50 години от легендарния погром на Левски срещу ЦСКА със 7:2 (ВИДЕО)


50 години от легендарния погром на Левски срещу ЦСКА със 7:2 (ВИДЕО)
Снимка: FB: ПФК Левски

4408 0

Днешната дата е много специална за "сините" фенове в България. На тази дата се навършват 50 години от емблематичната за всички привърженици победа на Левски над ЦСКА със 7:2.

Този резултат влиза в митологията и е считан дори за по-велик резултат от този със 7:1 срещу същия съперник. А причината е, че 1968 година "сините" влизат като тотален аутсайдер в двубоя, а "червените" нямат загуба в 11 кръга. И до днес продължават да се разказват истории за успеха. А със сигурност една от най-любопитните е, че при резултат 5:1 Сашо Костов питал младия Цецо Атанасов дали е най-бързият в тима на ЦСКА и след като чул утвърдителния му отговор, го посъветвал: "Тичай тогава до "Армията" да донесеш вашето табло, защото вече няма къде да пишем головете".

Ето какво написаха от Левски по случай юбилея от този резултат:

Преди двубоя ситуацията при „сините“ не е никак добра. Отборът е лишен от някои титуляри и изостава чувствително от „червените“, който не само са лидер в класирането, но са и във възход, като нямат загуба след 11 кръга. Съперникът излиза с най-доброто, а в редиците им е големият Петър Жеков, който бележи гол след гол във вратите на съперниците.

Още във втората минута мрачните прогнози се сбъдват, когато след удар на Жеков топката рикошира в крака на Иван Вуцов и влиза в мрежата. „Червените“ предвкусват разгром, но левскарите нямат никакво намерение да наведат глави. Само пет минути след попадението легендарният Георги Аспарухов елегантно преминава Пенев и изравнява. Между 23-тата и 24-тата минути „сините“ поставят началото на края за ЦСКА в тази среща. Първо Сашо Костов бележи, а веднага след центъра Левски контраатакува и с феноменална задна ножица Гунди нацелва напречната греда, а притичалият Янко Кирилов я забива в мрежата. В последната минута на полувремето Борислав Богданов увеличава на 4:1.

През второто полувреме Левски налага тотално волята си. Янко Кирилов бележи между двама бранители, а малко по-късно герой отново е Гунди.

Така още в 59-ата минута резултатът става 6:1. Аспарухов от дузпа фиксира невероятното дотогава 7:1, оформяйки своя пореден хеттрик за „сините“, а минута преди края Атанасов бележи за крайното 7:2 за Левски.

Години по-късно Стефан Аладжов се връща в спомените си към този двубой: „Преди мача напрежението в мен се усилваше от факта, че бях в началото на втория си сезон в Левски, а ми предстоеше дуел с големи футболиста, като Якимов, Пенев, Никодимов, Гаганелов. В първия гол на ЦСКА аз също имам участие, топката бе отправена от дълбочина към Жеков и аз посегнах да я изчистя с десния крак към Пешев. Жеков напираше отзад, Вуцов си подложи крака и от получилия се рикошет топката влезе в мрежата. Вуцов само ме потупа но рамото, а Гунди, когото гледах в очите като Господ, ми каза: „Спокойно, Аладже, няма проблеми, ще се оправим“. В този момент действително повярвах, че завършекът може да бъде и друг. Когато резултатът стана 3:1 за нас, армейците вече бяха сломени и съпротивата им постепенно отслабвате. Никога няма да забравя импозантната гледка на трибуните с хилядите горящи факли на победата, които превърнаха нощта в ден. Стадионът просто пламна целият!“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички