследването ще бъде двупосочен – проверка на твърденията на световния шампион по обвинения в измама на Ниман, и изявлението на самия Ниман, в което той признава, че е мамил онлайн“, казаха от ФИДЕ.

Саломея Заксайте, която председателства Комисията по феърплей, призова за край на спекулациите, които доминираха заглавията в спорта в последните няколко седмици. „В най-добър интерес на шахматната общественост, ние възпитано молим публиката да се разграничи от спекулациите на резултатите и потенциалните санкции, докато не бъдат обмислени всички налични факти и не бъде финализирано пълноценно разследване“, сподели тя.

Още по темата четете ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички