ПРОГНОЗА: ПСЖ - Барселона (анализ)


ПРОГНОЗА: ПСЖ - Барселона (анализ)

3960 0

Тази вечер битките в Шампионска лига продължават с пълна сила, като в центъра на вниманието е поредният сблъсък между френския първенец ПСЖ и считания за най-добър отбор в момента Барселона.

Двубоят е четвъртфинал в турнира, като двата тима се срещнаха на същата фаза преди повече от 20 години, когато "петлите" ликуваха с победата. Този сблъсък обаче е далеч в миналото, но в последните години двата тима осъществиха страхотно съперничество, което се подновява тази вечер.

ФОРМАТА

ПСЖ може и да започна трудно сезона, но се представя отлично в последните няколко месеца. Отборът на Лоран Блан има само една загуба в последните си 20 мача (от Бордо като гост с 2:3), с което парижани стигнаха и до върха в Лига 1. В същото време и в Шампионска лига отборът се представя отлично, а в осминафиналите стигна до две равенства срещу Челси, въпреки че в реванша на "Стамфорд Бридж" игра с човек по-малко. След продължения в реванша 10-те играчи на Блан се поздравиха с класирането, след като си размениха по един гол с лондончани.

Барселона имаше сходна с тази на ПСЖ съдба, като началото на сезона беше много трудно и мудно, а още в началото на 2015 година се очакваше Луис Енрике да бъде изгонен от "Камп Ноу", но след това каталунците записа 20 победи в 22 мача, с което оглавиха челото в класирането на Примера дивисион. Барселона беше в серия от 9 поредни победи преди да стъпи на криво през уикенда, след като изпусна два гола аванс срещу Севиля и завърши при 2:2 на Рамон Санчес Писхуан. Каталунците обаче са в отлична форма, а в предни позиции Меси, Неймар и Суарес успяха да се стиковат, което вещае силен край на кампанията на испанския колос.

ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪСТАВА

Определено Лоран Блан има много повече проблеми преди дербито на "Парк де Пренс". Заради несправедливия си червен картон срещу Челси Златан Ибрахимович е наказан за срещата, а наказани са още Марко Верати и Серж Ауриер. Контузен е Тиаго Мота, което сериозно отслабва халфовата линия на ПСЖ, особено в дефанзивен план. Очаква се титуляри да почнат Ван дер Вийл, Рабио, Кабай и Лавеци, а нападението ще бъде водено от Единсон Кавани.

В Барселона пък всички основни футболисти са здрави, което вещае сериозни неприятности за домакините. Единственият отсъстващ е Дани Алвеш, чието титулярно място ще бъде поверено на сънародника му Адриано. Вермален е трайно контузен, но той няма записан мач за първия отбор на Барселона.

КЛЮЧОВИТЕ ФАКТОРИ

В ПСЖ са наясно, че победа в мача може да бъде постигната единствено ако се ограничат свободните пространства за триото Неймар - Суарес - Меси. Тук идва големият проблем от липсата на Тиаго Мота, като Матуйди, Кабай и Рабио ще трябва да играят много близо до наказателното си поле, за да ограничат пространствата най-вече на Меси и Иниеста, които градят играта на Барселона в нападение.

Колкото силни са каталунците в нападение, толкова колеблива е и тяхната защита. Заради високата линия на защитата, наложена още от Гуардиола, Барселона е уязвима на контраатака, а Пасторе и Лавеци са изключително бързи и поврътливи. Същото важи и за Кавани, който има страхотен голов нюх, а на "Парк де Пренс" ще играе на любимата си позиция на върха на нападението. Масчерано и Пике ще имат много тежка задача, а афинитетът към нападението на Алба и Адриано може да окаже решаващо значение в полза на ПСЖ.

ВАЖНИТЕ СТАТИСТИКИ

Домакинският фактор е сред най-важните в полза на ПСЖ, тъй като отборът няма загуба в Европа от 2006 година насам, което е далеч преди да се налеят стотици милиони в клуба. Оттогава насам ПСЖ има 22 победи и 11 равенства.

Барселона играе отлично като гост през настоящия сезон, но срещу отбори, които имат добра контраатака, редовно допуска голове като гост. Все пак до момента през сезона каталунците имат само една "европейска" загуба като гост, и тя дойде именно срещу Барселона в Шампионска лига (групова фаза).

СЪПЕРНИЧЕСТВОТО

Двата тима са изиграли общо 7 двубоя помежду си и интересното е, че Барселона има само една победа - през 2014 година в груповата фаза, когато спечели с 3:1 на "Камп Ноу". ПСЖ е с две победи в Шампионска лига, докато останалите мачове завършват при равенство. Двата тима се изправиха в четвъртфиналите и преди две години, като след две равенства Барселона продължи напред заради повечето си голове (2) на чужд терен.

ПРОГНОЗА

Срещите от елиминациите в Шампионска лига определено са трудни за прогнозиране, но в случая най-добрата прогноза изглежда "и двата отбора да отбележат гол". Защити на двата отбора не са от най-стабилните, а в 7 двубоя между тях винаги има голове и в двете врати. Серията от 33 поредни мача без загуба в Европа на ПСЖ е стряскаща, но многото проблеми в състава на Лоран Блан могат да се окажат решаващи в настоящия двубой. Трудно обаче се играе срещу статистиката и историята, като евентуално равенство в двубоя изглежда най-резонно.

Прогнозата на Sportline.bg: И двата отбора да отбележат гол

1-Х-2: Равенство

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички