Край на мъките на Лудогорец и други: ЕК забранява изкуствените футболни терени?


Край на мъките на Лудогорец и други: ЕК забранява изкуствените футболни терени?
Снимка: Ivan Ivanov/Lap.bg

9139 0

Изкуствените терени ще бъдат забранени на територията на Европейския съюз, съобщава "El Confidencial". Информацията гласи, че Еврокомисията е въвела забрана за този тип покрития във футбола като мярка в борбата срещу използването на микропластмаси.

Проучванията са показали, че спортните игрища със синтетична тревна настилка са най-големият източник на микропластмаса, която замърсява околната среда и оказва негативно въздействие върху човешкия организъм.

Очаква се изкуствените терени, съдържащи микропласмаса, да бъдат унищожени в Европа през следващите 8 години - до 2031 година.

В момента се обмислят различни техни алтернативи под формата на естествени материали като корк, настъргана дървесина и маслинени костилки.

Очаква се обаче отказът от изкуствените тревни терени да доведе до нов проблем, а именно такъв с изхвърлените гуми, част от които се използва при създаването на тези терени.

Припомняме, че от българските отбори най-често проблеми с изкуствения терен имат Лудогорец, които в Европа играха на такива в мачовете си с Астана, ХИК и Нордселанд. От изкуствен терен са се оплаквали дори Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички