Как след 3-седмично изчезване китайска тенисистка отрече да е била изнасилвана


Как след 3-седмично изчезване китайска тенисистка отрече да е била изнасилвана
Снимка: Getty Images, колаж на SportLive

2633 0

Китайската тенисистка Шуай Пън заяви, че никога не е обвинявала никого в сексуално посегателство в интервю, публикувано в понеделник, отново отричайки твърдението, което предизвика това, което тя окачестви като „огромно недоразумение“.

Припомняме, че бившата световна номер 1 на двойки заяви в пост в социалните мрежи през ноември, че бившият вицепремиер на Китай Гаоли Джан я е принудил да правят секс по време на дългогодишна неангажираща връзка. Публикацията моментално бе изтрита и Пън не бе чута в продължение на близо три седмици, което доведе и до тревоги в света относно нейната безопасност. Оттогава тя се появи на няколко пъти в публичното пространство, като отрече да е правила обвинението.

„Никога не съм казвала, че някой ми е посягал сексуално по какъвто и да е начин“, сподели Пън за френския спортен всекидневник L‘Equipe в неделя, повтаряйки подобен коментар, който тя направи за сингапурски вестник през декември. 36-годишната китайка добави, че тя е изтрила твърдението си от социалната китайска мрежа Уейбо.

Считаше се, че стриктната интернет цензура в Китай, чувствителна към евентуални критики от управляващата Комунистическа партия, е изтрила поста. Когато от L‘Equipe я попитаха защо го е изтрила, Пън отвърна: „Защото исках. Имаше огромно недоразумение във външния свят след поста. Не искам смисълът на тази публикация да бъде изкривяван повече. И не искам допълнителна гласност в медиите“.

Пън каза още пред френското издание, че спира с професионалния тенис, обяснявайки решението си с голяма контузия и проблеми с пътуванията и лечението по време на пандемията. Когато бе запитана относно тревогите, които предизвикала, бившата номер 1 на двойки заяви, че „никога не е изчезвала“. „Просто много хора, мои приятели или хора от МОК ми изпращаха съобщения, и беше просто невъзможно да отговоря на всички тях“. Пън бе придружена от шефа на персонала на Китайския олимпийски комитет Кан Уан по време на интервюто.

Китайката се срещна и с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, заедно с члена на МОК Кристи Ковънтри. Двамата се видели на вечеря в събота, казаха от управляващо звено. „Вечеряхме заедно в събота и имахме приятен разговор и размяна. Той ме попита дали обмислям да продължа да играя, какви са проектите ми, какво планирам и така-нататък“, каза още Пън в интервюто. От МОК обявиха, че китайката е споделила с Бах и Ковънтри „намерението си да пътува до Европа, когато пандемията от Ковид-19 приключи“. „И трите страни се съгласиха, че допълнителна комуникация относно съдържанието на срещата ще бъдат оставени на нейна дискретност“, казаха от МОК.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички