Димитър Пенев: Загубихме с 2:7, и защото Гунди докара комоцио на вратаря ни


Димитър Пенев: Загубихме с 2:7, и защото Гунди докара комоцио на вратаря ни

9036 0

Легендарният български треньор Димитър Пенев разкри какво според него е допринесло за разгромната загуба на ЦСКА от Левски с 2:7 през 1968 г. Според него една от причините е грубо влизане на "синята" легенда Георги Аспарухов на вратаря на съперника Стоян Йорданов.

"Стечение на обстоятелствата. И до днес никой не споменава, че още в началото на мача Гунди влезе малко по-свирепо на вратаря ни Стоян Йорданов и го контузи. След това се оказа, че е имал комоцио. И нищо не си спомняше от 90 минути игра. В това състояние една топка направо си я метна в мрежата", обясни Пенев пред "24 часа".

"Тогава резерва му беше Станчо Бончев, защото Йордан Филипов бе с гипсирана ръка. И се оказа, че е дошъл на стадиона без екип. С цивилните дрехи под анцуга. Знаел, че няма как да играе. И предната вечер доста се забавлявал с две баскетболистки близначки. Те му бяха комшийки, до нас живееха. И като му казват да влиза, той казва, че не е готов", каза още той.

"За този мач нямахме лагер, защото преди два дни се бяхме върнали от чужбина от поредния турнир. Тогава беше така, канят те, плащат ти и Министерството на отбраната разполага с валута. А нас ни канеха от цяла Европа. Събрахме се преди мача на "Армията" и тръгнахме към "Васил Левски". Без лагер, без нищо. Поведохме 1:0, сигурно сме се успокоили. И дойде белята със Стоян. Той наистина не помнеше нищо от мача", допълни настоящият почетен президент на ЦСКА.

Според легендата след този мач не се е стигнало до смяна на треньора Стоян Орманджиев, тъй като "червените" са влезли в дербито с 10 или 11 мача без загуба и в края са станали шампиони със 7 точки преднина. Печелят и Купата. "Треньорите тогава не се сменяха като носни кърпи. Най много ние, футболистите, да го отнесем", посочи той.

Днес се навършва и четвърт век от знаменитата победа на националния отбор по футбол над Франция на "Парк де Пренс". Припомнете си прекрасния миг с този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички