Месут Йозил ядоса сериозно Китай заради фалшиви новини


Месут Йозил ядоса сериозно Китай заради фалшиви новини
Снимка: Getty Images/Guliver

2097 0

Звездата на Арсенал Месут Йозил за пореден път успя да се забърка в международен скандал.  Припомняме, че бившият германски национал от турски произход предизвика скандала, след като обвини Китай в репресии срещу уйгурските мюсюлмани - тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай.

В поста си в Инстаграм Йозил публикува и знаме на кратко просъществувалата република Източен Туркестан, като разкритикува и мюсюлманите по света, че си затварят очите за случващото се там.

Говорителят на Външно министерство Гън Шуане обаче обяви, че е бил "подлъган от фалшиви новини", когато е разкритикувал Китай. Реакцията от Китай бе бърза и гневна - националната телевизия на страната свали от ефир дербито между Арсенал и Манчестър Сити миналата вечер, въпреки че "артилеристите" веднага се дистанцираха от думите на своя футболист. Китайските фенове на лондончани изразиха гнева си, като започнаха да горят тениски с името на Йозил и да го обиждат в социалните мрежи.

Днес Китай излезе и с официална позиция по случая. "Преценката на Йозил е повлияна от неверни твърдения. Ние ще се радваме той да дойде в Синдзян и да се увери с очите си. Ако той има разум и може да прави ясна разлика между добро и зло и спазва принципите на обективността и честността, той ще види един различен Синдзян. Хората там работят и живеят в мир и задоволство", заяви Външно министерство.

Халфът често показва ангажираност към политиката на страната, от която произхожда - Турция. Вижте пример за това в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички