Преди 90 години Дан Колов губи лиценза си в САЩ също като Кобрата


Преди 90 години Дан Колов губи лиценза си в САЩ също като Кобрата

13768 0

Преди почти 90 години легендарният български кечист и борец Дан Колов преживява същото, през което в момента преминава най-добрият ни боксьор в тежка категория - Кубрат Пулев. Колов остава без лиценз да се бие в американски щат, а причината е съмнителни мачове срещу световния шампион Гъс Соненбърг, пише вестник "24 часа".

Наказанието на българина идва на 28 юни 1929 година и важи за щата Илинойс. Колов е наказан за цяла година, докато, засега, санкцията на Пулев е за шест месеца. Според разследването кечистът ни е участвал в 6 съмнителни мачове срещу вече назования противник. За да не бъде хванат, той е използвал различни псевдоними. Сред станалите известни на спортната комисия на Илинойс са Дан Колмън, Дейв Петров и Фред Гоч.

Легендарният българин губи и шестте мача, проведени в различни градове. Някои от тях са в последователни дни. Колов се опитва да обжалва отнемането на лиценза си, но жалбата му е отхвърлена. В днешно време на територията на САЩ различните щатски комисии уважават взаимно решенията си, но по времето, в което е наказан Колов, това не е така и той се мести на Западното крайбрежие на САЩ, където продължава кариерата си.

Изданието отбелязва, че по това време хонорарите на новия му адрес не са толкова големи, колкото в Илинойс. Колов прави няколко мача и в Канада, докато наказанието изтече. Срещу Соненбърг обаче комисията на Илинойс не предприема никакви мерки, вероятно защото той е мегазвезда и може би най-известният спортист в Щатите в онова време. Междувременно Кобрата е заплашен от ново наказание в Америка. Вижте подробности в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Под лупа


Катарзисът, който може да освободи Левски от всички влияния или да го остави техен заложник

В последните 10 години ситуацията в Левски не е спокойна, а от 2015 година насам се превърна и в истински тревожна,...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама