23 години след "Парк де Пренс": Емо Костадинов се обърна към Франция


23 години след "Парк де Пренс": Емо Костадинов се обърна към Франция
Снимка: Guliver/GettyImages

2917 0

"Извинете!", така се обърна към френските привърженици техният кошмар - Емил Костадинов, в интервю за изданието "Екип".

На 17 ноември 1993 г. гол на Коща в 90-та минута за 2:1 на "Парк де Пренс" класира България за Мондиала в САЩ, където "лъвовете" станаха 4-ти. Попадението остави "петлите" у дома.

Предстоящият мач между нашия и френския тим от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. върна спомените от болезнената загуба и авторитетното издание потърси Костадинов.

"С Жан-Пиер Папен говорихме веднъж за мача. Ние бяхме заедно в "Байерн" Мюнхен и деляхме една стая. Аз се шегувах с него, но май не му беше много смешно. Редовно го питах: "Жан-Пиер, ти къде беше на 17 ноември 1993 между 20:45 и 22:30 часа", спомня си българинът.

Костадинов разкрива, че се опитва да се вижда поне веднъж годишно с бившите си съотборници, с които постигнаха победата на "Парк де Пренс".

"Спомняме си стари истории със селекционера Димитър Пенев, който водеше отбора на световното през 1994 и европейското през 1996. Той е и чичо на нападателя Любо Пенев. Пенев има много специфичен начин на изразяване, който е много пъстър. Спомням си една случка преди мача с Нигерия от САЩ 94. Тогава в съблекалнята той през цялото време ни говореше за Норвегия", смее се Екзекутора на "петлите".

Костадинов обаче не е очарован от състоянието на българския футбол в момента.

"Резултатите на националния ни отбор не са такива, каквито трябва да бъдат. На клубните ни също. Единственото изключение е "Лудогорец". Може би това е и причината отборът ни в момента да не е много силен. През този сезон федерацията ни направи промени. От десет отбора в първата ни дивизия станаха 14. Президентите на клубовете разбраха, че трябва да се събудят. Това дава шанс на младите български футболисти да се развиват. Надявам се така и нивото на националния отбор да се покачи", разказва той.

Бившият футболист на ЦСКА заяви, че единствено шампионите от Разград работят в правилната посока, но не гледа с добро око на натурализирането на Маселиньо.

"Нормално е нашите отбори да са съставени от българи. Но ако Марселиньо може да помогне на младите играчи - защо не?", каза той.

"Днес натискът върху футболистите е много голям. Има Интернет, социални мрежи. Всичко може да се взриви във всеки един момент. Мисля, че преди си беше по-добре", завърши Костадинов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички