Емил Костадинов: ЦСКА умря, други клубове с това име не ме интересуват!


Емил Костадинов: ЦСКА умря, други клубове с това име не ме интересуват!

1885 0

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов говори пред "7 дни спорт" за ситуацията в българския футбол в момента, за националния отбор и смяната на Ивайло Петев с Петър Хубчев, както и за любимия му ЦСКА.

Петев нападнат от свой колега за бягството от националния

Очаквахте ли Ивайло Петев да напусне?

- Вижте, това е личен избор на Петев. Доколкото знам, се е обадил на президента Михайлов и го е информирал.

Каква е личната ви оценка за свършеното от Петев?

- И в двата цикъла, в които той бе начело, ние се класирахме четвърти. Тоест, няма подобрение на резултатите.

Удобен или по-скоро не беше моментът да си тръгне?

- Решението е негово. Не можем да го спрем насила, щом така е решил, това е негово право.

Познавате Петър Хубчев, одобрявате ли неговото назначение?

- Познавам го добре. Според мен Петър Хубчев е човек, който ще предизвика респект у играчите. Такъв липсваше при Петев.

Предстоят тежки мачове с Франция и с Швеция. От една страна - трудна програма, от друга обаче, никой не очаква победи срещу тези съперници. Вие какво очаквате?

- Моментът предлага своите предизвикателства. Франция е отбор от топ класа. Там треньорът има огромен избор на играчи за всеки пост. Французите са фаворит, това е ясно. От друга страна, именно това може да помогне на нашите футболисти. Естествено, ще бъде много труден мач за нас. Но България неведнъж е била аутсайдер и след това е поднасяла изненади. Мисля, че ще играем освободено психически, важно е на терена да излязат най-добре подготвените футоблисти. Да не се допускат фатални грешки и умно да се чака, без паника нашият шанс. Сигурен съм, че момчетата ще подходят сериозно. Да ви кажа честно, в такива мачове не е нужно да те мотивира треньорът. Съперникът е достатъчно силен, за да стряска, но и да те мотивира да се представиш на максимално ниво.

А за шведите какво мислите?

- Швеция е традиционно силен отбор. Винаги са ни били "черна котка". Според мен обаче те не са това, което бяха в предишни години.

Ние трябва да мислим поотделно за всеки мач. Ако направим добро представяне на "Стад дьо Франс" в Париж, тогава с двойно по-голяма мотивация трябва да тръгнем за мача с Швеция. Така че - да, предизвикателството пред Хубчев и момчетата е голямо, но мисля, че не сме обречени. Освен това от такива мачове можеш да спечелиш. В крайна сметка това е един огромен шанс и за всички повикани играчи да покажат, че неслучайно са в националния отбор.

Може би на националите им липсва самочувствие срещу такива съперници?

- Знаете ли, нашите играчи имат самочувствие. Дори в много случаи е по-голямо от необходимото и ги подвежда. Имаме добри футболисти, това е безспорно. За да побеждаваш обаче отбори от такъв ранг, ти трябват не просто няколко добри играчи. Трябва повече от половината да са поне равностойни на съперника.

Бихме Люксембург, но сякаш остана горчивина от този успех?

- Който си мисли, че Люксембург е онова футболно джудже от преди години, жестоко се лъже и не е запознат със съвременните тенденции. Аз гледах една тяхна контролна среща с Албания и видях на какво са способни. Затова не се изненадах от доброто им представяне срещу нас. Силите в Европа вече са изравнени, отборите се променят и всеки може да поднесе изненада.

Боби Михайлов и Йордан Лечков посъветваха да свикваме с тази реалност…

- А на какво основание да искаме повече? Виждате нашите национали къде играят, по колко време играят. Ние не разполагаме с широк избор на добри футболисти, за да гледаме на Люксембург като на футболно джудже.

Да се върнем на новия старши треньор Петър Хубчев. Каква е разликата между него и Ивайло Петев?

- Разлики има. Не искам да обидя никого, но Хубчев е човек, който държи на дисциплината. А за нашия национален отбор това е задължително. Хубчев добре го знае това. Освен това той непрекъснато се развива като треньор. За мен е добър избор.

Сега е модерно да се поставят цели. Какви цели може да се поставят на Хубчев в този момент?

- Както и при предишния треньор, целта е да изгради отбор, който да се представя добре през следващия цикъл. Ясно е, че групата, в която сме сега, е ужасно трудна. Аз дори не се сещам някога да сме имали по-тежък жребий. Според мен голямата цел пред Хубчев е да приобщи добрите играчи у нас и в чужбина в едно силно ядро в националния отбор.

Да обърнем поглед към вътрешното първенство. С какви впечатления сте от новата Професионална лига?

- Мисля се, че този шампионат е с малко по-интересни мачове. Освен изявения фаворит Лудогорец, има още една група 4-5 отбора с еднакви възможности и именно те правят шампионата интересен. Има и по-качествени срещи, има и изненади. Неприятно съм изненадан, че липсва публика по стадионите. Преди оправданията бяха, че нямало интересни мачове, че отборите са слаби, че условията по стадионите са лоши. Сега лека-полека нещата тръгват в по-добра посока, но хората ги няма. Явно вече не обичат толкова футбола.

Кои отбори правят първенството интересно според вас?

- Лудогорец е над всички. Левски върви добре. Дунав е изненада, има и други.

ЦСКА-София сред тях ли е?

- Те имат колебания, губят мачове навън. Като домакин също не са много убедителни.

Гледате ли мачовете на ЦСКА 1948 в "А" окръжна?

- Не! Вижте, ЦСКА умря, моят ЦСКА вече го няма. Не ме интересуват други клубове с името ЦСКА. Не ме питайте повече, защото е болна тема за мен.

Напоследък в България все по-често се говори за уредени мачове и черно тото…

- Ако има, да го докажат. Всичко друго е спекулация. Ако има черно тото, защо толкова много отбори имат финансови проблеми?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички